פוקנה ממושקפת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפוקנה ממושקפת


פוקנה ממושקפת



השוואה בין גודלה של הפוקנה הממושקפת לגודל אדם ממוצע

מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: לווייתנאים
תת־סדרה: דמויי היפופוטם
משפחה: פוקניים
סוג: פוקנה
מין: פוקנה ממושקפת
שם מדעי
Phocoena dioptrica
לאילה, 1912
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פוקנה ממושקפת (שם מדעי: Phocoena dioptrica) הוא מין ממשפחת הפוקניים שבתת-סדרה לווייתני שיניים, הנראה רק לעיתים רחוקות. מסביב לעיניו טבעות כהות וייחודיות המבדילות אותו בבירור ממיני פוקנות אחרים ומעניקות לו את שמו. מסביב לטבעות הכהות נמצאות על-פי רוב גם טבעות בהירות יותר.

הפוקנה הממושקפת תוארה לראשונה על ידי חוקר הטבע הצרפתי פרננדו להיל (Lahille) ב-1912, על בסיס פרט שנצפה בחוף הסמוך לבואנוס איירס. השם הספציפי של המין (dioptrica) מרמז על הטבעות המקיפות את עיניו.

גופה של הפוקנה הממושקפת חסון. ראשה קטן ואין לה חוטם. גבה שחור בעוד שבטנה לבנה. עיניה שחורות, מוקפות בטבעות לבנות. על צדו העליון של הזנב נמתח פס לבן. סנפיר הגב גדול ומעוגל בקצהו. אורכן של הפוקנות לאחר הלידה הוא כ-80 סנטימטרים. בבגרות הזכרים מגיעים לאורך של כ-2.2 מטרים, והנקבות - מעט פחות. משקל הפוקנות הבוגרות - בין 60 ל-84 קילוגרמים.

תזונת הפוקנה הממושקפת מתבססת בעיקר על דיונונים ודגים, אך גם על תמנונים, חסילונים, רכיכות וסרטנאים אחרים. הפוקנות הממושקפות חיות בקבוצות שגודלן עשוי להגיע עד 25 פרטים. הן שוחות במהירות ובזריזות, ולרוב נמנעות מקרבה לסירות.

תפוצת הפוקנה הממושקפת סובבת כפי הנראה את הקוטב הדרומי. שלדים רבים נמצאו באזור ארץ האש, ולכן נראה כי אזור זה מבוקר תכופות על ידי הפוקנות. בנוסף, נצפו פוקנות ליד חופי ברזיל, איי פוקלנד ואיי ג'ורג'יה הדרומית (באוקיינוס האטלנטי), אוקלנד, טסמניה ודרום אוסטרליה (בדרום האוקיינוס השקט), ואיי הרד ואיי קרגלן (בדרום האוקיינוס ההודי). הנקודה הדרומית ביותר בה נצפתה פוקנה ממושקפת היא במעבר דרייק.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוקנה ממושקפת בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ פוקנה ממושקפת באתר הרשימה האדומה של IUCN