חג שמח מיקי מאוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חג שמח מיקי מאוס
Mickey's Christmas Carol
מבוסס על ספרו של צ'ארלס דיקנס "מזמור חג המולד"
עם דמויות מאת וולט דיסני ואב אייוורקס
בימוי ברני מאטינסון
הופק בידי ברני מאטינסון
תסריט ברני מאטינסון
טוני ל. מרינו
אד גומברט
דון גריפית'
אלן יאנג
אלן דינהארט
עריכה ג'יימס מלטון
ארמטה ג'קסון
מדבבים אלן יאנג
ויין אלווין
האל סמית'
ויל ראיין
קלרנס נאש
אדי קרול
פטריסיה פאריס
דיק בילינגסלי
האנס שרול (ללא קרדיט)
מוזיקה ארווין קוסטל
אנימטור ג'ון לאיסטר, גלן קין, מארק הן, אד גומברט, דייל באר, דייוויד בלוק, רנדי קרטרייט, קתי זיילנסקי, פטרישיה פרזה
מדינה ארצות הברית ארצות הבריתארצות הברית
חברת הפקה וולט דיסני הפקות
חברה מפיצה בואנה ויסטה הפצות
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 16 בדצמבר 1983 (לצד הרפתקאות ברנרד וביאנקה)
משך הקרנה 26 דקות
שפת הסרט אנגלית
סוגה דרמה קומית, סרט המבוסס על יצירה ספרותית, סרט לכל המשפחה, סרט חג מולד, עיבוד קולנועי
תקציב 3 מיליון דולר
הכנסות 21 מיליון דולר
האתר הרשמי
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חג שמח מיקי מאוס, ידוע גם בשם מזמור חג המולד של מיקי, (באנגלית: Mickey's Christmas Carol) הוא סרט הנפשה אמריקאי מסוגת דרמה קומית ומשפחתי משנת 1983, בבימוי והפקתו של ברני מאטינסון. הסרט הוא עיבוד לספרו של צ'ארלס דיקנס משנת 1843, "מזמור חג המולד", ובו מככב סקרוג' מקדאק בתפקיד אבנעזר סקרוג'. דמויות רבות אחרות של דיסני, בעיקר מיקום מיקי מאוס, כמו ג'ימיני הצרצר מהסרט "פינוקיו" ודמויות מהסרטים "הרפתקאות איכבוד ומר טוד" ו"רובין הוד" לוהקו לתפקידים לאורך הסרט. הסרט הופק על ידי וולט דיסני הפקות והופץ על ידי חברת בואנה ויסטה ב-16 בדצמבר 1983, עם ההוצאה המחודשת של "הרפתקאות ברנרד וביאנקה". בארצות הברית הוא שודר לראשונה בטלוויזיה ברשת NBC, ב-10 בדצמבר 1984.[1]

הסרט עובד בעיקר ממחזמר האודיו של דיסנילנד רקורדס משנת 1974 "An Adaptation of Dickens' Christmas Carol". המחזמר כלל דיאלוג דומה וקאסט דמויות דומה.[2]

הסרט היה מועמד לפרס אוסקר לסרט המונפש הקצר הטוב ביותר בשנת 1984, אך הפסיד לסרט "Sundae in New York" של ג'ימי פיקר.[3] זו הייתה המועמדות הראשונה לסרט קצר של מיקי מאוס מאז "מיקי וכלב הים" משנת 1948.

עלילת הסרט[עריכת קוד מקור | עריכה]

בערב חג המולד בלונדון של המאה ה-19, אבנעזר סקרוג' הוא מלווה בריבית עצבני ואנוכי מאוד בכספו שמתנגד לשמחה של חג המולד. הוא מסרב לתת כסף למקצן נדבות מחוץ למשרדו, דוחה את הזמנתו של אחיינו פרד לארוחת חג המולד, ואז מרחיק שני אדונים המגייסים כספים לעניים. העובד הנאמן שלו בוב קרצ'יט מבקש ממנו לקבל חצי יום חופש ביום חג המולד, שאליו מסכים סקרוג' בעל כורחו, אבל אומר שקרצ'יט יקבל משכורת של חצי יום.

סקרוג' ממשיך בעסקיו והולך הביתה קצת לפני חצות. כשהוא נכנס לביתו, סקרוג' נתקל ברוחו של שותפו לעסקים לשעבר ג'ייקוב מארלי שמזהיר אותו ששוד האלמנות והונאת העניים היה לא נכון, וכתוצאה מכך, מארלי נידון בחיים שלאחר המוות לשאת שלשלאות ארוכות כבדות. אותו הדבר יקרה לסקרוג' אם לא ישנה את דרכיו שלו. סקרוג' נבהל ומבקשה עזרה, ומארלי מודיע לו ששלוש רוחות יבקרו אותו הלילה ושעליו להקשיב להן ולעשות מה שהן אומרות, אחרת יישא שלשלאות כבדות יותר משל מארלי.

בשעה אחת, סקרוג' זוכה לביקור של רוח חג המולד של העבר שמחזירה אותו אחורה בזמן לחייו הצעירים. הם מבקרים בתקופתו כעובד תחת פיזיוויג. פיזיוויג עורך מסיבת חג מולד בה סקרוג' הצעיר פוגש אישה צעירה ושמה איזבל אשר בה הוא מתאהב. עם זאת, הרוח מראה לסקרוג' איך עם הזמן, הוא התחיל לאהוב כסף יותר מאשר את איזבל, וכתוצאה מכך, איזבל עזבה אותו כשבחר בכסף על פניה. סקרוג' המבולבל מבקש מהרוח להחזיר אותו להווה, והרוח נעתרת לבקשתו אבל מזכירה לו שהוא יצר את העבר הזה בעצמו. סקרוג' נשאר במיטתו ומקונן על מעשיו בעבר.

בשעה שתיים, סקרוג' פוגש את רוח חג המולד של ההווה הענק והעליז. הרוח לוקחת את סקרוג' לבית ישן ורעוע שמתגלה כביתו של בוב קרצ'יט. סקרוג' נדהם לראות שארוחת חג המולד שלה, למשפחה בת חמש נפשות, מורכבת מאוכל שבקושי מספיק להאכיל אדם אחד, אבל רואה שמשפחתו של קרצ'יט מסתפקת באופן מפתיע בארוחת הערב הקטנה שלהם. סקרוג' מרחם על בנו החולה של בוב, טים הקטן. הרוח מציינת שאם הדברים לא ישתנו עבור המשפחה, טים הקטן לא יחיה לראות הרבה חגי מולד עתידיים ואז נעלמת, משאירה את סקרוג' מבולבל ומתחנן להבהרה.

לאחר מכן, סקרוג' מועבר לבית קברות, שם הוא פוגש את רוח חג המולד של העתיד שמופיעה בתחילה כדמות שותקת, לובשת גלימה ומעשנת סיגרים. כאשר סקרוג' שואל על טים הקטן, הרוח מצביעה על קבר באופק כשלצידו בוב ומשפחתו מתאבלים על מותו של טים הקטן. בעוד סקרוג' שואל אם ניתן לשנות את האירוע הזה, הוא רואה שני קברנים המשועשעים מכך שאיש לא השתתף בהלוויה של האיש שהם קוברים. ברגע שהקברנים עוזבים, סקרוג' מתקרב לקבר ושואל למי הוא שייך. הרוח חושפת שהאיש הקבור בו הוא לא אחר אלא סקרוג' עצמו ומיד דוחפת אותו פנימה לקבר, שם נפתח הארון הריק כדי לחשוף את השער לגיהנום. כעת, סקרוג' המבועת מחליט לשנות את דרכיו אחת ולתמיד ומתחנן לרוח שתשחרר אותו.

סקרוג' מתעורר לפתע בחדר השינה שלו בבוקר חג המולד. הוא שמח שהרוחות נתנו לו הזדמנות שנייה ומתכנן לעשות טוב לכל האנשים שהיה אנוכי כלפיהם. הוא מחליט להפתיע את משפחתו של בוב עם תרנגול הודו כארוחת ערב וצעצועים לחג המולד ויוצא להפיץ אושר ושמחה ברחבי לונדון. הוא נענה להזמנות של פרד לארוחת חג ואז תורם סכום כסף נכבד למגייסי הצדקה שהוא דחה קודם לכן. לאחר מכן סקרוג' הולך לבית משפחת קרצ'יט. בתחילה, תוך התנהגות חמורה, סקרוג' מגלה שהוא הביא אוכל ומתנות עבורם ומתכוון להעלות את המשכורת של בוב ולהפוך אותו לשותפו. סקרוג' ומשפחת קרצ'יט חוגגים את חג המולד בשמחה עם סיום הסרט.

דמויות ומדבבים[עריכת קוד מקור | עריכה]

פתיח הסרט שאויר על ידי האנימטור מייקל פראסה ג'וניור בטון של ספיה, המציג את מיקי מאוס כבוב קרצ'יט.

דמויות ראשיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדבב דמות תפקיד
אלן יאנג סקרוג' מקדאק אבנעזר סקרוג'
ויין אלווין מיקי מאוס בוב קרצ'יט
האל סמית' והאנס שרול גופי רוחו של ג'ייקוב מארלי
אדי קרול ג'ימיני הצרצר רוח חג המולד של העבר
ויל ראיין וילי הענק רוח חג המולד של ההווה
פיט רוח חג המולד של העתיד
קלרנס נאש דונלד דאק פרד, אחיינו של סקרוג'
פטריסיה פאריס דייזי דאק איזבל (נקראה "בל" ברומן)
ללא (דמויות שאינן מדברות) מר קרפד פיזיוויג
מיני מאוס אמילי קרצ'יט, אשתו של בוב
מילי ומלודי מאוס מרתה קרצ'יט, בתו של בוב
מורטי ופרדי פילדמאוס[4] פיטר קרצ'יט, בנו הגדול של בוב
דיק בילינגסלי טים הקטן
האל סמית' מר עכבר מגייסי צדקה לעניים
ויל ראיין מר חולד
ויין אלווין אוטו קבצן
ויין אלווין וויל ראיין סמורים קברנים

דמויות משנה[עריכת קוד מקור | עריכה]

סצנת הפתיחה ברחוב[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסיבה של פיזיוויג[עריכת קוד מקור | עריכה]

סצנת הסיום ברחוב[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

זה היה הפקת סרט מיקי מאוס המקורי הראשון שהוקרן בקולנוע מזה למעלה מ-30 שנה. למעט מהדורות חוזרות, מיקי לא הופיע בבתי קולנוע מאז הסרט הקצר "הדברים הפשוטים" משנת 1953. דמויות נוספות רבות שנראו בסרט גם לא הופיעו בהקרנות סרטים במשך כמה עשורים כמו הוראס הורסקולר וקלרבל הפרה. בנוסף, הסרט היה אחת הפעמים האחרונות שקלרנס נאש דיבב את דונלד דאק לפני מותו בשנת 1985. נאש היה המדבב המקורי היחיד בסרט עקב כך שוולט דיסני (מיקי מאוס) ופינטו קולביג (גופי) נפטרו בשנות ה-60, ביל תומפסון (סקרוג' מקדאק), קליף אדוארדס (ג'ימיני הצרצר) ובילי גילברט (וילי הענק) בשנת 1971, ובילי בלטשר (פיט והזאב הרע) בשנת 1979. הסרט גם סימן את הפעם הראשונה שדמותו של סקרוג מקדאק דובבה בסרט הנפשה על ידי השחקן אלן יאנג (שדיבב לראשונה את הדמות באלבום המוזיקלי); יאנג המשיך להיות המדובב הראשי של מקדאק, בעיקר בסדרה "אגדות ברווזים", עד מותו בשנת 2016.

ביקורת[עריכת קוד מקור | עריכה]

באתר הביקורות Rotten Tomatoes, הסרט מחזיק בדירוג של 100% עם דירוג ממוצע של 8/10 על סמך 8 ביקורות.[5]

מבקר הקולנוע ליאונרד מלטין אמר כי במקום להיות "ניסיון חיוור לחקות את העבר", הסרט "כתוב בחוכמה, מבוים היטב ומונפש עם רוח אמיתית ותחושה של כיף".[6] רובין אלן הצהיר כי הסרט מזכיר את קווי הדמיון בין וולט דיסני וצ'ארלס דיקנס, הן מבחינת העבודה שהם הפיקו והן מבחינת מוסר העבודה שלהם.[7]

עם זאת, ג'ין סיסקל ורוג'ר איברט מהתוכנית "At the Movies", נתנו לסרט "שני אגודלים למטה" מכיוון ששניהם היו מאוכזבים. סיסקל הרגיש שאין מספיק דגש על דמותו של מיקי, למרות הכותרת, וכי הסרט לא עומד עם רוב סרטי ההנפשה באורך מלא של דיסני. איברט הצהיר שחסר בסרט הקסם של ההנפשה החזותית ש"אנשי דיסני מפורסמים בה" ושזו הייתה "צעדה מאולצת" דרך הסיפור של צ'ארלס דיקנס ללא שום ספין אירוני.[8]

הסרט היה מועמד לפרס אוסקר בקטגוריית הסרט המונפש הקצר הטוב ביותר לשנת 1983.[3]

קולין גרינלנד סקר את הסרט למגזין Imagine, והצהיר כי "מפתיע עד כמה זה משעשע, אולי בגלל שזה בעצם סרט של סקרוג' מקדאק (כמובן), עם המכרסם החלוש בתפקיד קטן מאוד בתור בוב קרצ'יט".[9]

הפצה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט הוקרן בבכורה בבריטניה ב-20 באוקטובר 1983, לצד ההוצאה המחודשת של "ספר הג'ונגל" (1967), ויצא בארצות הברית ב-16 בדצמבר 1983, עם ההוצאה המחודשת של "הרפתקאות ברנרד וביאנקה" (1977) לכבוד חג המולד. הוא שודר בתחנות טלוויזיה שונות לאורך השנים. זה התחיל ברשת NBC ‏(19841990) עם תריסר כרטיסי פתיחה נוספים חדשים בצבע ספיה מאוירים על ידי מייקל פראסה ג'וניור כדי להתאים לתריסר שהוא עשה עבור הסרט המקורי בכדי לעזור לגשר בין המקטעים. הסרט המשיך להיות משודר בערוץ דיסני (19871999; 20022006), וברשת CBS בשנים 19911998, מדי פעם ברשת - ABC בשנת 2000 לפני שעבר לצמיתות ל-ABC Family משנת 2001 ואילך. הסרט שודר בערוץ טון דיסני בשנת 2008. הריצה בערוץ ABC Family כוללת את "פו הדוב וחג המולד גם". בקנדה, הסרט משודר ברשת CBC, ומשודר בכל עונת חג המולד מאז 1985. הוא משודר בדרך כלל ביום ראשון שלפני חג המולד.

השידורים האמורים בשנות השמונים ותחילת שנות התשעים נמשכו שעה שלמה, כאשר המחצית הראשונה מורכבת מהסרטים המצוירים הקצרים הבאים: "מלחמת השלג של דונלד", "עץ חג המולד של פלוטו" ו"אומנות הסקי". לכל אחד מארבעת הפריטים בתוכנית קדם קטע סיפורי מעקיף שבו אחת הדמויות המצוירות של דיסני (דונלד, פלוטו (עם מיקי כמתרגם), גופי ומיקי, בהתאמה) הייתה מדברת על חג המולד האהוב עליה, ובכך הובילה לתוך הסרט המדובר. משנת 1988 ואילך, הסרט "אומנות הסקי" לא נכלל בשידור השנתי, והוחלף בסוף השעה בקטע כזה או אחר. שידור 1993, למשל, הציג סרט קצר של מאחורי הקלעים לסרט "הסיוט שלפני חג המולד". שידורים מאוחרים יותר פשוט צמצמו את משבצת הזמן לחצי שעה, והציגו את הסרט בפני עצמו.

קליפ של סרט זה בשוודית הוצג בספיישל "יום הולדתו ה-50 של דונלד דאק" משנת 1984, בכדי להמחיש את המשיכה הבינלאומית לדמותו של דונלד.

סרט קצר זה הוצג במשחק הווידאו "Disney's Magical Mirror Starring Mickey Mouse". הצילום של מיקי אוחז בקב של טים הקטן נראה בפתיח של המשחק "Epic Mickey".

מדיה ביתית[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט הופץ מספר פעמים ב-VHS ולייזרדיסק במהלך שנות השמונים והתשעים. הוא הופץ במהדורות של המיני-קלאסיקות ב-28 בספטמבר 1989, ב-25 בספטמבר 1990 וב-1 באוקטובר 1993. הוא הוצא מחדש במהדורות ה-Favorite Stories ב-2 באוקטובר 1996. כמה מהדורות כללו את מייקינג אוף של הסרט כבונוס.

הסרט מופיע גם, ללא קרדיט הפתיחה שלו, במהדורה הישירה לבית של "חג המולד הקסום של מיקי: שלג בבית העכבר".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חג שמח מיקי מאוס בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Woolery, George W. (1989). Animated TV Specials: The Complete Directory to the First Twenty-Five Years, 1962-1987. Scarecrow Press. pp. 266–267. ISBN 0-8108-2198-2. נבדק ב-27 במרץ 2020. {{cite book}}: (עזרה)
  2. ^ Dickens' Christmas Carol by Disneyland Records at MouseVinyl.com
  3. ^ 1 2 Oscars (2016-02-04), Short Film Oscar® Winners in 1984, נבדק ב-2019-07-11
  4. ^ הסרט לא מפרט איזה עכבר מגלם את מי, אבל המחזמר משנת 1974 מזהה את טים הקטן בתור מורטי.
  5. ^ "Mickey's Christmas Carol". Rotten Tomatoes. Fandango Media. נבדק ב-22 בנובמבר 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Maltin, Leonard (1987). Of Mice and Magic: A History of American Animated Cartoons. New American Library. p. 79. ISBN 0-452-25993-2.
  7. ^ Allan, Robin (1999). Walt Disney and Europe. Bloomington, Indiana: Indiana University Press. p. 261. ISBN 0-253-21353-3.
  8. ^ At the Movies, December 1983
  9. ^ Greenland, Colin (בדצמבר 1983). "Film Review". Imagine (review). TSR Hobbies (UK), Ltd. (9): 45. {{cite journal}}: (עזרה)