ילנה מראשקה, מלכת הונגריה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ילנה מראשקה, מלכת הונגריה
Jelena Vukanović
Јелена Вукановић
Ilona magyar királyné
המלכה אילונה נוכחת באראד, לצד בעלה, בהוצאתם להורג של אויביו. בכרוניקה המצוירת, השמורה במוזיאון הלאומי על שם סצ'ני בבודפשט
המלכה אילונה נוכחת באראד, לצד בעלה, בהוצאתם להורג של אויביו. בכרוניקה המצוירת, השמורה במוזיאון הלאומי על שם סצ'ני בבודפשט
לידה 1109
ראשקה
פטירה 1146 (בגיל 37 בערך)
סקשפהרוואר, הונגריה
מדינה הונגריה
מקום קבורה בזיליקת סקשפהרוואר
בן זוג בלה השני העיוור
שושלת ווקאנוביץ'
אב אורוש הראשון ווקאנוביץ', ז'ופאן גדול של ראשקה
אם אנה דיוגני
צאצאים

גזה השני, מלך הונגריה
לסלו השני, מלך הונגריה
אישטוואן הרביעי, מלך הונגריה
אלמוש
ז'ופיה

גרטרוד (אליזבת)
מלכה רעיה
1 במרץ 113113 בפברואר 1141
(10 שנים)
→ אדלהייד פון רידנבורג
אופרוסינה רוריקובה ←
עוצרת ומלכה אם
13 בפברואר 1141 – 16 בספטמבר 1146
(5 שנים)
סגן עוצרת ומלכה אם בלוש ווקאנוביץ', פלטין הונגריה
מונרך בתקופה גזה השני, מלך הונגריה

ילנה מראשקה, ילנה ווקאנוביץ או אילונה מסרביה, בהונגרית: Ilona magyar királyné או Jelena Vukanović בסרבית: Јелена/Jelena, נולדה אחרי 1109 – נפטרה אחרי 1146) הייתה נסיכה סרבית, מלכת הונגריה בתור אשת המלך בלה השני העיוור, ששלט בשנים 1141-1131. היא הייתה בתם של אורוש, נסיך סרביה (1145-בערך 1112) ושל אנה דיוגנסה, נסיכה יווניה ביזנטית. בשנת 1129 התחתנה עם בלה השני בתיווך בן דוד שלו, המלך אישטוואן השני (1131-בערך 1116). בלה השני התעוור אחרי שעיניו נוקרו בפקודת אביו של אישטוואן, המלך קלמן. אחרי מות בעלה, כיהנה ילנה כעוצרת הונגריה בין שנת 1141 לספטמבר 1146 יחד עם אחיה, בלוש, כל עוד בנה הבכור, המלך גזה השני היה קטין. גם בניה הצעירים יותר, לאסלו השני ואישטוואן הרביעי היו לימים מלכי הונגריה. פרט לבלוש, היו לה עוד שני אחים:אורוש השני ודסה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילדות וצעירות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילנה הייתה בתו של אורוש הראשון, הנסיך (ז'ופאן) הגדול של סרביה (ראשקה) (1145 - לערך 1112) משושלת ווקאנוביץ' ושל הנסיכה הביזנטית אנה דיוגנה, בת של הגנרל הביזנטי קונסנטינוס דיוגנס ונכדה של הקיסר יוחנן קומננוס (לפי השערות אחדות אמה הייתה אצילה ביזנטית אחרת)[1]. אביה השתתף במלחמה ההונגרית-ביזנטית בשנים 1129-1127 בצד של המלך אישטוואן השני של הונגריה. הצבא ההונגרי הרס את בלגרד הביזנטית ופלש לערים ניש, סופיה (סרדיקה) ופלובדיב (פיליפופוליס).

בסביבות 1129 השיא אותה המלך אישטוואן השני עם בן דוד שלו, בלה השני, שעיניו נוקרו בפקודת אביו , המלך קלמן. (לערך 1095–1116). אורוש הראשון סבל עד אז מהתנכלויות מצד הונגריה והביזנטים כאחד, כך שבחפץ לב בירך על מיסוד הקשר עם הונגריה. אחי הנסיכה, בלוש התמנה לפלטין של הונגריה וכיהן בתפקיד זה בשנים 1141–1161. המלך אישטוואן העניק לזוג הנסיכים הצעיר אחוזות על יד טולנה.

מלכה רעייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי שחמיה, אישטוואן השני מת ללא ילדים, ב-28 באפריל 1131 הוכתר בעלה, בלה שני למלך הונגריה. לילנה, או כפי שקראו לה ההונגרים "אילונה", הייתה השפעה רבה על בעלה ועל הממלכה. נולדו להם שישה ילדים: גזה, לאסלו השני, אישטוואן הרביעי, אלמוש, סופיה (ז'ופי) וגרטרוד. ילנה סייעה מאוד לבעלה ובניהול המדינה. היא הייתה נאמנה לבעלה ולהונגריה ומיוזמתה כונסה בעיר אראד אספת אליצים ששפטו והוציאו להורג 68 אריסטוקרטים הונגרים שנחשבו אחראים יחד עם המלך קלמן המנוח לניקור עיניהם של בעלה ושל אביו, אלמוש. לפי עדויות בת זמנה היא נכחה בהוצאתם להורג יחד עם בנה בלה, על מנת לוודא את רציחת אויבי בעלה.

המלכה ילנה יישבה סרבים באי צ'פל ובראצקווה, שבה היא בנתה מנזר וכנסייה הפועלים עד היום.

העוצרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ההוצאות להורג באראד - ציור מאת פטר יאנוש גייגר )1880-1805)

כשמת בעלה בלה ב-13 בפברואר 1141 בנה הבכור גזה היה עדיין קטין ולכן ילנה ואחיה, בלוש ווקאנוביץ' משלו בהונגריה עד ספטמבר 1146 כשגזה הגיע לפרקו. בלוש כיהן כפלטין הונגריה, הפקיד הבכיר ביותר בממלכה, בין 1141–1161 וכבאן סלבוניה בשנים 1146–1157. ילנה המשיכה להשפיע גם אחר כך על שלטון בנה ובעזרת אחיה להונגריה היו יחסים טובים ושלום עם השכנים מדרום. בתקופה בה מת בעלה, בלה, הקשרים ההונגרים-גרמנים התערערו והאירוסין בין המרקגראף היינריך לסופיה, בתה של ילנה, בוטלו. סופיה נדרה נדרי נזירה והפכה לאם מנזר באדמונט בחבל שטיריה.

שלטון גזה השני והשנים שלאחריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בימי שלטון גזה השני, בניו אישטוואן הרביעי ולאסלו השני לא היו שבעי רצון מתאריהם ונחלותיהם ולכן הם חיפשו סיוע אצל הקיסרים הגרמנים של האימפריה הרומית הקדושה ואצל הקיסרים היוונים הביזנטים. הקנוניות נגד גזה השני לא צלחו, ואחרי מותו ב-1161 ראה הקיסר הביזנטי מנואל הראשון קומננוס הזדמנות טובה להרחיב את השפעתה של קונסטנטינופול בהונגריה. מנואל עזר להדחתו של אישטוואן השלישי והעמיד במקומו קודם את לאסלו השני ואחר כך לזמן קצר את אישטוואן הרביעי. בסופו של דבר כתר הונגריה הושב בשנת 1163 לידי אישטוואן השלישי. בנוגע למלכה ילנה, יש הסבורים כי מתה בשנת 1161, ככל הנראה בסקשפהרוואר. היא נקברה בבזיליקת העלייה השמיימה של מרים הבתולה בסקשפהרוואר.

נישואיה וצאצאיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החל משנת 1129 בערך - היא הייתה נשואה למלך בלה השני של הונגריה (בערך 1110 – 13 בפברואר 1141)

ילדיהם:

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]