הפארק הפרובינציאלי האמבר

הפארק הפרובינציאלי האמבר
אגם פורטרס
אגם פורטרס
אתר מורשת עולמית
הפארקים בהרי הרוקי הקנדיים
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי בשנת 1984, לפי קריטריונים 7, 8
הערות הורחב ב-1990
מידע כללי
תאריך הקמה 1941 עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה קנדהקנדה קנדה
מיקום מחוז אזורי קולומביה-שיזוואפ עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 52°22′05″N 117°51′58″W / 52.3681°N 117.866°W / 52.3681; -117.866
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הפארק הפרובינציאלי המבראנגלית: Hamber Provincial Park) הוא פארק השוכן בקולומביה הבריטית שבקנדה, הגובל באלברטה ומוקף משלושת הצדדים האחרים שלו על ידי הפארק הלאומי ג'ספר.

ראשוני המטיילים באזור הפארק הופתעו לגלות כי הוא אתר נפרד מהפארק הלאומי ג'ספר ומהפארק הפרובינציאלי הר רובסון, כיוון שלכל האזורים הללו יש היסטוריה ומאפיינים טבעיים משותפים. הפארק הוא חלק מאזור גדול ממדים שבעבר נודע בכינוי "הצפון הגדול", ואשר השתרע מאגם לואיז דרך מעבר ילוהד ועד קו חברת הרכבות הלאומית של קנדה.

הפארק קרוי על שם אריק המבר, שכיהן כסגן המושל של קולומביה הבריטית בין 1936 ל-1941. שטחו של הפארק בעת ההכרזה היה כעשרה מיליון דונם, ובגבולות אלו שכנו הר סר סנדפורד שהוא הנקודה הגבוהה ביותר ברכס סלקירק, הר קלמנסו המושלג ואגמי ומפלי קאמינס. במשך השנים לחצו יזמים בתחום כריתת העצים וייצור חשמל להשתמש במשאבי הטבע שבפארק, ובעקבות הסכם שנחתם עם הממשל הפדרלי של ארצות הברית החליטה קולומביה הבריטית להקטין את שטח הפארק לכ-240,500 דונם.

כיום הפארק הוא הקטן ביותר מבין הפארקים הנכללים בהכרזה של אונסק"ו, ויש בו מספר קטן מאוד של מתקנים. בשל חוסר נגישותו הפארק כמעט ואינו זוכה לנפח תיירות משמעותי, ובכל שנה מבקרים בו רק כ-500 אנשים. מראה הפארק מאופיין בפסגות הרים גבוהות ובעמקי נהרות, אך האתר הידוע ביותר בו הוא אגם פורטרס (מבצר) שאורכו 10 קילומטרים. גדות האגם הן בית גידול עבור צמחייה עבותה שכוללת אזליאה מדומה, אשוחית, בשמת, ורודודנדרון.

רשות הפארקים של קולומביה הבריטית פועלת באופן קבוע לפיתוח הפארק, אך במשך שנים רבות הדרך היחידה להיכנס אליו הייתה באמצעות שיט בנחל וושאאוט שנשפך אל החוף הצפוני של אגם פורטרס. כיום קיים שביל באורך 24 קילומטרים שמתחיל במפלי סאנוופטה בפארק הלאומי ג'ספר, ומסתיים מזרחית לאגם פורטרס. לפארק האמבר ולפארקים הר רובסון וג'ספר יש היסטוריה משותפת בזכות פעילותו של הגאולוג הקנדי ארתור פילמון קולמן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]