יחסי אוסטרליה–טורקיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יחסי אוסטרליהטורקיה
אוסטרליהאוסטרליה טורקיהטורקיה
אוסטרליה טורקיה
שטחקילומטר רבוע)
7,741,228 783,562
אוכלוסייה
26,634,324 86,150,023
תמ"ג (במיליוני דולרים)
1,675,419 905,988
תמ"ג לנפש (בדולרים)
62,904 10,516
משטר
מונרכיה חוקתית פדרלית דמוקרטיה פרלמנטרית

יחסי אוסטרליה–טורקיה הם יחסי החוץ בין חבר העמים של אוסטרליה לרפובליקה של טורקיה. יחסים דיפלומטיים בין המדינות כוננו בשנת 1967. לאוסטרליה יש שגרירות באנקרה מאז 1968, קונסוליה כללית באיסטנבול וקונסוליה בצ'נקלה. לטורקיה יש שגרירות קנברה מאז 1967 ושתי קונסוליות כלליות במלבורן ובסידני .

אנדרטה במפרץ ANZAC ; הנצחה לאבדן של אלפי חיילים טורקים וחיילי אנזא"ק בגליפולי

בין טורקיה לאוסטרליה אין סוגיות שנויות במחלוקת. הקהילה הטורקית המתגוררת באוסטרליה מהווה גשר של ידידות בין שתי המדינות.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערכת גליפולי[עריכת קוד מקור | עריכה]

המפגש הראשון של טורקיה ואוסטרליה היה במערכת גליפולי, זירת מלחמה קשה, אך עם זאת, ג'נטלמנית. חיילי מדינות ההסכמה מן האימפריה הבריטית, צרפת ורוסיה נחתו בגליפולי לאבטח מעבר דרך הדרדנלים, מתן מסלול ימי לרוסיה, וסיוע לחברה בברית. הקרב יצר קשר של כבוד הדדי, הערצה וחברות בין טורקיה לאוסטרליה.

ההיסטוריה בין שתי המדינות מהווה בסיס חזק לחיזוק והעמקת היחסים ביניהם בכל תחום. דוגמה לחמימות בין מדינות טורקיה לאוסטרליה הודגמו בהודעתו של מוסטפא כמאל אטאטורק, שנשלחה לאמהות האוסטרליות והניו זילנדיות בשנת 1934 והיא כדלקמן: "אותם גיבורים ששפכו את דמם ואיבדו את חייהם ... הם עכשיו שוכבים באדמה של מדינה ידידותית. לכן תנוח בשלווה. אין שום הבדל בין הג'וננים לממחמטים שבהם הם שוכבים זה לצד זה כאן במדינה שלנו ... אתם האמהות ששלחו את בניהן מארצות רחוקות, נגבו את דמעותיכם. בניכם שוכבים כעת בחיקנו ונמצאים בשלום. לאחר שאיבדו את חייהם על הארץ הזו הם גם הפכו לבנים שלנו. "[1]

קרבות צ'נקלה מוזכרים מדי שנה ב- צ'נקלה ב-24–25 באפריל, בהשתתפות רחבה של אנשים אוסטרלים וטורקים כאחד. באוסטרליה ובניו זילנד, כמו גם בכמה מדינות בדרום האוקיינוס השקט האחרים, מתקיים חג אירוע לאירוע, המכונה יום אנזא"ק. זהו תאריך חשוב בלוח השנה האוסטרלי והניו זילנדי, ומנציח את הקרבנות של חיילים אוסטרלים וניו זילנד בכל הקרבות והמלחמות. באופן מסורתי במדינות אלה, נצפתה אזכרה בסביבות השעה 5:30 לפנות בוקר, המכונה יום אנזא"ק. זוהי מחווה סמלית בפני הכוחות שנחתו על חצי האי גליפולי עם שחר. בשנת 1985, 70 שנה לאחר הקרב, הכירה ממשלת טורקיה באופן רשמית בשם מפרץ אנזא"ק, במקום בו נחתו הכוחות.

מאז מלחמת העולם הראשונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

במרץ 2019, ראש הממשלה אוסטרליה סקוט מוריסון גינה "פזיזות" והערות "מאוד מעליבות" שנעשו על ידי נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן.[2] ארדואן הראה שוב ושוב וידאו שצילם היורה במסגד בכרייסטצ'רץ' לתומכיו בעצרות הקמפיין בבחירות לרשויות המקומיות, ואמר כי אוסטרלים וניו זילנדים שהגיעו לטורקיה עם רגשות אנטי-מוסלמים "יישלחו בחזרה בארונות קבורה כמו שסביהם נשלחו" במהלך מערכת גליפולי במלחמת העולם הראשונה.[3]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Ataturk. Australian War Memorial Online-Encyclopedia, Australian War Memorial. Retrieved 25 April 2011
  2. ^ "Turkey's Erdogan directs incendiary comments at Australia, New Zealand". CBC News. 20 במרץ 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ "'Deeply offended' PM demands Turkey's Erdogan withdraws Gallipoli 'coffins' comment". SBS News. 20 במרץ 2019. {{cite news}}: (עזרה)