ספנודון מצר קוק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןספנודון מצר קוק
מצב שימור
מצב שימור: פגיענכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: פגיע
פגיע (VU)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: מחודקי ראש
משפחה: ספנודוניים
סוג: ספנודון
מין: ספנודון מצר קוק
שם מדעי
Sphenodon guntheri
תחום תפוצה
מפת תפוצה של כל מיני הספנודון
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ספנודון מצר קוק (שם מדעי: Sphenodon guntheri) הוא מין של זוחל נדיר ממשפחת הספנודוניים וקרובו של המין ספנודון מצוי החי רק באיים במצר קוק שבניו זילנד בין האי הצפוני והאי הדרומי. חלק מהחוקרים רואים אותו כתת-מין של המין האחרון.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מין זה מזכיר במראהו את הספנודון המצוי, אך קטן יותר. צבעו חום עד צהוב ופחות ירוק, אך מראהו דמוי האיגואנה או החרדון דומה. אורכו מגיע ל-76 ס"מ ומשקלו ל-900 גרם והזכרים גדולים מהנקבות וגם תוקפניים מהם. בניגוד ללטאות לספנודון אין איברי מין זכריים ומבנה הלסתות שלו שונה.

הספנודון מצוי במחילות וצוקים באזורים ממוזגים, והוא פעיל לילה. מזונו מורכב מעכבישים, חלזונות וחרקים גדולים כמו הווטה האנדמי לניו זילנד. עם זאת הוא יטרוף גם לטאות קטנות ואפרוחי עופות ים ואף עופות ים קטנים.

עין הקודקוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

לספנודון, יש עין שלישית במעלה הראש, הידועה גם כעין הקודקוד.

לעין עדשה, רשתית וקרנית משלה, וקישור עצבי חלש למוח, עובדה אשר יכולה להעיד על התפתחות אבולוציונית מעין שלישית מתפקדת. עין הקדקוד ניתנת להבחנה רק באבקועים (צאצאים צעירים), אשר להם רקמה שקופה בקודקוד. לאחר 4–6 חודשים, הרקמה מתכסה בקשקשים בהירים ופיגמנט. המטרה של עין הקודקוד לא ידועה, אבל קיימת סברה לפיה היא שימושית לספיגת קרני UV ליצירת ויטמין D, לקביעת מחזורי יום ולילה (מחזורים צירקדיים), עוזרת לבקרת חום, ומסיעת לניווט על ידי קביעת מיקום השמש. מכל הטטרפודים הקיימים (בעלי ארבע רגליים), עין הקודקוד ניתנת לראות בבירור בעיקר בספנודון.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ספנודון מצר קוק באתר הרשימה האדומה של IUCN