נוקומיס מיקרופוגון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןנוקומיס מיקרופוגון
נוקומיס מיקרופוגון
נוקומיס מיקרופוגון
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: קרפיונאים
משפחה: קרפיוניים
סוג: Nocomis
מין: נוקומיס מיקרופוגון
שם מדעי
Nocomis micropogon
קופ, 1865
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נוקומיס מיקרופוגון (שם מדעי: Nocomis micropogon) הוא מין של דג ממשפחת הקרפיוניים החי בטבע בנהרות של אמריקה הצפונית והוא אחד מהנפוצים שבדגי הנהרות שבה.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדג דומה במראהו לקרפיון מצוי אך קטן יותר. הוא יכול להגיע לאורך מקסימלי של 33 ס"מ אך לרוב הוא קטן יותר ונפוץ באורך 13 ס"מ בלבד. הזכרים גדולים יותר מהנקבות. צבעו כסוף עם פס שחור אנוכי לאורך הגוף ומעט צהוב לאורך הצידיים שמעל הפס השחור. הגב אפור והראש גדול עם בינים קטנים לאורך הלסת, העוזרים לחוש מזון. הדגים הבוגרים מינית עם ראשים גדולים יותר הצבועים בסגול-ורוד עדין ובעלי בליטות על עיניהם וחוטמם. מבנה מוזר זה גורם לבלבול בינם לבין קרוביהם מהמין Nocomis biguttatus, החיים באותו אזור.

תפוצת הדג רחבה מאוד בטווח שבין הימות הגדולות והרי האפלצ'ים ומאונטריו וניו יורק עד לאלבמה וקרוליינה הדרומית. הם נפוצים בנהרות גדולים עד בינוניים ממוזגים, בין השאר באוטווה, ג'יימס, אוהיו, נהר ססקוהנה, נהר סוואנה, נהר קוסה ובכמה אגמים. הם נכחדו ממספר אזורים בהם נוצר זיהום מים רב או דיג גבוה.

דג זה ניזון מתחת למים בעיקר מחרקים (לרוב זבובאים מימיים ושעירי כנף, עד 70% מהמזון), אצות (20% מהמזון), סרטנים (בעיקר מ-Cambarus המהווים 5% מהמזון) ורכיכות (4% מהמזון) וכן מדגיגים ועכבישנים. הוא עצמו נטרף בידי דגים גדולים יותר (לעיתים הוא משמש כפיתיון לחכות), עופות מים ויונקים כמו לוטרות.

דגים אלה מתרבים בזרמים נמוכים ובהם הזכר משתמש בפיו כדי להרכיב חלוקי מים לגובה רב ועושה מהם קן. הנקבה משריצה בתוך מספר קנים 500 עד 1,000 ביצים הבוקעות כעבור 5–6 ימים.

הדג מגיע לבגרות מינית בגיל שנתיים ועשוי לחיות עד 5 שנים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נוקומיס מיקרופוגון בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נוקומיס מיקרופוגון באתר הרשימה האדומה של IUCN