נגזרת חלשה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

נגזרת חלשה היא מושג בחשבון אינפיניטסימלי המהווה הכללה של מושג הנגזרת של פונקציה, ומתייחס גם לפונקציות לא-גזירות, שהן אינטגרביליות לפי לבג. הגדרה רחבה זו נעשית באמצעות פונקציית מבחן - פונקציה חלקה עם תומך קומפקטי המתאפסת מחוץ לקטע חסום כלשהו. הנגזרת החלשה של פונקציה גזירה שווה לנגזרת המקורית (החזקה) של הפונקציה, ובמובן זה נגזרת חזקה היא מקרה של נגזרת חלשה.

הגדרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תהא פונקציה בתת-מרחב אנו אומרים ש- ב היא נגזרת חלשה של אם,

לכל הפונקציות הדיפרנציאביליות בתחום בלתי מוגבל אם . הגדרה זו נובעת משילוב של טכניקת האינטגרציה בחלקים.

הכללה ל- ממדים: אם ו - הן במרחב של פונקציות אינטגרביליות באופן מקומי עבור חלק מהקבוצה הפתוחה , ואם הוא רב מדד (מולטי אינדקס (אנ')), אנו אומרים כי היא - נגזרת חלשה של אם,

לכל , כלומר, לכל הפונקציות הדיפרנציאביליות בכל התחום והנתמכות קומפקטית ב-. אם ל- יש נגזרת חלשה, נגזרת זו לעיתים קרובות נכתבת כך: , מכיוון שנגזרות חלשות הם ייחודיות (לפחות, עד לקבוצה ממידה אפס, ראה להלן).

דוגמאות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפונקציית הערך המוחלט |u : [−1, 1] → [0, 1], u(t) = |t|, שאינה דיפרנציאבילית ב-t = 0, יש נגזרת חלשה-v שידועה כפונקציית הסימן שניתנת על ידי:

זו אינה נגזרת חלשה רק עבור U: כל w שהוא שווה לV כמעט בכל מקום הוא גם נגזרת חלשה עבור u. בדרך כלל, זו אינה בעיה, מאחר שבתאוריה של במרחבי Lp וחללי Sobolev, שניהם ממלאים תפקידים דומים כמעט בכל מקום מזוהה. הפונקציה האופיינית של המספרים רציונליים בשום מקום אינה גזירה אך יש נגזרת חלשה. מאז המידה לבג של המספרים רציונליים היא אפס, כך היא נגזרת חלשה. שים לב שזה אינו מסכים עם האינטואיציה שלנו שכן, כאשר נחשבו כחבר במרחב Lp, מזוהה עם הפונקציה אפס. אם שתי פונקציות הם נגזרות חלשות של אותו התפקיד, הם שוות אלא על קבוצה עם מידת לבג אפס, כלומר, הם שוות כמעט בכל מקום. אם ניקח בחשבון כיתות שקילות של פונקציות, שבו שתי פונקציות הן שווה ערך אם הם שוות כמעט בכל מקום, ולאחר מכן את הנגזרת החלשה היא ייחודית. כמו כן, אם U הוא גזירה במובן המקובל אז הנגזרת החלשה שלה זהה (במובן שניתן לעיל) לנגזרת (חזקה) הקונבנציונלית שלה. לכן הנגזרת החלשה היא הכללה של אחת החזקה. יתר על כן, הכללים הקלסיים לנגזרות של סכומים ומכפלות של פונקציות תקפים גם לנגזרת החלשה.

מושג זה מעורר את ההגדרה של פתרונות חלשים במרחבי Sobolev, אשר מועילים לבעיות של משוואות דיפרנציאליות ובאנליזה פונקציונלית.