משה סופר (ערלוי)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרב משה סופר (ערלוי)
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 10 במאי 1885
כ"ה באייר ה'תרמ"ה
הונגריההונגריה אגר (ערלוי), הונגריה
נרצח 12 ביוני 1944 (בגיל 59)
כ"א בסיוון ה'תש"ד
פוליןפולין אושוויץ, פולין
מקום פעילות ערלוי
תקופת הפעילות ? – 12 ביוני 1944 עריכת הנתון בוויקינתונים
תחומי עיסוק רבנות, דיינות
חיבוריו שו"ת יד סופר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רבי משה סופר (קרוי גם על שם חיבורו היד סופר; כ"ה באייר ה'תרמ"ה, 1885 – כ"א בסיוון ה'תש"ד, 1944) היה דיין באגר (ערלוי) שבהונגריה, ומחבר שו"ת "יד סופר", דור רביעי לחת"ם סופר.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

משה סופר נולד בכ"ה באייר ה'תרמ"ה (10 במאי 1885) לרבי שמעון סופר, רב העיר ערלוי ומחבר ספר "התעוררות תשובה", בנו של ה"כתב סופר". אמו, מלכה אסתר הייתה בתם של רבי שלמה זלמן שפיצר, רב קהילת שיפשוהל בווינה ומחבר הספר "תיקון שלמה" וגיטל, בתו של החתם סופר (אביו ואמו היו בני דודים).

בבחרותו למד בישיבתו של רבי אברהם גרינבורג בעיירה קז'מארוק שבהונגריה, ולאחר מכן בישיבת פרשבורג שבה כיהן אז הרב עקיבא סופר.

בשנות בחרותו התפרסם כעילוי, הרב מרדכי לייב וינקלר, מחבר הספר "לבושי מרדכי" העיד עליו כי הוא בקיא בתלמוד בבלי, בתלמוד ירושלמי, בספרי הראשונים והאחרונים. באותן שנים הוסמך להוראה על ידי כמה רבנים.

הרב סופר נישא לטושנא, בתו של הרב משה יוחנן שיינפלד, רבה של מיהליפלווא. לאחר נישואיו היה סמוך שלוש שנים על שולחן חותנו. עם פטירת חותנו רצו תושבי העיירה מיהליפלווא להכתירו כרב, אך הוא לא הסכים ודחף להכתרת גיסו רבי בנימין שיינפלד.

לאחר מכן חזר סופר לעיר מולדתו ערלוי, התפרנס ממסחר עד שהפסיד את כל כספו בבורסה ולכן ביקש להתמנות לדיין בבית הדין שבערלוי. על אף שכבר הוסמך לרבנות בבחרותו, בחר להבחן שוב אצל שלושה רבנים נוספים.

בשנת ה'תש״ד[דרושה הבהרה], עם פלישת הגרמנים להונגריה במלחמת העולם השנייה, גירשוהו הנאצים עם כל משפחתו, בין כל תושביה היהודים של ערלוי, לאושוויץ. בכ"א בסיוון תש״ד (12 ביוני 1944) הוא נרצח יחד עם אביו רבי שמעון, אשתו וארבע בנותיו באושוויץ.

צאצאיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

לרבי משה סופר נולדו שישה ילדים:

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בנו רבי יוחנן סופר, הקדמת בן המחבר לשו"ת יד סופר, ערלוי: האחים געווירץ, תש"ט

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]