מסגר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מסגר ליד הסדן בנען, שנות ה-30 של המאה ה-20
מסגר עובד עם מחרטה, במסגריה בנען, שנות ה-30

מַסְגֵּר הוא אוּמָן, בעל מקצוע מומחה העוסק בעיצוב רכיבי פלדה מעובדים לצרכים שונים, בייצור ותיקון של אביזרים וחפצים ממתכת, ובביצוע שינויים במִסְגָּרוֹת ובקורות, בפרט כאלה בהן מותקנים מנעולים. על פי רוב מסגר מחזיק במיומנויות ובכלים המאפשרים לו לכופף חלקי מתכת, לרתך חלקי מתכת זה לזה, ולבצע בהם פעולות של חיתוך, השחזה וקדיחה.

בהשוואה לבעלי תפקידים אחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיומנויותיו של המסגר קרובות לאלו של בעלי מקצוע אחרים העוסקים במתכת. בין מרכיבי תפקידו הוא מטפל במסגרות ובקורות המכילות מנגנוני נעילה כמו המנעולן[1], מרתך מתכת כמו הרַתָּךְ, וחותך, מחמם ומכופף מוטות ברזל כמו הנַפָּח. אלא שבניגוד למנעולן, הוא אינו מתמקד רק במנעולים ובמסגרותיהם אלא עוסק גם בייצור כלים ממתכת לפי דרישה; בניגוד לרתך, תפקידו כולל פעולות אחרות מלבד ריתוך; ובניגוד לנפח, הוא אינו עוסק במתכת הגולמית - אין ברשותו כבשן לחימום גושי מתכת עד ריכוכם, ולכן גם אינו מעצב מתכת במצב נוזלי-למחצה, אלא מעבד רכיבי מתכת שכבר עברו עיבוד ראשוני.

כלי המסגר[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקרא כונה בעל מקצוע המעבד ברזל "חָרַש" או "חָרַש בַּרזֶל"[3]. פעולת ה"חרישה" מוּבָנַה עיבוד חומר הגלם בכלים קשים היוצרים בו תלמים וחריצים[4], כלומר מאפשרים לחרש לשנות את צורתו.

מכיוון שחָרָשִׁים, דהיינו כלל בעלי המלאכה העוסקים במתכת, נדרשו לבניית כלי מלחמה וביצורים, מחסור בהם הקשה על יציאה למלחמה, למשל במקרה של מלחמת מכמש: ”וְחָרָשׁ לֹא יִמָּצֵא בְּכֹל אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל כִּי אמר [אָמְרוּ] פְלִשְׁתִּים פֶּן יַעֲשׂוּ הָעִבְרִים חֶרֶב אוֹ חֲנִית” (ספר שמואל א', פרק י"ג, פסוק י"ט).

מאותה סיבה של מניעת מרד, בגלות יהויכין, המכונה גם "גלות החרש והמסגר", הוגלו החרשים והמסגרים מיהודה לבבל יחד עם צמרת ההנהגה והצבא: ”וְכָל הֶחָרָשׁ וְהַמַּסְגֵּר לֹא נִשְׁאַר זוּלַת דַּלַּת עַם הָאָרֶץ...וְאֵת כָּל אַנְשֵׁי הַחַיִל שִׁבְעַת אֲלָפִים וְהֶחָרָשׁ וְהַמַּסְגֵּר אֶלֶף הַכֹּל גִּבּוֹרִים עֹשֵׂי מִלְחָמָה וַיְבִיאֵם מֶלֶךְ בָּבֶל גּוֹלָה בָּבֶלָה” (ספר מלכים ב', פרק כ"ד, פסוקים י"דט"ז).

המסגר מופיע גם בהקשר של מנעולים וכליאה, כמונח חלופי לבית סוהר או למנעול: ”לְהוֹצִיא מִמַּסְגֵּר אַסִּיר, מִבֵּית כֶּלֶא יֹשְׁבֵי חֹשֶׁךְ” (ספר ישעיהו, פרק מ"ב, פסוק ז'); ”וְאֻסְּפוּ אֲסֵפָה אַסִּיר עַל בּוֹר וְסֻגְּרוּ עַל מַסְגֵּר וּמֵרֹב יָמִים יִפָּקֵדוּ” (ספר ישעיהו, פרק כ"ד, פסוק כ"ב).

הנפח, לשם השוואה, מוגדר כחרש שכדי לבצע את מלאכתו, נדרש לדאוג לאש חזקה באמצעות פחם והשבת אוויר: ”חָרָשׁ נֹפֵחַ בְּאֵשׁ פֶּחָם וּמוֹצִיא כְלִי לְמַעֲשֵׂהוּ” (ספר ישעיהו, פרק נ"ד, פסוק ט"ז).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ היסטורית, מנעולן הוא בעל המקצוע הקרוב ביותר למסגר, אם כי בימינו מנעולנים מתמקדים לרוב במנעולים ובדרך כלל אינם מייצרים כלים וחפצים ממתכת.
  2. ^ 1 2 מסגר שתפקידו הקבוע הוא להפעיל מחרטה וכרסומת נקרא "מסגר מכני".
  3. ^ באותו אופן נַגָּר הוא חָרַש עֵץ וסַתָּת הוא חָרַש אֶבֶן (וכך גם פַּסָּל ושאר אומנים העובדים באבן).
  4. ^ כמו מחרשה החורשת באדמה.