טיוטה:יעקב קליין (קצין)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יעקב קליין
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 27 ביוני 1946
חיפה ישראל
נהרג 19 באוקטובר 1973 (בגיל 27)
רמת הגולן ישראל
מקום קבורה בית העלמין האזרחי קרית אתא-ישן
מדינה ישראלישראל ישראל
השכלה אוניברסיטת חיפה
צאצאים 2
השתייכות צבא ההגנה לישראל
תקופת הפעילות נובמבר 196419 באוקטובר 1973 (כ־9 שנים)
דרגה רב-סרן  רב-סרן
תפקידים בשירות
מפקד מפלגת טנקים
פעולות ומבצעים
מלחמת יום הכיפורים
עיטורים
מלחמת ששת הימים  מלחמת ששת הימים
מלחמת יום הכיפורים  מלחמת יום הכיפורים
עיטור המופת  עיטור המופת
צל"ש אלוף  צל"ש אלוף

יעקב קליין (27 ביוני 194619 באוקטובר 1973) היה קצין צה"ל בדרגת רב-סרן שנהרג במלחמת יום הכיפורים ומעוטר בעיטור המופת וצל"ש אלוף פיקוד הדרום.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד כ"ח בסיון תש"ו בחיפה. למד בבית-הספר הממלכתי-דתי "יבנה" בקריית אתא, ואחרי-כן המשיך ולמד בישיבה התיכונית נתיב מאיר בירושלים. היה חבר בתנועת בני עקיבא, וברבות הימים היה למדריך ומארגן סניף בה. כשסיים את לימודיו בישיבה התיכונית, למד תקופה קצרה בישיבה הגבוהה "כרם דיבנה".

בצה"ל[עריכת קוד מקור | עריכה]

קליין התגייס לצה"ל בנובמבר 1964 לחיל השריון. לאחר הטירונות השתלם בקורס למקצועות הטנק ובקורס למפקדי טנקים. קליין נשלח לקורס קצינים ואחרי-כן השתלם בקורס לקציני שריון. לאחר סיום הקורסים הוצב בבית-הספר לשריון כמדריך בקורס למפקדי טנקים. קליין עמד לסיים את שירותו הסדיר לפני מלחמת ששת הימים, אך בגלל הכוננות המשיך לשרת ומונה סמ"פ בגדוד מאולתר של בית-הספר לשריון, שלחם בסיני. ביום הראשון למלחמה נפצע המ"פ וקליין נתמנה למלא את מקומו. על דבקותו במטרה והתעלותו בקרב הוענק לו ציון לשבח מטעם אלוף פיקוד הדרום.

לאחר שסיים את שירותו הסדיר, הוצב למילואים בגדוד שריון כמ"מ טנקים. לאחר שהשתלם בקורס מ"פים שריון, הוצב בגדוד אחר כסמ"פ טנקים. לאחר שהשתלם בקורס סיור מתקדם, מונה מ"פ טנקים והועלה לדרגת סרן. נשא אישה והחל ללמוד כלכלה וראיית חשבון באוניברסיטת חיפה. יחד עם הלימודים עבד כמורה בעכו, אחרי-כן עבד כמזכיר במשרד הסעד בעכו ומשנת 1969 עבד במשרד הביטחון בקרית מוצקין, כמנהל אדמיניסטרטיבי. וגם היה פעיל בחוגי הצעירים של המפד"ל. הוא סיים את לימודיו לקראת התואר ב"א, אך התואר הוענק לו רק לאחר מותו. כשפרצה מלחמת יום-הכיפורים היה יעקב בבית-הכנסת ליד עמוד התפילה, שכן שימש כשליח ציבור. מיד אחרי שהתייצב ביחידתו, נשלח בראש פלוגת טנקים, שיצאה לקו הראשון ברמת-הגולן, כדי להשתתף בבלימת הכוחות הסוריים. בקרב שהתחולל ביום כ"ג בתשרי תשל"ד (19.10.1973) באזור תל-ענתר, כשפיקד על פלוגתו והוא חשוף בצריח, נפגע יעקב מפגז ונהרג. הוא הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בקרית אתא. השאיר אחריו אישה ושני בנים, הורים ואח. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-סרן והוענק לו עיטור המופת על גילוי אומץ-לב הראוי לשמש מופת. וזה תיאור המעשה:

עם פרוץ הקרבות שימש רס"ן יעקב קליין ז"ל כמפקד פלוגת-טנקים, שנלחמה ברמת-הגולן. ב7- באוקטובר 1973 נפגע הטנק שלו והחל לבעור. רס"נ יעקב קליין ז"ל נפצע, אולם בקור-רוח הצליח גם לחלץ את התותחן, שנפגע קשה. לאחר שכיבה את הדלקה, פונה לבי"ח, וכבר למחרת "ברח" משם וחזר ליחידתו. ב-19 באוקטובר 1973, בעת ההתקפה וכיבוש "תל-ענתר", נפגע אחד הטנקים בפלוגתו של רס"נ יעקב קליין ז"ל והחל לבעור. רס"נ קליין ז"ל קפץ מהטנק שלו, כיבה את הדלקה וחילץ את הצוות. מאוחר יותר נהרג. במעשיו אלה גילה אומץ-לב, תושייה, קור-רוח ודבקות במשימה למופת

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]