הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים
International Association of Jewish Lawyers and Jurists
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון תל אביב-יפו עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים יצחק ננר עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1969–הווה (כ־55 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.ijl.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודיםאנגלית: The International Association of Jewish Lawyers and Jurists, ובקיצור: IJL) הוא ארגון לא ממשלתי שנוסד בשנת 1969, במטרה לקדם זכויות אדם ברחבי העולם.

היסטוריה ופעילות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין מייסדי הארגון ניתן למנות את שופט בית המשפט העליון הישראלי, חיים כהן, שופט בית המשפט העליון האמריקאי, ארתור גולדברג ורנה קאסן, חתן פרס נובל לשלום. חברי הארגון כיום כוללים, בין השאר, עורכי דין, שופטים ואקדמאים, מלמעלה מ-50 מדינות.

מטרת הארגון[עריכת קוד מקור | עריכה]

קידום זכויות אדם בכל מקום, לרבות באמצעות מניעה של פשעי מלחמה, ענישה של פושעי מלחמה ואיסור על נשק להשמדה המונית וכן קידום שיתוף פעולה בינלאומי שמבוסס על שלטון החוק ויישום הוגן של אמנות והסכמים בינלאומיים. הארגון מחויב במיוחד לנושאים שבסדר היום של העם היהודי, ופועל במטרה למנוע גזענות, אנטישמיות, שנאת זרים ושלילת קיומה של מדינת ישראל.

הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים הוא ארגון לא-ממשלתי בעל מעמד מייעץ למועצה הכלכלית-חברתית של האומות המאוחדות (אקוסו״ק). מעמד זה מאפשר לנציגי הארגון להביע עמדה ולהשתתף בדיונים של המועצה לזכויות אדם בז'נבה ובגופים נוספים של האו“ם. הארגון משתתף באופן עקבי במושבי המועצה ונושא נאומים העוסקים באנטישמיות, הכחשת שואה, הפרות זכויות אדם והיחס הבלתי-הוגן של המועצה לישראל.

Justice[עריכת קוד מקור | עריכה]

מעל 25 שנה, הארגון מפרסם כתב עת בשם "Justice", אשר בוחן סוגיות משפטיות מהותיות שרלוונטיות לפעילות הארגון. קישור.

נשיא הארגון הוא עו"ד מאיר לינזן.

נשיאי הארגון[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדסה בן עתו

השופטת הדסה בן עתו הייתה שופטת ישראלית, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב ושופטת במינוי זמני בבית המשפט העליון. ב-1988 היא מונתה לנשיאת הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים (IJL). בן עתו כיהנה בתפקיד זה עד לשנת 2004. כנשיאת הארגון, בן עתו פעלה, בין השאר, לחשיפה וגינוי של גילויי אנטישמיות ברחבי העולם ולהובלת מהלכים משפטיים נגד מכחישי שואה.

בן-עתו הייתה חברה פעמיים במשלחת ישראל לאו"ם (1965 ו-1975), ופעמיים חברה במשלחת ישראל לוועידת אונסקו לזכויות האדם. ב-1991, לאחר 31 שנים בהן כיהנה כשופטת בדרגות שונות בבתי משפט בישראל, פרשה בן-עתו מתפקידיה במערכת המשפט. מאז פרישתה מכס השיפוט עסקה בן-עתו במאבק נגד האנטישמיות, ובמסגרתו כתבה את הספר "השקר שמסרב למות" (1998), העוסק בפרוטוקולים של זקני ציון (מסמך אנטישמי נפוץ ששימש כצידוק לתומכי הנאציזם) ומתאר את מקורם. כמשפטנית ומומחית לנוהלי האו"ם, חקרה בן-עתו את טיבם של הפרוטוקולים וכן את הטענות שהטקסט זויף או נגנב. ספרה "השקר מסרב למות" תורגם לתשע שפות והתפרסם ברחבי העולם.

עירית קאהן

ב-2011 נבחרה להיות הנשיאה של הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים לאחר שכיהנה כסגנית נשיא הארגון מ-2004. היא כיהנה בתפקיד זה עד לשנת 2017.

בשנים 19952005 כיהנה כמנהלת המחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות המדינה. במסגרת תפקידה כמנהלת המחלקה הנ"ל הייתה אחראית על התדיינות במישור הבינלאומי הפלילי בייצוג מדינת ישראל בנושאי הסגרה, עזרה משפטית, העברת אסירים בין מדינות וחטיפת ילדים.

כנשיאת הארגון, קאהן ניהלה פעולות משפטיות רבות נגד אנטישמיות, פגיעה בזכויות אדם ודה לגיטימציה של מדינת ישראל . באחת ההופעות שלה במועצה לזכויות האדם של האו“ם, כהן נלחמה בטענות לפיהן ישראל גנבה איברים מגופות של פלסטינים, במהלך מלחמת לבנון השנייה (2006). במהלך כהונתה, קאהן פעלה רבות על מנת להבטיח שהארגון ימשיך במאמציו למניעת הפרות חמורות של זכויות אדם, לא רק נגד יהודים, אלא גם נגד מיעוטים אחרים. בנוסף, היא ארגנה כנסים בינלאומיים רבים של ארגון IJL, בהשתתפות מאות עורכי דין ומשפטנים יהודים מכל העולם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]