גנצ'י גמבוטסו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

גנצ'י גמבוטסויפנית:現地現物 ובאנגלית: Genchi Genbutsu) הוא מונח יפני מהתחום העסקי האומר "לך תראה במו עיניך". המונח הוא עיקרון מפתח של מערכת הייצור של חברת טויוטה והוא מכונה לפעמים גם "לך וראה". על פי עיקרון זה, על מנת לקבל החלטות נבונות על בסיס הבנה אמיתית של הסיטואציה צריך להתבונן במה שקורה באתר בו מתבצעת העבודה בפועל[1].

יישום העיקרון[עריכת קוד מקור | עריכה]

טאייצ'י אוהנו(אנ'), מייסד מערכת הייצור של טויוטה, נהג לקחת מהנדסים חדשים שהגיעו למפעל טויוטה, מצייר עיגול גיר על הרצפה והיה אומר למהנדס לעמוד במעגל, להתבונן ולציין את מה שהוא רואה. אם המהנדס לא ראה מספיק הוא היה מתבקש להמשיך ולצפות. אוהנו ניסה להטביע במהנדסים העתידיים שלו שהדרך היחידה להבין באמת מה קורה ברצפת הייצור היא ללכת לשם. על פי אוהנו, אם הבעיה קיימת ברצפת הייצור, יש להבין אותה ולפתור אותה ברצפת הייצור.

גנצ'י גמבוטסו נקרא גם יחס ל"גמבה" (Gemba). כאשר "גמבה" הוא המונח היפני ל"מקום" במקרה זה "המקום שבו זה קורה בפועל". מכיוון שערך אמיתי נוצר ברצפת הייצור, זה המקום שבו מנהלים צריכים לבלות את זמנם.

עיקרון זה הושווה לרעיון של טום פיטרס(אנ') ורוברט ווטרמן(אנ') הנוגע ל"ניהול על ידי שיטוט". מושג זה הפך לאוניברסלי עד שכיום מנהלים חדשים יודעים באופן אינסטינקטיבי שהם חייבים "להסתובב" באזורים השונים של המפעל על מנת להגיע לרמות יעילות גבוהות. בעוד שרעיונות אלה, הם כנראה רעיונות טובים, הם עלולים לפספס את הטבע המהותי של גנצ'י גמבוטסו, שהמהות מבחינתו היא פחות "לבקר" ויותר "לדעת" בכך שהוא שם. לחברת טויוטה יש רמות גבוהות של נוכחות הנהלה בפס הייצור שתפקידם "לדעת" ולהשתפר כל הזמן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ [https://www.techtarget.com/whatis/definition/Genchi-Genbutsu What is Genchi Genbutsu?] באתר Whatls (באנגלית)