אסותא באוהאוס וילג'

אסותא באוהאוס וילג'
המגדל לאחר סיום בנייתו
המגדל לאחר סיום בנייתו
מידע כללי
סוג קומפלקס מבנים עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום תל אביב-יפו עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°05′19″N 34°46′46″E / 32.088555555556°N 34.779527777778°E / 32.088555555556; 34.779527777778
אתר רשמי
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אסותא באוהאוס וילג' הוא מתחם מגורים בתל אביב, אשר נבנה במקום בו שכן בית חולים אסותא הישן שנסגר בשנת 2009. המתחם שוכן בין הרחובות ז'בוטינסקי, יהושוע בן-נון, וורמייזה, וכולל את מבני הבאוהאוס אשר היו כחלק מבית חולים אסותא הישן ומגדל בן 26 קומות שבנייתו הסתיימה ב-2018.

בית החולים אסותא תל אביב[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבנה בית החולים אסותא ברחוב ז'בוטינסקי 62. כיום משמש כאחד מבנייני המגורים במתחם

רעיון בית החולים "אסותא" הועלה בשנת 1934 על ידי ד"ר בן-ציון הראל ובֶּנוֹ חיות[1], ויצא לדרך בשותפות של כ-30 רופאים, רובם עולים מגרמניה בעלייה החמישית, ביניהם היה הפרופ' מכס מרכוס, ויתרם רופאים ותיקים יותר. בית החולים לא היה חלק מהמערכות הבריאותיות המרכזיות של ההסתדרות הציונית הדסה וקופת חולים כללית שפעלו אותה עת ביישוב היהודי בארץ ישראל. בית החולים נוסד כחברת מניות פרטית, שמניותיה נמכרו לרופאים בלבד. חזון החברה היה הקמת בית החולים הפרטי המודרני הגדול הראשון בארץ ישראל.

בית החולים ההיסטורי הוקם בצפון תל אביב (לימים: רחוב ז'בוטינסקי בתל אביב), על שטח שנרכש על ידי החברה מהכפר הערבי סומייל, ששכן אז מצפון-מזרח לתל אביב. את מבנה בית החולים, שנפתח עם 74 מיטות אשפוז, תכנן האדריכל יוסף נויפלד בסגנון הבינלאומי[2]. חנוכת בית החולים נערכה בדצמבר 1935[3].

הבניין שימש את בית החולים במשך 75 שנים, עד 12 במאי 2009, אז הועברה הפעילות למבנה החדש והמודרני באזור תעשייה עבר הירקון.

המתחם הנוכחי[עריכת קוד מקור | עריכה]

בניין בית חולים אסותא הישן הוגדר כמבנה לשימור יחד עם מבנה נוסף וחנות הפרחים אשר הייתה בכניסה לבית החולים. בניית המגדל, ותוספת הקומה לבניין בית החולים הישן הושלמו ב-2018. המתחם תוכנן על ידי משה צור אדריכלים ובוני ערים בשיתוף עם אמנון בר-אור אדריכלים, נבנה ושופץ עלי ידי חברת אלקטרה בנייה בשותפות עם אורתם סהר.

המתחם כולל את ארבעת המבנים אשר היו כחלק מבית החולים הישן, מגדל בן 26 קומות, שני חניונים תת-קרקעיים ומבנה חנות הפרחים.

מתחם בית חולים אסותא הישן אחרי סיום הבנייה
מתחם בית חולים אסותא הישן אחרי סיום הבנייה על רקע הבנייה הקיימת באזור

המגדל[עריכת קוד מקור | עריכה]

המגדל אשר שווק כזוג מגדלים הוא מגדל מגורים בן 26 קומות אשר מחולק לשני מבנים כאשר מעבר זכוכית בו נמצאות מעליות מקשר בין שני חצאי המבנה. בניית המגדל גררה ביקורות מטעם תושבי השכונה בטענה שגובה המגדל אינו תואם את אופי השכונה,[4] ורעש הבוקע ממנו בדומה לתקרית עם מגדל בת'אהם אשר נמצא במנצ'סטר, אנגליה.

מבני בית החולים הישן[עריכת קוד מקור | עריכה]

המבנים אשר שימשו את בית החולים הישן שופצו והומרו ליחידות דיור. למבנה המרכזי מביניהם נוספה קומה בזמן בניית המגדל. במבנה אחר נבנה גן ילדים כחלק מהמטלות הציבוריות אשר מטילה עיריית תל אביב על היזמים.

  • בניין האשפוז המרכזי - בניין האשפוז המרכזי כלל 3 קומות בעת ששימש כבניין האשפוז המרכזי של בית חולים אסותא הישן. בעת בניית המגדל נוספה לבניין זה קומה נוספת ומתחתיו נחפר אחד משני החניונים של המתחם. גרם המדרגות הקיים אשר היה בדרום המבנה שופץ ומשמש כמבואה של אחת הכניסות בבניין.
  • בית הספר לאחיות - בניין בית הספר לאחיות אשר נמצא בצמוד לרחוב ז'בוטינסקי הומר בעת בניית המגדל לבניין מגורים ומתחתיו נחפר אחד משני החניונים של המתחם. הבניין כולל ארבע קומות.
  • בניין הבידוד - בניין הבידוד משמש כיום כבניין מגורים.
  • מבנה ההנהלה - מבנה ההנהלה משמש כיום כגן ילדים.

החניונים ומבנה חנות הפרחים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מתחת למבני הבאוהאוס והמגדל נבנו שני חניונים תת-קרקעיים. הראשון הוא חניון ייעודי עבור הדיירים בפרויקט. השני הוא חניון ציבורי בן ארבע קומות כאשר העליונה מביניהן היא חניון ציבורי והשאר מיועדות לתושבי השכונה. המבנה אשר שימש את חנות הפרחים בכניסה לבית חולים הומר למבנה כניסה לחניון זה ובתוכו נחפרו גרם מדרגות ומעלית. הקצאת מקומות החנייה לציבור עוררה ויכוחים בין דיירי הפרויקט לתושבי האזור. כיום הקומות המיועדות לתושבי האזור אינן פעילות. חניוני המתחם נפרדים לחלוטין אך ישנה דלת המקשרת ביניהם בכל קומה.[5]

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אסותא באוהאוס וילג' בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ על פי "אסותא" מקום מרפא חדש, דבר, 20 באוקטובר 1935 הרעיון היה של הראל (אז הירשוביץ). לעומת זאת, דורון נידרלנד, ‏השפעת הרופאים - העולים מגרמניה על התפתחות הרפואה בארץ ישראל (1933–1948), קתדרה עמ' 157 מייחס את הרעיון לבנו חיות
  2. ^ אסותא, דבר, 8 באוגוסט 1934.
  3. ^ חנוכת בית החולים אסותא בתל אביב, דבר, 20 בדצמבר 1935
  4. ^ הדס מגן, ‏הסכסוך שמשגע את עשירי מגדלי אסותא בת"א, באתר גלובס, 13 ביוני 2015
  5. ^ שלומית צור, ‏ביהמ"ש חייב את דיירי מגדל אסותא היוקרתי לאפשר לשכניהם לעשות שימוש ב–150 חניות שבמרתף הבניין, באתר גלובס, 7 בינואר 2019