איסור משכב עם אחות האם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
איסור משכב עם אחות האם
(מקורות עיקריים)
מקרא ויקרא, י"ח, י"ג
ספרי מניין המצוות ספר המצוות, לאו שמ"א
ספר החינוך, מצווה קצ"ח
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

איסור משכב עם אחות האם, הוא אחד מחמישה עשר איסורי עריות שנמנו בפרשת אחרי מות, שהעונש על העובר במזיד על כל אחד מהם הוא כרת, ובשוגג - הבאת קרבן חטאת לבית המקדש.

מקור האיסור והעונש[עריכת קוד מקור | עריכה]

המקור לאיסור משכב עם אחות האם מובא בפרשת אחרי מות שבספר ויקרא: ”עֶרְוַת אֲחוֹת אִמְּךָ לֹא תְגַלֵּה כִּי שְׁאֵר אִמְּךָ הִוא” (ספר ויקרא פרק י"ח, פסוק י"ג), וכן בפרשת קדושים: ”וְעֶרְוַת אֲחוֹת אִמְּךָ וַאֲחוֹת אָבִיךָ לֹא תְגַלֵּה כִּי אֶת שְׁאֵרוֹ הֶעֱרָה עֲוֹנָם יִשָּׂאוּ” (ספר ויקרא פרק כ', פסוק י"ט). ועונש הכרת מבואר בסוף פרשיית העריות שבפרשת אחרי מות: ”כִּי כָּל אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה מִכֹּל הַתּוֹעֵבֹת הָאֵלֶּה וְנִכְרְתוּ הַנְּפָשׁוֹת הָעֹשֹׂת מִקֶּרֶב עַמָּם” (ספר ויקרא פרק י"ח, פסוק כ"ט).

גדרי האיסור[עריכת קוד מקור | עריכה]

חז"ל[1] לומדים מכפילות אזהרת איסור משכב עם אחות האם בפרשת אחרי מות ובפרשת קדושים[2], שאיסור משכב עם אחות האם הוא בין אם היא אחות אמו מן האב בלבד ובין אם היא אחותה מן האם בלבד (כגון בנישואים שניים).

כמו כן, בין אם הן נולדו מנישואי הוריהם, או שנולדו לאותו האב שאנס או פיתה נשים לכך, או לאותה האם שנאנסה או התפתתה לזנות עם גבר אחד או שני גברים[3].

טעם האיסור[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתורה נאמר שטעם האיסור הוא משום שאחות האם היא ”שְׁאֵר אִמְּךָ”, וכן ”כִּי אֶת שְׁאֵרוֹ הֶעֱרָה”. כלומר האיסור נובע מתוך קרבת הדם שיש לאחיין עם דודתו, שהיא אחות אמו יולדתו.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף נ"ד, עמוד ב'.
  2. ^ שהוא דבר ייחודי לאיסור משכב עם אחות האב והאם, כי ביחס לכל שאר העריות לא נאמרה לשון אזהרה בפרשת קדושים אלא לשון עונש: "ואיש אשר ישכב את...", ואילו ביחס לאחות האב והאם נאמר: "וערות אחות אמך ואחות אביך לא תגלה".
  3. ^ משנה תורה לרמב"ם, ספר קדושה, הלכות איסורי ביאה, פרק ב', הלכה ה'.