Nano

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
GNU nano
עורך הטקסט nano במסוף של מערכת ההפעלה דביאן גנו/לינוקס
עורך הטקסט nano במסוף של מערכת ההפעלה דביאן גנו/לינוקס
מפתח כריס אלגרטה
מחזור חיים גרסה רשמית ראשונה: יוני 2000[1] – הווה
גרסה אחרונה 7.2 (18 בינואר 2023) עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה חוצה-פלטפורמות
נכתבה בשפות C
סוג רישיון הרישיון הציבורי הכללי של גנו
קוד מקור https://git.savannah.gnu.org/cgit/nano.git עריכת הנתון בוויקינתונים
קטגוריה עורך טקסט
www.nano-editor.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

GNU nano, או בקיצור nano, הוא עורך טקסט חופשי המיועד לשימוש בסביבת יוניקס ומערכות הפעלה דמויות יוניקס. עורך טקסט זה, שיצא לראשונה ב-1999, מדמה את פעולתו של עורך הטקסט Pico שקדם לו, עורך טקסט שפותח על ידי אוניברסיטת וושינגטון ונכלל כחלק מתוכנת הדואר האלקטרוני Pine. כיוון שבאותו זמן פרטי הרישיון של Pico לא היו ברורים, החליט מפתח בשם כריס אלגרטה לפתח העתק (clone) משלו ל-Pico, ולהוציא אותו תחת הרישיון הציבורי הכללי של גנו. התוכנה זמינה בממשק שורת הפקודה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המפתח, כריס אלגרטה, יצר את עורך הטקסט לראשונה בשם TIP, ראשי תיבות רקורסיביים של TIP Isn't Pico. מטרתו הייתה לפתח עורך טקסט חופשי כחלופה ל־Pico, שבאותו זמן לא היה חופשי (הוא היה חלק מתוכנה אחרת) ופרטי רישיון השימוש בו לא היו ברורים דיו. כדי לא ליצור מחלוקת שיום עם פקודה אחרת של יוניקס, שנקראה גם היא tip‏[2], החליט אלגרטה בינואר 2000 לשנות את שם התוכנה ל־nano, בהשראת התחילית המדעית העשרונית ננו - שהרי ננו היא יחידה הגדולה פי 1000 מאשר פיקו.

בפברואר 2001, הצטרף המפתח אל פרויקט גנו, וכתוצאה מכך עורך הטקסט הפך לחלק מהפרויקט.

באוגוסט 2003, מסר אלגרטה רשמית את קוד המקור של nano למפתח בשם דייוויד לורנס ראמזי במטרה שימשיך את פיתוח התוכנה. ראמזי המשיך לעבוד על קוד המקור של התוכנה עד שפרש בשנת 2007.

עם יציאתה של גרסה 2.6.0 לשוק התפתחה מחלוקת על אופן רישוי התוכנה בין המפתחים לבין אנשי המוסד לתוכנה חופשית. בעקבות המחלוקת החליטו המפתחים להיפרד מפרויקט גנו ולהמשיך את הפרויקט בנפרד, מהלך שזכה לתמיכה מצד דביאן ומצד Arch Linux, אבל נתקל בהתנגדות מצד אנשי המוסד לתוכנה חופשית שעדיין ראו בתוכנה חלק מהמיזם והחשיבו את הפרידה כפיצול. המחלוקת הסתיימה כאשר אלגרטה, המפתח המקורי של התוכנה, חזר לצוות המפתחים ו"החזיר" את המיזם חזרה אל פרויקט גנו.

תכונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שלא כמו Pico, עורך הטקסט nano תומך בסכמת צביעה של קודים בשפות שונות ובפורמטים שונים, דבר המקל על מלאכת כתיבת קוד תכנותי. עוד תכונות שנוספו לעורך הם מספור שורות, חיפוש והחלפה של ביטויים רגולריים, גלילת טקסט לפי שורה, קטעי קוד מוזחים, עריכת קיצורי מקלדת, וביטול או חזרה על פקודות אחרונות.

בדומה ל־Pico, על התוכנה ניתן לשלוט באמצעות קיצורי מקלדת, המפורטים בתחתית המסך. צירוף המקשים Ctrl+O, למשל, שומר את המסמך הנוכחי, Ctrl+W מאפשר להפעיל את פונקציית החיפוש, Ctrl+X משמש ליציאה כאשר לפני היציאה תוצג בפני המשתמש הודעה האם לשמור את המסמך. עם זאת התוכנה תומכת גם במקשי meta כדי לבצע פעולות שונות. (במקלדות שאין בהן את המקש הזה, מקש ה־meta יהיה ממופה למקש Esc). בנוסף לכך, ניתן גם לשלוט בתוכנה בעזרת העכבר כאשר הוא משמש לגלילה של טקסט ולמיקום הסמן.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Nano בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ svn.savannah.gnu.org/viewvc?view=rev&root=nano&revision=1
  2. ^ פקודה הנפוצה בעיקר במערכות מבוססות BSD שם היא משמשת ליצירת קשר עם מחשב אחר בעזרת מודם.