דגל אתיופיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דגל אתיופיה
סוג הדגל דגל לאומי, דגל הצי המדיני דגל לאומי, דגל הצי המדיני
יחס אורך/גובה 1:2
קבלת מעמד רשמי 6 בפברואר 1996
מוטיבים עיצוביים טריקולור הכולל את הצבעים ירוק, צהוב, אדום יחד עם פנטגרם במרכזו.
גרסאות היסטוריות
עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש דגל לאומי ודגל ימי לאומי דגל לאומי ודגל ימי לאומי היסטורי
19751987
19911996
דגל הרפובליקה העממית הדמוקרטית של אתיופיה
עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש דגל לאומי ודגל ימי לאומי דגל לאומי ודגל ימי לאומי היסטורי
19871991
עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש דגל לאומי ודגל ימי לאומי דגל לאומי ודגל ימי לאומי היסטורי
הדגל בתקופת שלטון החונטה הצבאית האתיופית 1975 - 1987
דגל האימפריה האתיופית
עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש דגל לאומי, דגל הצי האזרחי והמדיני דגל לאומי, דגל הצי האזרחי והמדיני היסטורי
1974 - 1975
דגל האימפריה האתיופית
עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש דגל לאומי, דגל הצי האזרחי והמדיני דגל לאומי, דגל הצי האזרחי והמדיני היסטורי
18971936
19411974

דגל אתיופיהאמהרית: የኢትዮጵያ ሰንደቅ ዓላማ) הוא דגלה הלאומי של אתיופיה. הוא אומץ ב-6 בפברואר 1996. הדגל הוא טריקולור בצבעי ירוק (למעלה), צהוב ואדום, ובמרכזו דיסקה כחולה וסמל הכולל פנטגרם. הוא מוצג פעמים רבות ללא הדיסקה הכחולה שהיא סמל אתיופיה, שכן אתיופים רבים אינם מכירים בה מפני שהיא תוספת מאוחרת של ארגון איחדג.

הטריקלור[עריכת קוד מקור | עריכה]

הטריקלור המקורי של דגל אתיופיה קיים כבר אלפי שנים, מקורו אינו ידוע ונעשה בו שימוש כבר במאה הראשונה כדגלה של קיסרות אקסום האתיופית. במהלך ההיסטוריה של הדגל הוא תמיד היה עם סמל כלשהו במרכזו אך בשנות שלטונה של החונטה הצבאית האתיופית הטריקלור נהפך לדגל הרשמי של אתיופיה, ולאחר מכן לאחר הפלת החונטה הדגל היה שוב לדגל אתיופיה הרשמי בין 1991–1996. לאחר שאתיופיה אימצה חוקה חדשה הדגל הנוכחי עם הדיסקית אומץ באופן רשמי. כיום טריקלור זה מזוהה רבות עם אתיופיה ונהפך לבסיס של הצבעים הכלל-אפריקאיים, צירוף צבעים זה נראה רבות ללא הסמל במרכזו וכך הפך למעשה דגל זה לדגל האזרחי הלא רשמי של אתיופיה. במהלך ההיסטוריה הדגל הוצג רבות הפוך כך שהצבע האדום בראשו, ובמקצת התקופות היה הדגל ההפוך הדגל הרשמי.

המשמעות של הצבעים בדגל הטריקלור השתנו במהלך השנים:

אנשי דת נוצריים מפרשים את הצבעים כסמל לשילוש הקדוש ואחרים היו מפרשים זאת כסמל לשלושת החבלים המרכזיים של האימפריה האתיופית תיגראי, אמהרה ושאווה.

דגלים קודמים של אתיופיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדגל האימפריאלי המסורתי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – אריה (סמל)

סמל זה המזוהה רבות עם אתיופיה הוא למעשה אחד מתאריו של קיסר אתיופיה, האריה הכובש של שבט יהודה" (בתעתיק עברי מגעז:"מוא אנבסה זה אם נגדה יהודה"), בנוסף להראות את כוחה של האימפריה האתיופית, סמל זה מקורו עוד בתקופת הקיסרות האקסומית ונהפך לדגל אתיופיה הרשמי תחת קיסרי שושלת זאגווה וגם לאחר עליית השושלת הסולומונית לשלטון ב-1270. בניגוד לסמל של שבט יהודה לדגל זה התווסף צלב על מנת להראות את דת האימפריה הנצרות. כיום סמל זה ידוע ברחבי העולם כסמל הבלעדי של קיסרי אתיופיה.

הדגל השאווני[עריכת קוד מקור | עריכה]

דגל האימפריה האתיופית 18891897.
ערך מורחב – ממלכת שאווה

ממלכת שאווה אחד מהממלכות העתיקות בהיסטוריה האתיופית הייתה בעלת שלטון אוטונומי עצמאי והיו זמנים שהייתה יותר כוחנית מכל האימפריה ומהקיסר. ממלכה זו לה היה שלטון יציב במהלך תקופת השופטים האתיופית גדלה והפכה לממלכה הגדולה המשפיעה ביותר באתיופיה בין אמצע המאה ה-18 - 1936, הדגל של הממלכה השאוונית הפך לדגל הרשמי של כלל האימפריה כאשר המלך השאווני מנליק השני הוכתר לקיסר אתיופיה ב-1889, תחת דגל זה האתיופים לחמו במלחמה האיטלקית-אתיופית הראשונה ניצחו בה ויותר מאוחר תחת סמל זה החלו את ההתרחבות האתיופית.

הדגל האימפריאלי המודרני[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – האימפריה האתיופית

במהלך 1897 הדגל האתיופי שונה והצבעים של הדגל השאווני נהפכו וחזרו לטריקלור המקורי, לדגל זה התווסף האריה עם הצלב - הסמל המסורתי של השושלת הסולומונית הנוצרית. דגל זה היה הדגל המודרני של האימפריה האתיופית המתחדשת תחת הקיסרים מנליק השני, זאודיתו והיילה סלאסי עד למהפכה האתיופית ב-1974. דגל זה כיום משמש את תומכי הקיסרות האתיופית ברחבי העולם בנוסף לתנועת הראסטפארי הג'מייקנית.

הכיבוש האיטלקי[עריכת קוד מקור | עריכה]

דגל איטליה אשר שימש גם כדגל מזרח אפריקה האיטלקית 19361941.
ערך מורחב – מזרח אפריקה האיטלקית

ב-1936 הצליחו האיטלקים לכבוש את אתיופיה ושטחה, יחד עם אריתריאה וסומלילנד האיטלקית, אוחדו לקולוניה חדשה אחת, מזרח אפריקה האיטלקית. כתוצאה מכך בוטלה המדינה "אתיופיה", אף על פי שמלך איטליה זכה לתואר קיסר אתיופיה ("Imperatore d' Etiopia"). בתקופת הכיבוש האיטלקי שימש דגל איטליה כדגל הקולוניה ושטח אתיופיה לשעבר, האיטלקים החזיקו בשטחי אתיופיה עד להפסדם במלחמת השחרור האתיופית ב-1941.

הדגל העממי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – הרפובליקה העממית הדמוקרטית של אתיופיה

דגל זה נוצר והיה לדגל הרשמי של אתיופיה בין 1987–1991 כאשר אתיופיה הייתה מדינה סוציאליסטית וגרורה של ברית המועצות ביבשת אפריקה. הדגל נוצר למעשה מהטריקלור המקורי עם סמל אתיופיה בזמנו.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דגל אתיופיה בוויקישיתוף