קצין ביטחון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קצין ביטחון (בראשי תיבות: קב"ט) הוא אדם הממונה על האבטחה (כולל אבטחה אזרחית) הפיזית של ארגון מסוים, כגון יישוב או תאגיד. קצין הביטחון ממונה על מימוש נוהלי האבטחה שנקבעו לארגון, ולעיתים גם על גיבוש נהלים אלה, על רכישה ותחזוקה של אמצעי אבטחה, כגון גדרות, ועל הפעלתם של שומרים המפקחים על כניסה למתקני הארגון ויציאה מהם.

סמכויות התפקיד וטיפול בסיכונים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קצין הביטחון מטפל בסיכונים לרכוש הארגון, ולעיתים גם לאבטחתם של אישים בארגון הזקוקים לשמירה אישית. קצין הביטחון מטפל בסיכוני אבטחה חיצוניים, כגון פורצים או מחבלים שעלולים לחדור למתקני הארגון, וגם בסיכוני אבטחה פנימיים, כגון עובדים שעלולים לגנוב מתוצרת המפעל או מרכושו. מקובלת הפרדה בין תפקידו של קצין הביטחון, שממונה על האבטחה הפיזית, לתפקידו של קצין אבטחת מידע, האחראי למניעה של פרצות נתונים וזליגות מידע מהארגון, אך מתקיים שיתוף פעולה בין השניים, משום שמניעת זליגת מידע כוללת גם אבטחה פיזית של מחשבי הארגון.

קצין הביטחון ממונה על הקשר שבין הארגון לבין גורמי אבטחה, כגון צבא, משטרה וחברות שמירה.

הכשרה לתפקיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

הכשרה של קציני ביטחון נעשית בקורסים המיועדים לכך, ולעיתים ניתן תפקיד זה לבעלי עבר ביטחוני כקצינים בצבא או במשטרה.

בישראל מחייב חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים[1] מינוי של קצין ביטחון בארגונים המפורטים בחוק, בהם משרדי הממשלה, חברות תעופה, חברות אנרגיה, אוניברסיטאות ורבים אחרים. החוק מפרט את הכישורים וההכשרה הנדרשים למילוי תפקיד זה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]