קולות (ארגון חברתי)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: סגנון יח"צני ובלתי בהיר.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: סגנון יח"צני ובלתי בהיר.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
קולות
מפגש בבית מדרש קולות
מפגש בבית מדרש קולות
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון לוד עריכת הנתון בוויקינתונים
עובדים 18 (נכון ל־2020) עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1997–הווה (כ־27 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.kolot.info
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קולות היא "עמותה הפועלת ליצירת חברה ערכית באמצעות מפגש בין הנהגה ישראלית בכירה ללימוד בית מדרשי".[1] קולות נוסדה ב-1997 והיא עוסקת, בין היתר, בפיתוח מנהיגות יהודית פלורליסטית בישראל.[2][3] הארגון מפעיל קבוצות לימוד עבור דמויות בעלות השפעה בחברה הישראלית,[4] מלווה בכירים בתהליך אישי ומלווה צוותים של ארגונים, קהילות ופרויקטים.[5] הארגון משדר גם פודקאסט בשם "קולות של רוח" בהגשת ליאור טל שדה, סמנכ"ל התוכן של קולות.[6]

בקבוצות הלימוד השתתפו כ-2,700 איש, בהם בכירים בשלטון המקומי, אנשי חינוך, ביטחון ותרבות.[4][7] העמותה חברה באיגוד ההתחדשות היהודית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קולות הוקמה בשנת 1997 על ידי מרדכי (מוטי) בר אור, שכיהן כמנכ"ל ולאחר מכן כנשיא הארגון, מתוך רצון לחבר אנשים בעלי השפעה בישראל לשיח יהודי עמוק, פלורליסטי וערכי. לפני שהקים את קולות, הקים וניהל בר אור את בית המדרש אלול בשותפות עם רות קלדרון, לימים מנהלת 'עלמא בית לתרבות עברית' וחברת כנסת. בר אור פרש מקולות בתחילת 2018.

עמודי קולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסמך 'עמודי קולות' הוא הצעה של קולות לתיקון ושינוי אישי וחברתי בכמה תחומי מפתח שלדעת הארגון יש בהם ערך מוסף משמעותי למקורות היהדות על מנת לפתח את איכות החיים וליצור חיים ערכיים בעלי משמעות בישראל. בין העמודים- עמוד העוסק בכוחו של הדיבור ואופן השימוש בו, עמוד העוסק בבניית תרבות של מחלוקת, תרבות היודעת לצמוח מתוך מחלוקות ולא להתפרק בגללן, עמוד העוסק ביחס לאחר ועוד.

בית מדרש לאתגרי החברה של מנחי וצוות קולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מפגש עמיתים בבית מדרש קולות

בית המדרש של מנחי וצוות קולות עוסק בעיקר בתרומתה האפשרית של היהדות להתמודדות עם אתגרים ערכיים וחברתיים מרכזיים בחברה הישראלית ובעם היהודי כיום. בין היתר, בית המדרש מפתח תכנים ומומחיות הנחיה אשר משמשים את הארגון בתוכניות השונות ובחממה, מפתח את עמודי קולות והדרכים להוראתם, וכן משמש בעצמו כערוץ להשפעה על החברה באמצעות פרסום מאמרי פובליציסטיקה והכנת מערכי לימוד למנחים בישראל בפרט ובעולם בכלל.

בבית המדרש חברים מנחי קולות אשר מגיעים מקשת זהויות רחבה בחברה הישראלית והם ממובילי המלמדים בבתי מדרש פלורליסטים כיום. בין היתר יש בהם רבנים ורבניות אורתודוקסים, קונסרבטיבים ורפורמים, אנשי יהדות כתרבות, אנשי אקדמיה, פעילים חברתיים, סופרי הגות, אנשי מרכז ופריפריה ועוד. מדובר באחד מבתי המדרש היחידים בארץ בהם לומדים ויוצרים יחדיו נציגים של שלושת הזרמים הדתיים המרכזיים היום בעם היהודי ושל היהדות המסורתית והחילונית.

בראש בית המדרש עומד סמנכ"ל התוכן של העמותה ליאור טל, המנהל האקדמי הוא ד"ר תומר פרסיקו. בין המנחים- ד"ר משה מאיר, העיתונאי לשעבר צבי גילת, הרב שלמה פוקס, הרב והיוצר ברוך ברנר, דוד ליברמן, אילנה ביטון, הרב דוב ברקוביץ, הרב חגית סבאג ועוד.

המרכז למנהיגות ומובילי דרך ותוכניות קולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קולות מפעילה מספר קבוצות של מובילי דרך ובעלי השפעה בציבוריות הישראלית, אשר עוסקים באתגרי החברה באמצעות לימוד בית מדרשי ויצירת נטוורקינג. הלומדים עוסקים בקשר בין נושאי תשתית שמפורטים במסמך עמודי קולות לעיצובה של חברה ראויה בישראל, ובדילמות מעשיות עימן הם מתמודדים בתפקידיהם השונים. חלק מהקבוצות אף טסות לשבוע של מפגשים עם עמיתים ומובילי דרך בארצות הברית[8] כחלק מהכשרתם וכחלק מההיכרות עם תהליכי עומק בעם היהודי כיום. הקבלה לקבוצות קולות כרוכה בתהליך מיון הכולל מספר שלבים. בין היתר, לומדות בקולות קבוצה של ראשי רשויות מקומיות ומנכ"לי רשויות וקבוצות של מובילים חברתיים בתחומי חינוך ורווחה ובה מנכ"לים של עמותות מרכזיות בתחום ובכירים במגזר הציבורי.

החממה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החממה היא כלי ייחודי שפיתחה קולות ובו היא מלווה בהתאמה אישית יחידים וקבוצות עבודה העוסקים באתגרי ההובלה של החברה הישראלית במגוון תחומים. מתודת העבודה שפותחה בחממה מבוססת על תנועה של 'ממעשה ללימוד ובחזרה' ומאפשרת התמודדות חדשנית עם אתגרים קונקרטיים של חיי המעשה באמצעות מקורות היהדות דרך פיתוח חשיבה, ערכים, זהות ומשמעות.

החממה ממקדת את פעילותה בתחומים המשמעותיים לחוסנה של מדינת ישראל והחברה הישראלית, בדגש על חוסן ביטחוני-מדיני וחוסן חברתי-כלכלי ומתרכזת בליווי של בכירים בתחומם ושל פרויקטים מחוללי שינוי בחברה הישראלית.

בוגרי קולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין בוגרי קבוצות הלימוד של הארגון: ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון,[9] השר לשעבר גדעון סער, ח"כ נחמן שי, ראש עיריית יהוד-מונסון יעלה מקליס, ראש מועצת בית אריה אבי נעים, ראש מועצת משגב רון שני, ראש עיריית מבשרת ציון יורם שמעון, המחזאית ענת גוב, האלוף עמוס ידלין, ח"כ רועי פולקמן, הבלשנית והפעילה החברתית פרופ' צביה ולדן, השחקן אלון אבוטבול והזמר והשחקן גידי גוב.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קולות בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "עם סגולה: אנו מחויבים לטפל גם בסודנים?". ישראל היום. נבדק ב-2018-02-13.
  2. ^ אתר ועידת הנשיא, הפרופיל של מרדכי בר-אור, מייסד קולות (ארכיון)
  3. ^ מערכת גיידסטאר למידע על עמותות בישראל, פרופיל עמותת קולות
  4. ^ 1 2 נתנאל לייפר, "אלוהים לא נתן דת בסיני, הוא נתן ערכים", באתר ynet, 13 במאי 2015
  5. ^ ארנון בן-דרור, מהקל אל הקב"ה: תל אביב לא חילונית כמו שנדמה לכם - מאמר בTimout ישראל, ‏8 בספטמבר 2014
  6. ^ קולות של רוח, באתר SoundCloud (באנגלית)
  7. ^ המרכז לטכנולוגיה חינוכית, ״קול ועוד קול" : בית מדרש יהודי ודמוקרטי קול קורא למורי האזרחות, ‏24 באוקטובר 2011
  8. ^ רוב אשמן, Why we write
  9. ^ מיכה אודנהיימר, בחצרות האחוריות, מאמר בארץ אחרת, ‏אוקטובר 2000 (ארכיון)