פנסון שטייניץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפנסון שטייניץ
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: ברקנאים
תת־סדרה: Trachichthyoidei
משפחה: פנסיים
סוג: Photoblepharon
מין: פנסון שטייניץ
שם מדעי
Photoblepharon steinitzi
Abe, 1973
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פנסון שטייניץ[2] או פָּנָסִי שְׁטַיְנִיץ (שם מדעי: Photoblepharon steinitzi) הוא מין של דג ימי ממשפחת הפנסיים, החי במימי מערב האוקיינוס ההודי.

דג זה תואר למדע ב-1973 בידי החוקרים היפנים Tokiharu Abe ו-Yata Haneda, אשר בתחילה הגדירו אותו כתת-מין של פנסון פלפברטום (Photoblepharon palpebratum), אך בהמשך התברר שהוא הכיל תכונות ייחודיות שגרמו להפרידו. שם הסוג מגיע מיוונית ופירושו: "ריסים מוארים". שם המין נקרא להוקרת החוקר היינץ שטייניץ, שגם היה נתן את השם הנרדף Photoblepharon palpebratus.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפנסון מצוי בטבע במימי האוקיינוס ההודי המערבי לרבות בים סוף ומצוי בעומק של 20 עד 500 מטרים באזורים הסובטרופיים והטרופיים בין האיים של מזרח אפריקה לחופי ראוניון וקומורו, מזרחה עד המלדיביים ומצפין עד לסומליה, עומאן, מצרים וישראל, סביב מפרץ אילת. זהו דג הנפוץ בקבוצות קטנות והוא פעיל בלילה, כשביום הוא שוכן בשוניות עמוקות.

הדג בעל גוף פחוס באורך של עד 11 ס"מ והוא שחור, בעל קשקשים קצרים וראש גדול עם פה הפונה מעלה ובעל עיניים גדולות המיטיבות לראות בחשיכה. מתחת העיניים ישנו שק מוארך המפיק ביולומינסנציה בעזרת חיידקים החיים לאורכם והוא מסוגל לכסות את הפנס לרצונו.

מטרת ה"פנס" המוגדל שלו הוא לעזור קלוט טרף קטן המואר בלילה וכן הוא יכול להשתמש באור כדי להטעות טורפים המופתעים מפרץ האורות ומפספסים את מיקומו המדויק.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]