פורטל:אירלנד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

אירלנד
אירלנד
אירלנד
אירלנד

אירלנד הוא אי באוקיינוס האטלנטי, 53° צפונית לקו המשווה, ו-8° מערבית לקו האורך של גריניץ', ממערב לאי הסמוך לו – בריטניה הגדולה. בין אירלנד ובריטניה הגדולה מפרידים הים האירי, התעלה הצפונית ותעלת סנט ג'ורג', ומדרום לו הים הקלטי. שטח האי 84,421 קמ"ר, והוא האי השלישי בגודלו באירופה (לאחר בריטניה הגדולה ואיסלנד) והאי ה-20 בגודלו בעולם. אורכו (מצפון לדרום) 485 ק"מ, רוחבו (ממזרח למערב) 275 ק"מ, ואורך קו-החוף שלו 1,448 ק"מ.

ברוב שטחו של האי שוכנת הרפובליקה של אירלנד, המשתרעת על פני כחמש שישיות משטח האי, בשטח של כ- 70,000 קמ"ר. בצפון מזרחו שוכנת צפון אירלנד המהווה חלק מהממלכה המאוחדת.

האי מחולק לארבעה גלילות (פרובינציות) – קונכט (Connaught), אלסטר (Ulster), לנסטר (Leinster) ומנסטר (Munster) – ול-32 מחוזות. מתוך תשעת המחוזות המרכיבים את אלסטר, שישה כלולים בשטחה של צפון אירלנד. נכון ל-2011 אוכלוסיית האי נאמדת בכ-6.4 מיליון נפש (האי השני המאוכלס ביותר באירופה לאחר בריטניה הגדולה), מתוכם כ-4.6 מיליון ברפובליקה של אירלנד.

!Fáilte chuig Portal na hÉireann! ברוכים הבאים לפורטל אירלנד! !Welcome to the Ireland Portal


משני צידי התמונה טירת אשפורד, מחוז מאיו. משמאל לימין: חצי האי דינגל במחוז קרי, בירה גינס, פאב בטמפל באר, דבלין, צוקי מוהר.
משני צידי התמונה טירת אשפורד, מחוז מאיו. משמאל לימין: חצי האי דינגל במחוז קרי, בירה גינס, פאב בטמפל באר, דבלין, צוקי מוהר.
ג'יימס ג'ויס, 1915
ג'יימס ג'ויס, 1915

ג'יימס ג'ויס (2 בפברואר 188213 בינואר 1941) היה סופר ומשורר אירי, נחשב לאחד מחשובי הסופרים של המאה העשרים והספרות המודרנית.

ג'ויס נולד בדבלין וגדל בה, אך בהיותו בן 22 עזב את אירלנד לצמיתות. הוא חי שנים רבות בתנאי דלות בערים שונות באירופה, שבהן כתב את יצירותיו הספרותיות החשובות, ובהן "דבלינאים", "דיוקן האמן כאיש צעיר", ו"יוליסס", יצירתו המונומנטלית שנחשבת חידוש באמנות הרומן יחד עם יצירותיהם של תומאס מאן ומרסל פרוסט.

יצירותיו של ג'ויס נכתבו כולן באנגלית, ונסבו ברובן סביב הווי עיר מולדתו דבלין, אף שאת מרבית חייו בילה מחוץ לה. בכתיבתו התייחס לאירועים, דמויות ואתרים אותנטיים, בעיקר כאלה מסביבתו הקרובה. הוא הרבה להשתמש בכתיבתו בסגנון זרם התודעה, תוך חדירה לתודעת הדמויות, ונחשב לאמן בשימוש בשפה. ביצירתו לא נרתע משחיטת פרות קדושות, ובהן הדת הקתולית והלאומיות האירית. חלק מיצירותיו של ג'ויס עמדו במרכזה של מחלוקת קשה, על רקע סגנונו המיוחד והבלתי מרוסן, שערער על מוסכמות חברתיות ודתיות בעת ההיא, והוצאתן לאור הייתה כרוכה במאבק משפטי וציבורי.

משנת 1920 התגורר ג'ויס בעיקר בפריז, עד שבשלהי 1940, בעקבות כיבוש העיר על ידי הנאצים, עקר לשווייץ. בינואר 1941 מת לאחר ניתוח ונקבר בציריך. חייו ויצירתו הונצחו ב"בלומסדיי", מעין יום חג חילוני למעריציו, הנחגג מדי שנה ב-16 ביוני.


כיתוב תמונה
כיתוב תמונה
קטע מטירת דבלין
קטע מטירת דבלין

בשנת 1922, נערך טקס החזרת טירת דבלין מידי בריטניה לממשלת אירלנד. הטקס סימל את סיום הכיבוש הבריטי באירלנד. אלא שעד לטקס זה, האירים מעולם לא שלטו בטירה זו וגם לא בעיר דבלין. האבירים אנגלו-נורמנים, שהיו השכבה השלטת בבריטניה, הקימו את הטירה כדי לשלוט בעיר זו, שהם כבשו מהוויקינגים - מייסדי העיר.


סמל אירלנד
סמל אירלנד

הסמלים הלאומיים של אירלנד הם הדגלטריקולור בצבעי ירוק-לבן-כתום, הסמלמגן כחול המוטען בנבל אירי זהוב וההמנון – שיר לכת מראשית המאה ה-20.

סמלה של אירלנד הנקרא גם נבל בריאן בורו הוא – מגן כחול המוטען בנבל אירי זהוב. הנבל מזוהה עם אירלנד מאז המאה ה-14 ונקרא על שמו של המלך הקדום אשר מלך על כל חלקי האי בתחילת המאה ה-11. הצבע הכחול נקרא כחול סנט פטריק והוא גוון כחול המזוהה עם פטריק הקדוש, הקדוש המגן של אירלנד.

דגל אירלנד
דגל אירלנד

דגלה של הרפובליקה של אירלנד הוא טריקולור בצבעי בצבעי ירוק ,לבן וכתום. הוא הונף לראשונה בשנת 1848 בידי לאומנים אירים במהלך מרד אירלנד הצעירה ומאוחר יותר הונף על בית הדואר המרכזי של דבלין במהלך מרידת חג הפסחא. הדגל מסמל את הרוב הקתולי (ירוק), את המיעוט הפרוטסטנטי (כתום) ואת השלום ואת דו הקיום ביניהם (לבן).

המנון אירלנד הוא שיר החיילים. שיר פטריוטי בשפה האירית מראשית המאה ה-20 אשר אומץ כהמנונה הלאומי של מדינת אירלנד החופשית. מקורו של השיר, שנכתב על ידי פיאדר קירני, הוא בשפה האנגלית ומתוכו מושר רק הפזמון החוזר כהמנון. את הפתיח והסיום המוזיקליים מנגנים כהצדעה לנשיא אירלנד בטקסים רשמיים.


פסלו של דניאל או'קונל ברחוב או'קונל בדבלין. או'קונל נחשב לאחד המדינאים המשפיעים ביותר על אירלנד המודרנית. בירכתי התמונה ניתן להבחין בהחוד של דבלין, העומד במקום בו עמד עמוד נלסון, שפוצץ על ידי אנשי המחתרת האירית

היסטוריה של אירלנד

פרקי היסטוריה:

מאורעות: יום ראשון העקוב מדם (1920) - חוק האיחוד של 1800 - קרב דבלין - מרידת חג הפסחא - רעב תפוחי האדמה הגדול באירלנד - יום ראשון העקוב מדם (1972) - המרד האירי של 1798

אישים: דניאל או'קונל - צ'ארלס סטיוארט פרנל - ויליאם תומאס קוסגרייב - איימון דה ואלירה - מייקל קולינס - תאובלד וולף טון - הנרי גרטן - ארתור גריפית' - תומאס פרנסס מאהר - לורד קאסלריי

אחרים: שין פיין - הצבא האירי הרפובליקני - יהדות אירלנד - ארין - הנייטרליות האירית - בלאק אנד טאנס - קומן נה מאן - יחסי אירלנד–הממלכה המאוחדת

טופוגרפיה של אירלנד

כללי: האי אירלנד מוקף בשרשרת הרי חוף המקיפים מישור פנימי קעור שאינו עולה בגובהו על 150 מטרים מעל פני הים והוא ברובו מכוסה בדשא ובצמחייה ירוקת־עד שהקנו לאי את הכינוי "אי האזמרגד" (Emerald Isle). שטחים נרחבים באי מכוסים בביצות כבול. הגבוה בהרי האי הנו הקאראנטואיל בצפון־מערב שגובהו 1,041 מטרים מעל פני הים. בצפון מזרח האי רמה בזלתית בשם רמת אנטרים המגיעה אף לגובה של 550 מטרים מעל פני הים. בחלקו המזרחי אין באי מפרצים רבים, אך צדו המערבי של האי רצוף במפרצים שנופם מקסים, והידועים והגדולים ביניהם הנם מפרץ גולווי ומפרץ דונגאל (Donegal).

באי אגמים ונחלים רבים, ביניהם לוך ניי, לוך דרג ולוך רי. הנהר שאנון – הארוך בנהרות בריטניה ואירלנד – חוצה את האי בזורמו מצפון מערב לדרום לאורך 385 קילומטרים.

נהרות, נחלים וגופי מים: ליפי, שאנון

אזורים, שטחים ואיים: קונמארה, הבארן, איי אראן

הרים ומפלים:



אישים

ילידי אירלנד

ממוצא אירי



חלוקה מנהלית של האי
מפת צפיפות האוכלוסייה באירלנד

האי אירלנד מורכב מארבעה גלילות (פרובינציות) הכוללות 32 מחוזות:

בצפון האי שוכנת פרובינציית אלסטר, שבה תשעה מחוזות, שישה מהם מרכיבים את צפון אירלנד, ושלושה שייכים לרפובליקה של אירלנד. במערב שוכנת קונכט, שהעיר הראשית בה היא גולווי, בדרום – מנסטר, שהעיר הגדולה בה היא קורק, ובמזרח לנסטר, בה שוכנת הבירה דבלין. הרפובליקה של אירלנד כוללת אם כן 26 מחוזות. אדמיניסטרטיבית, פוצל מחוז דבלין לשלושה מחוזות משנה, בנוסף לעיר דבלין עצמה, ומחוז טיפררי לשניים: צפון טיפררי ודרום טיפררי, כך שמספר המחוזות האדמיניסטרטיביים הוא 29. בנוסף, לחמש ערים – דבלין, קורק, לימריק, ווטרפורד וגולוויי – יש סטטוס זהה לזה של מחוז.


פרובינציית קונכט :

מחוז גולוויי , מחוז מאיו , מחוז ליטרים , מחוז רוסקומון , מחוז סלייגו


פרובינציית מנסטר :

מחוז קלייר , מחוז קורק , מחוז קרי , מחוז לימריק , מחוז טיפררי , מחוז ווטרפורד


פרובינציית לנסטר :

מחוז דבלין , מחוז קרלו , מחוז קילדייר , מחוז קילקני , מחוז ליש , מחוז לונגפורד , מחוז לאות' , מחוז מית' , מחוז אופאלי , מחוז וסטמית' , מחוז וקספורד , מחוז ויקלו .


פרובינציית אלסטר :

ברפובליקה של אירלנד:

מחוז קאוואן , מחוז דניגול , מחוז מונאהן

בצפון אירלנד

מחוז אנטרים , מחוז ארמה , מחוז דאון , מחוז פרמנה , מחוז לונדונדרי , מחוז טיירון

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא אירלנד: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)