פאול רנץ'

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פאול רנץ'
Paul Rentsch
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 29 בספטמבר 1898
רוטנבורג/אוברלאוזיץ, הרפובליקה הפדרלית של גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה להורג 8 במאי 1944 (בגיל 45)
ברנדנבורג, הרפובליקה הפדרלית של גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הרייך הגרמני עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע רופא שיניים עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסיד אומות העולם
פרסים והוקרה חסיד אומות העולם (18 באפריל 2005) עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
יד ושם פאול רנץ'
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פאול רנץ'גרמנית: Paul Rentsch;‏ 1904, רוטנבורג/אוברלאוזיץ (גר') שבפרובינציית שלזיה (כיום במזרח סקסוניה, על גבול גרמניה-פולין) – 1944, ברנדנבורג) היה מתנגד המשטר הנאצי וחסיד אומות העולם מגרמניה שנרצח על ידי הנאצים.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

רנץ' היה רופא שיניים בהכשרתו ותומך במפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה.

בשנת 1943 ייסד רנץ' עם האדריכל הרברט ריכטר ועם הרופא גאורג גרוסקורט מחתרת בשם "האיחוד האירופי" שפעלה להצלת יהודים. חברי הקבוצה יצרו קשר עם שבויי מלחמה ועם עובדי כפייה באזור ברלין, וסיפקו מזון ליהודים וכן מסמכים מזויפים כדי לאפשר להם לחיות בזהות שאולה של בני הגזע הארי. ביולי 1943 היה רנץ' בין חברי הקבוצה שניסחו כרוז שקרא להתנגדות חמושה לשלטון הנאצי. רנץ' הסתיר את היהודיה אליזבת פון שבן (לבית ויידנריך) בביתו, מאוגוסט 1943 במשך מספר שבועות, עד שנלכדה וגורשה לאושוויץ (אם כי שרדה). בנוסף לכך הסתיר יהודים נוספים.

הגסטפו גילה את פעולות הקבוצה, ובתחילת ספטמבר 1943 עצר את חבריה, בהם רנץ' ואשתו, גאורג ואנליזה גרוסקורט, רוברט האבמן והרברט ריכטר. פאול רנץ', רוברט האבמן, גאורג גרוסקורט והרברט ריכטר נדונו למוות על ידי בית הדין העממי בברלין ב-16 בדצמבר 1943 בעוון בגידה במדינה וסיוע ליהודים. הם הוצאו להורג בכלא ברנדנבורג (אנ') ב-8 במאי 1944.

הכרה והנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2005 הכיר יד ושם בפאול רנץ' בתור חסיד אומות העולם. גם עמיתיו לניסיונות ההצלה, בני הזוג גרוסקורט והרברט ריכטר, הוכרו בתואר זה באותה שנה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]