סינדרום ירושלים (סרט)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סינדרום ירושלים
בימוי ויקטור בראון
הופק בידי ויקטור בראון
תסריט ויקטור בראון
שחקנים ראשיים דניאל מירנדה
אנה קרינה ארווס
ג'ימי ביטון
רות גונזלס
מוזיקה מרטין אלפיה
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה ויקטור בראון הפקות בע"מ
הקרנת בכורה 2006
שפת הסרט עברית וספרדית
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

"סינדרום ירושלים" הוא סרט קולנוע ישראלי, בבימויו של ויקטור בראון, שיצא לאקרנים בשנת 2006.

תקציר העלילה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קבוצה של מהנדסי חקלאות מאמריקה הלטינית מגיעה לקורס בירושלים. במהלך סיור אנשי הקבוצה בעיר, נתקפת דיאנה מרטינס אזולאי בתסמונת ירושלים. את קבוצת המהנדסים מדריכה מאיה, סטודנטית שהייתה אמורה לצאת לחופשה על מנת להשלים את סיפרה "סינדרום ירושלים". בתחילת הסרט היא נפרדת מאמה ומהאהוב שלה, תומר. אך פיגוע קוטע ומשנה את תוכניותיה באחת: בעלה של הבוסית שלה נפצע, והיא נאלצת למלא את מקומה ולהדריך קבוצת מהנדסים הנבחנים לתפקיד מסוים. במקום לנפוש באילת, היא מוצאת את עצמה מחפשת אחרי אשתו של הסוחר חיימה אזולאי - דיאנה מארטינס. דיאנה היא אשת קריירה שאפתנית: היא מאוד רוצה לקבל את התפקיד הנכסף בחברה הישראלית והיא נחושה בדעתה להשאיר רושם טוב על יתר חברי הקבוצה. אולם יום לפני המבחן המכריע, מזמין חיימה את קרובי משפחתו ללא התרעה מוקדמת. דיאנה מנסה להתנגד, ואינה מתרצה גם כשהמשפחה של חיימה מגיעה. מסתבר שהמשפחה של חיימה מאוד דתייה. דיאנה קמה לברך אותם ואינה מסתירה את הצלב שעל צווארה. בני המשפחה אינם מצליחים לעכל את נישואי בנם לנוצרייה "גויה" והם ממהרים להימלט בנימוס מהדירה.

חיימה ודיאנה מתעמתים על יחסה של דיאנה למשפחתו ודיאנה אומרת לחיימה: "ירשתי את הצלב מאמי, איני מתביישת בו ולא אסתיר אותו". דיאנה נמצאת בלחץ בשל שאיפתה העזה להצליח הן בקריירה שלה והן בחיי נישואין שנראה שהם מבוססים על תשוקה יותר מאשר על כל מכנה משותף אחר. "הדבר האחרון שדיברנו עליו כשהתחתנו היה דת" מטיחה דיאנה בבעלה חיימה. על רקע המתחים האלה, קוראים כותלי הכנסייה ומציעים נחמה. הם חושפים את חווייתה של דיאנה ככלואה על ידי חייה שלה ומציעים לה חופש, וביחד איתו שיגעון דתי. דיאנה נכנסת לשירותים במסעדה, שוטפת את עצמה בכיור, מגלחת את שערותיה בסכין גילוח ופוצעת את עצמה. לאחר מכן היא מוציאה שמלה לבנה שקנתה בשוק - ויוצאת לוויה דולורוזה פרטית משלה. בעלה בינתיים צופה בהופעת זמרת ואינו מבחין בהיעלמה. לאחר שמאיה שמה לב שדיאנה חסרה, היא מפנה את תשומת לבו של חיימה והם יוצאים לחפש אחריה. דרך הייסורים של דיאנה מסתיימת בכפר-שאול.

נושאים הנידונים בסרט[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט בוחן את הגבולות שבין הטירוף והשיגעון לחוויה המיסטית. הסרט אינו מציב תשובה חד-משמעית לשאלה האם דיאנה היא מוארת החווה חוויה דתית, צליינית מבורכת או אישה היסטרית הלוקה בהתמוטטות עצבים, ומשאיר מקום לצופה להעריך את החוויה שעברה על דיאנה כראות עיניו.

דמויות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • דיאנה מארטינס אזולאי - אשת קריירה נוצרייה הנשואה שלא באושר לחיימה, סוחר יהודי המתלווה אליה לסיור.
  • מאיה - מדריכת הקבוצה מטעם פרופסור פלדמן. הייתה אמורה להיות בחופש על מנת לסיים את סיפרה על אודות סינדרום ירושלים. אולם בעלה של הבוסית שלה נפגע בפיגוע והיא נאלצת למלא את מקומה ולהדריך את קבוצת מהנדסי החקלאות.
  • תומר - החבר המילואמניק של מאיה, שמרעיף עליה מילות אהבה. רוב הזמן הוא מדבר בפלאפון עם מאיה, שעומדת לצאת לחופשה כדי לסיים את ספרה. אולם שינוי התוכניות של מאיה בא לו דווקא בטוב - הוא מתכנן לנסוע ולהפתיע את מאיה בעודה מדריכה את הקבוצה.
  • חיימה אזולאי - סוחר, יהודי, בעלה של דיאנה. משפחתו שומרת מסורת. אשתו עונדת צלב שירשה מאימה.
  • חברי המשלחת - מהנדסי חקלאות הנבחנים לתפקיד בחברה ישראלית. אחת מהן היא אובססיבית קומפולסיבית, השני - בן עשירים שירד מנכסיו ומנגן בסקסופון בעיר העתיקה כדי לאסוף כסף. אוסף של "טיפוסים קומיים".
  • פרופסור פלדמן - הבוס של מאיה. הוא אדם מבוגר וסומך על מאיה שתחזיר את הקבוצה בשלום.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]