סטירית פקוחה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןסטירית פקוחה
סטירית פקוחה, נקבה
סטירית פקוחה, נקבה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: חרקים
סדרה: פרפראים
תת־סדרה: Glossata
משפחה: נימפיתיים
סוג: Maniola
מין: סטירית פקוחה
שם מדעי
Maniola telmessia
Zeller, 1847
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סָטִירִית פְּקוּחָה[1] (שם מדעי: Maniola telmessia) הוא מין של פרפר ממשפחת הנימפיתיים, הנפוץ בחלק המזרחי של המזרח התיכון מאיראן וטורקיה עד לישראל בה הוא נפוץ בכל האזור הים תיכוני. הפרפר מגיח מהגולם בין החודשים אפריל עד מאי ולקראת יוני הוא נכנס לתרדמת קיץ עד לספטמבר ואז אפשר לראותו עד אוקטובר.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מוטת הכנפיים של המין היא 50 מילימטרים. הזכר קטן מהנקבה וכהה ממנה ובמקרים רבים יש לו בצידה התחתון של הכנף האחורית ארבע עיניים קטנות שלא נמצאות בכנפיים של הנקבה. לזכר פס כהה במרכז הכנף הקדמית המשמש להפרשת פרומון ריחני שמזמין את הנקבה להזדווגות. הנקודות שבכנף הקדמית בעלות נקודה לבנה המקנה צורת עין ומכאן שמו.

רבייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בחודשים ספטמבר עד אוקטובר הנקבה מטילה ביצים בצורת חרוט שקודקודן מעוגל, על דגניים שונים. צבע הביצים ירקרק. מן הביצה בוקע זחל שצבעו ירקרק. הזחל בעל ראש כהה ושעיר. קצה גופו מסתיים בזנב ממוזלג. הזחל עובר בחורף דיאפאוזה וחוזר לפעילות באביב והזחל פעיל בעיקר בלילה. בהגיעו לגודל 30 מילימטרים הזחל מתגלם על הצמח קרוב לאדמה. הגולם ירוק בהיר וגודלו 20 מילימטרים. תקופת ההתגלמות כשלושה שבועות. המין מקים דור אחד בשנה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטירית פקוחה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]