ניל מכסיף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןניל מכסיף
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים קדומים
סדרה: קטניתאים
משפחה: קטניות
תת־משפחה: פרפרניים
סוג: ניל
מין: ניל מכסיף
שם מדעי
Indigofera articulata
Gouan

ניל מכסיף (שם מדעי: Indigofera articulata) הוא מין נדיר מהסוג ניל, צמח טרופי ממשפחת הפרפרניים. הצמח גדל כיום באזור בקעת הירדן כצמח בר או פליט תרבות.

שימוש בניל להפקת צבע בעת העתיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מין זה כנראה גודל בעבר לצורך הפקת הצבע אינדיגו. לפי מסורת הזיהוי מתקופת הגאונים ולפי מספר חוקרים, ניתן לזהות את הצבען אינדיגו שהופק מהניל עם 'קלא אילן'[1] הנזכר בספרות חז"ל. לדעת יהודה פליקס, הניל המכסיף הובא לארץ ישראל בשלהי תקופת הבית השני, והוא שיער שגידלו אותו באזור בקעת ים המלח ועמק הירדן. אישוש להנחה זו התקבל עם מציאתם של 276 זרעים מפוחמים של ניל בעין גדי, סמוך לבית הכנסת מהתקופה הביזנטית. לפי זיהוי הזרעים, מדובר בניל מכסיף או בניל מכחיל (Indigofera ceorula). פליקס אף הציע שמתקנים שהתגלו בסמוך לארמון החשמונאים ביריחו (שני בורות גדולים), שימשו לצביעת אריגים בחומרים שהופקו מצמח זה.

בחפירות שנערכו בעין בוקק, נחשף בית מלאכה שפעל החל מהתקופה ההרודיאנית ועד לתקופת מרד בר כוכבא. בדיקות שנערכו באפר האתר הראו על המצאות הצבען ניל. החוקרים דוד אילוז וזהר עמר מאוניברסיטת בר-אילן הציעו שייתכן שממצא זה מה מעיד על הפקה של צבע האינדיגו באתר מהצמחים שגודלו באזור.

עדויות ברורות לגידול הניל בתקופה הערבית הקדומה נמצאו בצוער, יריח ובית שאן. גידולו נמשך עד למאה התשע עשרה, ובראשית המאה העשרים הוחלף בחומרים סינתטיים וזולים יותר לצביעה[2].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניל מכסיף בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ קלא אילן באתר ויקישיבה
  2. ^ דוד אילוז וזהר עמר, "מתקן התעשייה בעין בוקק: מפעל להפקת אינדיגו מהצמח ניל?", מחקרי יהודה ושומרון יח, אריאל, תשס"ט, עמ' 223-230.