נגיף אבעבועות הקוף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןנגיף אבעבועות הקוף
חלקיקי נגיף אבעבועות הקוף (תכלת) שנמצאו בתוך תא נגוע (חום), שתורבת במעבדה. התמונה צולמה בעזרת מיקרוסקופ אלקטרונים חודר צבעוני.
מיון מדעי
ממלכה: Bamfordvirae
מערכה: Nucleocytoviricota
מחלקה: Pokkesviricetes
סדרה: Chitovirales
משפחה: נגיפי האבעבועות
סוג: Orthopoxvirus
מין: Monkeypox virus
שם מדעי
Monkeypox virus

נגיף אבעבועות הקוף (MPV, MPXV, hMPXV) הוא זן של נגיף DNA דו-גדילי שגורם לאבעבועות הקוף בבני אדם ובחיות אחרות. הנגיף הוא מסוג Orthopoxvirus ממשפחת נגיפי האבעבועות. נגיף אבעבועות הקוף הוא אחד מנגיפי הOrthopoxvirus האנושיים יחד עם הנגיפים שגורמים לאבעבועות שחורות, אבעבועות הפרות ווקסיניה. הנגיף הוא לא אב קדמון ישיר או צאצא ישיר של וירוס הVariola שגורם לאבעבועות שחורות. אבעבועות הקוף דומה לאבעבועות שחורות אך הוא גורם לפריחה קלה יותר ושיעור התמותה ממנו נמוך יותר.

מאגר[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – מאגר (אפידמיולוגיה)

נגיף אבעבועות הקוף נישא על ידי בעלי חיים כולל פרימטים. הנגיף זוהה לראשונה על ידי פרבן פון מגנוס בקופנהגן, דנמרק ב-1958 בקופים מסוג מקוק הסרטנים שישמשו כחיות מעבדה. בהתפרצות הנגיף בארצות הברית ב-2003 המקור לנגיף היה חולדות אוגרות גמביאניות שיובאו מאקרה, בירת גאנה.[1] הנגיף זוהה לראשונה אצל בני אדם ב-1970.

נגיף אבעבועות הקוף גורם למחלה גם אצל פרימטים וגם אצל אחרים. הנגיף נמצא בעיקר באזורי יערות הגשם הטרופיים של מרכז ומערב אפריקה.

הדבקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הנגיף מדבק גם מבעלי חיים וגם מאנשים. הדבקה של אדם על ידי בעל חיים יכולה להתרחש בנשיכה או במגע ישיר עם נוזלי גוף של בעל חיים נגוע. הנגיף יכול לעבור מאדם לאדם על ידי מגע ישיר עם הפריחה המדבקת הנגרמת ממנו, נוזלי גוף, בעקיפין על ידי נגיעה בחפצים (כגון בגדים) שבאו במגע עם הפריחה של אדם חולה או עם נוזלי גוף של אדם חולה. נשים בהריון יכולות להעביר את הנגיף לעובר שלהן דרך השליה.

תקופת הדגירה של הנגיף היא בין 10 ל-14 ימים. תסמינים מקדימים למחלה כוללים נפיחות של בלוטות הלימפה, כאבי שרירים, כאבי ראש, וחום שמופיעים עוד לפני הופעת הפריחה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נגיף אבעבועות הקוף בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ July 15, 2003, Medscape (באנגלית)