נאג'י עזרא זילכה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נאג'י עזרא זילכה
عيزرا ناجي زلخا
לידה ינואר 1927
מוסול, עיראק עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה להורג 26 בינואר 1969 (בגיל 42)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נאג'י עזרא ציון זילכהערבית: عيزرا ناجي زلخا; ינואר 192726 בינואר 1969, ח' בשבט ה'תשכ"ט) היה יהודי-עיראקי, שנעצר על ידי שלטונו של סדאם חוסיין באשמת ריגול למען ישראל, והוצא להורג בשנת 1969.[1]

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עזרא זילכה נולד במוסול שבעיראק, כבן למשפחה עשירה מבצרה. היו לו שני אחים ושלוש אחיות. כשגדל, השיג תעודת ביניים שהכשירה אותו לעבוד כשכיר בארכיון משרד התעשייה והמסחר בבגדאד.[2] בשנת 1952 הוא התחתן, אך כעבור שנה אשתו נפטרה ממחלת הטיפואיד. משפחתו עלתה לישראל בחלקה. נאג'י נותר בעיראק יחד עם אחיו יחזקאל, כדי לסיים את מכירת עסקי המשפחה, ולאחר מחכן להצטרף למשפחתם בישראל.

בשנת 1968, שבועות אחדים לפני עלייתו ארצה, הואשם בפעילות ציונית ובריגול למען ישראל. הוא נכלא ונשפט במשפט ראווה יחד עם קבוצה מעורבת של יהודים וערבים שמנתה כעשרים איש והואשמה בהיותה רשת ריגול וחבלה ציונית. הוא נמצא אשם ונגזר עליו עונש מוות.

ב-26 בינואר 1969, הוצא להורג בתלייה בכיכר השחרור בבגדד, יחד עם שמונה יהודים וחמישה ערבים.

אחיו יחזקאל, איתר את גופתו במטמנה והביאו לקבורה בבית העלמין היהודי בבצרה.

הנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נאג'י עזרא הוכר כהרוג מלכות על ידי מדינת ישראל. שכונת "יד התשעה" בהרצליה, נקראת על שם תשעת הרוגי המלכות שהוצאו להורג. בכפר סבא, הוקם לזכרם "גן התשעה" בשכונת יוספטל.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ קובי נחשוני, אטילה שומפלבי ואלכסנדרה לוקש, המכתב האחרון מהכלא בעיראק: "נשפטתי ונידונתי למוות", באתר ynet, 31 בינואר 2019
  2. ^ من ملفات الجاسوسيسة ؛


ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.