משתמש:Eranb/ארגז חול 2

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

הנחת כוונה טובה היא עקרון מהותי בויקיפדיה, ולא רק בה. במסכת אבות נכתב: "הווי דן את כל האדם לכף זכות". שיאה של גישה זו בדבריו של יאן הוס, כאשר ראה אישה זקנה ניגשת ומוסיפה זרד למוקד שעליו הועלה: "הו, תמימות קדושה" אמר הוס.

העובדה שכל אחד יכול לערוך (כמעט) כל דף מעידה על ההנחה המוקדמת לפיה רוב האנשים שכותבים בוויקיפדיה מנסים לעזור למפעל הכתיבה ולא להזיק לו. אם זה לא היה כך, הרי שפרויקט כמו הוויקיפדיה היה נידון לכישלון מלכתחילה.

אם אתם חושבים שמישהו עשה טעות בתום-לב, תקנו את הטעות מבלי להעביר ביקורת שלילית. אם אתם לא מסכימים עם מישהו, זכרו שהצד השני מאמין שהוא מסייע ולא מזיק. השתמשו בדפי השיחה כדי להסביר את דעתכם, ולתת לאחרים את ההזדמנות לעשות כן. דרך פעולה זו תסייע במניעת אי-הבנות ודרדור המצב.

הנחת הכוונות הטובות עוסקת בכוונות, לא במעשים. כמאמר הפתגם, גם הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות, ועל כן גם מי שמצויד בכוונות טובות למכביר עושה לעתים טעויות, ואותן יש לתקן. אולם אין טעם להתנהג כאילו הטעויות הן מכוונות. תקנו, אך אל תנזפו או תגערו. סביר שתיתקלו בוויקיפדים שלא תסכימו עימם. אך גם אם הם טועים, אין משמע הדבר שהם מנסים לפגוע במפעל הוויקיפדי. יכול להיות גם שתפגשו ויקיפדים שפשוט לא תוכלו לשתף עימם פעולה. גם כאן אין משמעות הדבר שהם מנסים לגרום נזק במתכוון. אין טעם להניח שעריכות מסוימות נובעות מכוונות רעות (גם אם זה נראה כך), שכן כל האמצעים העומדים לרשותנו (שחזור, חסימה וכו') ניתנים לביצוע על בסיס של התנהגות ולא על בסיס כוונות.

היו סבלניים כלפי ויקיפדים חדשים. ויקיפדים חדשים אינם מכירים את הנהלים בוויקיפדיה, את אפשרויות העריכה ואת קודי ההתנהגות הלא-כתובים, ומפירים אותם פעמים רבות. במקרים רבים הם סבורים שנהלים מסוימים הם שגוים ויש לשנותם בהתאם לנהוג במקום אחר. גם התנהגות זו לא נובעת מכוונה רעה, אלא מחוסר ניסיון.

עם זאת, אין טעם להניח כוונה טובה לאחר קיום הוכחות להיפך הגמור. התהגויות המעידות על כונה רעה הן שימוש בבובות קש במזיד או שקר. הנחת הכוונה הטובה אין משמעה גם שאסור להעביר ביקורת. מותר להעביר ביקורת, אך אין להניח כוונת זדון אם אין עדות ברורה לכך. גם האשמת הצד השני בוויכוח בכך שהוא אינו מניח כוונה טובה, מבלי שיש לכך ראיות מוצקות, היא סוג של כישלון להניח כוונה טובה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]