מפלגה דתית לאומית – הציונות הדתית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:מפלגה

פרמטרים [ מנכ"ל ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

מפד"ל – הציונות הדתית
מדינה ישראלישראל ישראל
שם רשמי המפד"ל - הציונות הדתית
מייסד בצלאל סמוטריץ', חגית משה
מנהיגים בצלאל סמוטריץ'
תקופת הפעילות אוגוסט 2023 – הווה (כ־38 שבועות ו־5 ימים)
אפיון מפלגת ימין ציונית דתית
אידאולוגיות ציונות דתית
שמרנות
ארץ ישראל השלמה
ריסון שיפוטי
שוק חופשי
כנסות 25
ממשלות 37
אותיות טב
שיא כוחה 7 (הכנסת העשרים וחמש)
נוצרה מתוך האיחוד הלאומי–תקומה, הבית היהודי
מיקום במפה הפוליטית ימין
נציגויות בפרלמנטים
הכנסת
7 / 120
עיריית ירושלים
2 / 31
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מפלגה דתית לאומית – הציונות הדתית הוא שם חדש שהוסכם להעניק למפלגת האיחוד הלאומי–תקומה בהסכם איחוד שנחתם בינה לבין מפלגת הבית היהודי. נכון למרץ 2024 ההסכם טרם מומש. המפלגה היא מפלגת ימין מזוהה עם הציונות הדתית.

על פי הסכמי האיחוד, יושב ראש המפלגה יהא יו"ר האיחוד הלאומי–תקומה בצלאל סמוטריץ', שיכהן בתפקיד עד לקיומן של בחירות פנימיות במפלגה המאוחדת.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרקע למיזוג[עריכת קוד מקור | עריכה]

המפלגה הדתית לאומית - המפד"ל, הוקמה בשנת 1956 כאיחוד בין מפלגת המזרחי לבין מפלגת הפועל המזרחי. מאז ובמשך עשרות שנים הייתה המפד"ל המפלגה הדתית-לאומית היחידה בפוליטיקה הישראלית. במרוצת השנים פרשו ממנה חברי כנסת בודדים שהקימו מפלגות עצמאיות, אך אלו לא עמדו במבחן הזמן ולא צברו תמיכה מספקת על מנת להיכנס לכנסת בבחירות.

בשנת 1999, בשלהי כהונת הכנסת הארבע עשרה פרשו חברי הכנסת חנן פורת וצבי הנדל מהמפד"ל, והקימו את מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה. מאז נעשו ניסיונות רבים למזג את מפלגות הציבור הדתי לאומי למפלגה אחת. ב-2008, לקראת הבחירות לכנסת השמונה עשרה, הוקמה מפלגת הבית היהודי על מנת לנסות ולאחד את הציבור הציוני-דתי כולו תחת כנפיה של מפלגה יחידה, אך מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה פרשה מהבית היהודי עוד לפני הבחירות, ולמעשה מפלגת הבית היהודי כללה בתוכה רק את אנשי המפד"ל לשעבר. מאז נעשו ניסיונות רבים למזג את המפלגות, אך ללא הצלחה. למעשה, בכל הכנסות מהכנסת התשע עשרה עד הכנסת העשרים ושלוש, מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה, רצה לכנסת ברשימה משותפת יחד עם הבית היהודי (ובחלק מהמקרים גם עם מפלגות נוספות). בבחירות לכנסת העשרים וארבע מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה מיתגה את עצמה מחדש בשם "הציונות הדתית" וחתמה הסכם להגשת רשימה משותפת עם מפלגת עוצמה יהודית ועם מפלגת נעם. מפלגת הבית היהודי לא הצליחה להגיע להסכם עם רשימת הציונות הדתית והחליטה שלא להתמודד לכנסת ולתמוך ברשימת ימינה בראשות נפתלי בנט. בבחירת לכנסת העשרים וחמש מפלגת הבית היהודי התמודדה ברשימה משותפת יחד עם מפלגת הימין החדש בראשות איילת שקד, אך רשימה זו לא עברה את אחוז החסימה ולא נכנסה לכנסת. מפלגת הבית היהודי הייתה בחובות כספיים גדולים ולא הייתה זכאית לקבל מימון מפלגות משום שלא נכנסה לכנסת, וחיפשה מפלגה מהכנסת אשר תוכל לתמוך תקציבית ברשימות המועמדים שלה לרשויות המקומיות.[1]

המיזוג[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוגוסט 2023 לקראת הבחירות לרשויות המקומיות חתם בצלאל סמוטריץ', יו"ר מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה (המוכרת בשם "הציונות הדתית") עם חגית משה יו"ר הבית היהודי על הסכם מיזוג מפלגות. על פי ההסכם, מפלגת הבית היהודי תתמזג לתוך מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה. מוסדות הבית היהודי יפורקו, ושמונים חברי המרכז של הבית היהודי יצורפו למרכז מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה ושם המפלגה יהיה "מפלגה דתית לאומית – הציונות הדתית".[2] השם שנבחר מורכב משמה המקורי של המפד"ל, "מפלגה דתית לאומית" שהיא למעשה הגילגול הקודם של הבית היהודי, וגם מהשם "הציונות הדתית" שהוא המיתוג החדש שמשתמשת בו מפלגת האיחוד הלאומי–תקומה החל מהבחירות לכנסת העשרים וארבע. ההסכם קובע שבהמשך יהיו פריימריז למפלגה. מרכז הבית היהודי ומרכז האיחוד הלאומי–תקומה אישרו את ההסכם.[3][4]. אך נכון למרץ 2024 לא נעשו צעדים נוספים לקראת איחוד מלא או מיתוג חדש פרט להגשת רשימה משותפת לשתי המפלגות לעיריית ירושלים בבחירות ב־2024.

אידאולוגיה ועמדות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המפלגה היא מפלגה ציונית-ימנית שמייצגת את המגזר הדתי-לאומי ודוגלת בערכי הציונות הדתית. היא תומכת בהתיישבות בכל חלקי ארץ ישראל השלמה, ובפרט ברמת הגולן ויהודה ושומרון. היא מתנגדת להקמת מדינה פלסטינית ופינוי התנחלויות. היא מקדמת ריסון שיפוטי ושוק חופשי.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]