מנחם גרילק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מנחם גרילק
לידה 1946 עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה אוגוסט 2015 (בגיל 69 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים ישיבת מיר עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מנחם ישראל גרילק (1946אוגוסט 2015) היה עיתונאי ואידאולוג חרדי, חוקר ההיסטוריה של הציונות וממבקרי הנהגתה ופעיל בתנועת התשובה בישראל.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנחם ישראל גרילק נולד בארץ ישראל לאליהו וטאביל חיה גרילק. מוצאה של משפחתו מפולין, ובשנות ה-30 עברה להתגורר באנטוורפן שבבלגיה. במלחמת העולם השנייה נמלטה המשפחה לצרפת, בשנת 1945 עלתה לישראל ושנה לאחר מכן נולד. למד בת"ת מרכז ובישיבות רמת השרון, סלבודקה ומיר. לקח חלק בפעילות מחתרת "קשת" (את זכרונותיו מאותה תקופה פרסם בכתבות בעיתון בקהילה), שירת ברבנות הצבאית והשתחרר בדרגת סרן. היה מעורכי ביטאון הרבנות הצבאית "מחניים", ובתקופת מלחמת יום הכיפורים ערך את "ערכון" לחייל הדתי. ייסד יחד עם פיני איזק את המרכז לסיוע לחייל הדתי.

בסוף שנות ה-70 יסד וניהל את ארגון "נעשה ונשמע" שעסק בהפצת שיעורי תורה והחזרה בתשובה בתל אביב. בין תלמידיו מאותה תקופה היה אורי זוהר. פרסם את הספר "השאלה והתשובה", על תופעת החזרה בתשובה בישראל בשנות ה-60 וה-70.

גרילק חקר את ההיסטוריה של התנועה הציונית וראשיה והיה מבקר ופולמוסן חריף שלה. הוא פרסם את הספר "רצח בירושלים" על רצח ד"ר ישראל יעקב דה האן ובו האשים את ההנהגה הציונית בארץ ישראל באחריות למעשה. כמו כן פרסם את הספר "אות קין" שביקר את התנהלותם של ראשי התנועה הציונית בתקופת השואה. בין השאר הוא עוסק בדמותו של יצחק גרינבוים ובנו אליעזר גרינבוים שנחשד כקאפו. ערך עבור ארגון שופר סרט המבקר את ראשי התנועה הציונית ובראשם הרצל.

גרילק הוציא את הספר "סוגר חשבון" המבוסס ברובו על טורים שפרסם בעיתונות ובהם פיליטונים ביקורתיים על ההנהגה הפוליטית בישראל ועל אובדן הערכים של החברה הישראלית. כתב בעיתון מקור ראשון טור העוסק בפרשת השבוע. הגיש ברדיו קול חי בראשיתו תוכנית שבועית על הפרשה.

גרילק ערך את הספר "זאת הארץ" ובו מאמרים אידאולוגיים על היחס לארץ ישראל לאור ההשקפה החרדית. הוא ערך את הביטאון "עת לחשוב" היוצא לאור על ידי ישיבת נתיבות עולם.

אחיו הבכור הוא הסופר והעיתונאי משה גרילק.

בליל כ"ו אב התשע"ה נפטר בבני ברק.[1]

ספריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • רצח בירושלים - על רצח ד"ר דה האן
  • אות קין - על ההנהגה הציונית בתקופת השואה[2]
  • אל הגרדום ובחזרה - על משפטו של ג'ון איוון דמיאניוק
  • השאלה והתשובה - על תנועת התשובה בישראל, יחד עם א תמרזון
  • זאת הארץ - אסופת מאמרי השקפה על ארץ ישראל (בעריכתו)
  • סוגר חשבון

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ משה ויסברג, הסופר הרב מנחם גרילק ז"ל הלך לעולמו, באתר בחדרי חרדים, 10 באוגוסט 2015
  2. ^ מ. וזלמן, אות קין, באתר אוצר החכמה הספר פורסם תחת הפסבדון מ. וזלמן צירוף שמזכיר את המונח מוזלמן כמחווה לפסבדונים ק. צטניק של יחיאל די-נור.