מיכל שוורץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מיכל שוורץ
לידה 1 בינואר 1950 (בת 74)
תל אביב-יפו, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי נוירוביולוגיה, נוירואימונולוגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מוסדות מכון ויצמן למדע עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
בן או בת זוג מיכאל אייזנבך עריכת הנתון בוויקינתונים
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מיכל שוורץ (נולדה ב-1 בינואר 1950) היא חוקרת מוח ישראלית, פרופסור אמריטה במכון ויצמן למדע במחלקה לנוירוביולוגיה. כלת פרס ישראל למדעי החיים לשנת ה'תשפ"ג (2023).

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיכל שוורץ נולדה בתל אביב, וגדלה בחולון. בת למרדכי חברוני, ניצול השואה, ולחנה (לבית גרשוני), ילידת הארץ ואחות לנתן ומשה. בשנת 1972 קיבלה תואר ראשון בכימיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1977 קיבלה תואר דוקטור לאימונולוגיה ממכון ויצמן למדע. המשיכה לפוסט-דוקטורט באוניברסיטת מישיגן, ועסקה בו בהתחדשות עצבים. ב-1980 הצטרפה לסגל האקדמי של המחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, וב-1998 מונתה שם לפרופסור מן המניין.

היא המדענית הראשונה שגילתה שבין המוח למערכת החיסון מתקיים דיאלוג, ולדיאלוג זה תפקיד מהותי בתפקודו ושיקומו של המוח לאורך החיים. גילוי פורץ דרך זה הביא למהפכה בתחום מחלות מוח ניווניות. גישתה האימונותרפית, שמטרתה לרתום את מערכת החיסון לעזרת המוח, נמצאת בתהליכי פיתוח לטיפול בשיטיון, כולל מחלת אלצהיימר.

במחקריה, הביעה שוורץ עמדה נגד התפיסה שהייתה מקובלת במשך עשרות שנים, כי המערכת החיסונית תומכת במערך תפקודו התקין של המח והיא הכרחית בשיקום והגנת המח מפני פציעות ומחלות. מחקריה לא רק ששינו את הדוגמות המדעיות, אלא יצקו את היסודות לכווני מחקר חדשים ששינו את הבנת המוח, תפקודו, וכיווני המחקר בחיפוש אחר מרפא למחלות הללו כמו גם למחלות מוח אחרות.

שוורץ משמשת פרופסור לנוירואימונולוגיה (אנ') במכון ויצמן למדע. במהלך השנים גילתה שוורץ כי למערכת החיסון תפקידים חשובים בשמירת חיוניות המוח ותיפקדו, בשיקום עצבים לאחר פגיעות, וביצירת תאי עצב חדשים באזורי מוח בהם כל החיים יש יצירת תאי מוח חדשים.

תפקידים ציבוריים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ב-2016 נבחרה לכהן כיו"ר אגודת הנוירואימונולוגיה הבינלאומית (International Society of Neuroimmunology).
  • נמנית עם מייסדי חברת ההזנק ImmunoBrain Checkpoint (IBC), המבוססת על מחקריה, והיא המדענית הראשית של החברה.[1]

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שוורץ היא אם לארבעה ילדים. ב-1991 נישאה לפרופ' מיכאל אייזנבך, ביוכימאי במכון ויצמן למדע.

פרסים והוקרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]