מייקל ספנס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מייקל ספנס
Michael Spence
לידה 7 בנובמבר 1943 (בן 80)
מונטקלייר, ניו ג'רזי, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי כלכלה, מיקרו-כלכלה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים ניו יורק, קליפורניה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט קנת' ארו, תומאס שלינג עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט מרטין קנט פרי עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מייקל ספנסאנגלית: Michael Spence; נולד ב-7 בנובמבר 1943) הוא כלכלן אמריקאי, זוכה פרס נובל לכלכלה לשנת 2001 ואבי תאוריית האיתות בשוק העבודה.

קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספנס התפרסם במיוחד בזכות עבודתו בתחום מידע א-סימטרי בשוקי העבודה, ובפרט מודל האיתות (signaling model) אותו פיתח. על פי מודל זה, מועסקים מאותתים למעסיקיהם על יכולותיהם באמצעות רכישת רמה מסוימת של השכלה, שיש לה עלות למועסק. המודל קובע כי מעסיקים משלמים יותר לבעלי השכלה, מאחר שיש קשר חיובי מובהק בין יכולת המועסק לבין רמת השכלתו, ולכן בין בעלי השכלה גבוהה יותר קיים סיכוי למצוא עובדים מוכשרים יותר.

הסיבה לכך היא שלעובדים מוכשרים קל יותר לרכוש השכלה, והעלות לכך מבחינתם נמוכה יותר. המודל מייחס פחות חשיבות להשכלה עצמה או לתוכן הנלמד, וקובע כי להשכלה כשלעצמה עשוי להיות ערך נמוך עד אפסי עבור המעסיק (העובד למעשה רוכש מיומנות תוך כדי עבודתו) וערכה העיקרי עבורו הוא האיתות שהוא מקבל על המועמד ויכולותיו.

ספנס הוא בוגר אוניברסיטת פרינסטון, ולימודים באוניברסיטת אוקספורד, בה למד מתמטיקה במסגרת מלגת רודז היוקרתית. את הדוקטורט קיבל באוניברסיטת הרווארד, בה כיהן גם כמרצה. בין מוריו היו קנת' ארו ותומאס שלינג. הוא כיהן כדיקן בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד.

בשנת 2001 זכה ספנס במשותף עם ג'ורג' אקרלוף וג'וזף שטיגליץ בפרס נובל לכלכלה על עבודתם בתחומי זרימת מידע, שווקים, מחירים, שולי רווח ומכשירי השקעה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מייקל ספנס בוויקישיתוף