יעקב יאשה גרובמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יעקב יאשה גרובמן
לידה 1967 (בן 57 בערך)
מוסקבה, ברה"מ עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
תחום יצירה אדריכלות עריכת הנתון בוויקינתונים
grobman.net.technion.ac.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יעקב יאשה גרובמן (נולד ב-1967) הוא אדריכל, חוקר ואוצר ישראלי, המשלב מחקר אקדמי עם עיצוב אדריכלי מעשי. פרופסור במחלקה לארכיטקטורה ותכנון ערים בטכניון.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גרובמן נולד במוסקבה לאירינה ומיכאל גרובמן. בשנת 1971 עלה עם משפחתו לישראל, והתגורר בירושלים. הוא בוגר תיכון עירוני ה׳ בתל אביב, בוגר האקדמיה לאמנות בצלאל (1997) ובוגר תואר שני (2001) מה-Design Research Lab שב-Architectural Association School of Architecture‏ (AA) בלונדון. הוא בעל דוקטורט מהטכניון (2008) וערך את השתלמות הבתר-דוקטורט שלו בהרווארד. מחקריו האקדמיים מתרכזים בהשפעת מהפכת הטכנולוגיה על תכנון וייצור אדריכלי, ובפרט על שימוש במחשב ליצירת צורה אדריכלית המבוססת על ביצועים. גרובמן פרסם יותר מ-60 מאמרים בכתבי עת מקצועיים ואקדמיים רבים בישראל ומחוצה לה ומספר פטנטים. גרובמן זכה בפרסים ומענקי מחקר רבים בהם מענק ואנגורד למחקר, מענק מחקר מטעם הקרן הלאומית למדע ומענקי מחקר מטעם משרד השיכון. כמו כן שפט בתחרויות אדריכלות ופרסים בארץ ובעולם בהן התחרות לבניין חדש למוזיאון ת"א ותכנון הביתן הישראלי בביאנלה. בינואר 2019 נבחר לתפקיד דיקן הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון.

גרובמן שימש מרצה ומבקר אורח בבתי ספר ואוניברסיטאות לאדריכלות בישראל ומחוצה לה ובהם: אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת קולומביה ואוניברסיטת הרווארד בארצות הברית, ה-AA בלונדון, ETH בשווייץ, פוליטכניק מילאנו באיטליה והפקולטה לאדריכלות באוניברסיטת שיאן בסין.

בשנת 2003 אצר גרובמן ועיצב יחד עם שלי כהן את התערוכה הבינלאומית "גבולות רכים" שהציגה לראשונה בארץ את הנעשה בעולם במסגרת אדריכלות דיגיטלית. בשנת 2008 אצר ועיצב יחד עם פרופ׳ ערן נוימן את התערוכה הבינלאומית "פרפורמליזם" במוזיאון תל אביב, שפיתחה תיזה בדבר המעבר לעיצוב מבוסס ביצועים באדריכלות. בשנת 2011 פרסם ספר בנושא יחד עם פרופ׳ נוימן בהוצאת Roatledge הבריטית. בשנת 2011 אצר ועיצב יחד עם אריאל בלונדר את "חמישה רגעים - מסלולים באדריכלות מוזיאון תל אביב", תערוכת הפתיחה של אגף האדריכלות והעיצוב בבנין החדש ע"ש פול והרטה אמיר של מוזיאון תל אביב לאמנות.

במסגרת עיסוקו המקצועי בעיצוב הקים גרובמן בישראל בשנת 1999 משרד אדריכלים העוסק בתכנון, מחקר אדריכלי אקדמי ויישומי בנושא מיחשוב, קיימות והשפעת מהפכות טכנולוגיות על אדריכלות. המשרד השתתף וזכה במספר תחרויות אדריכלים בישראל ומחוצה לה, בהן התחרות לתכנון בית הספר חפר והתחרות לתכנון מגדל יונגדאי בקוריאה.

בשנת 2001 הקים גרובמן משרד אדריכלים בשותפות עם האדריכלית אירית אקסלרוד. במסגרת משרד זה תוכננו מבני ציבור, מבנים פרטיים ותוכניות בניין עיר תוך התמקדות בחדשנות עיצובית ובבנייה בת קיימא. המשרד זכה בשנת 2009 בפרס פרויקט השנה של אדריכלות ישראלית על תכנון מבנה הפקולטה לעבודה סוציאלית והבניין למעורבות חברתית באוניברסיטת בן-גוריון, ונבחר בתחרות אדריכלים לתכנן את הבניין הירוק של בית הספר פורטר ללימודי הסביבה באוניברסיטת תל אביב.

גרובמן הוא בנו של הצייר מיכאיל גרובמן ואחיה של השחקנית והמפיקה לטי גרובמן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]