יסעור לבן-סנטר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןיסעור לבן-סנטר
מצב שימור
מצב שימור: פגיענכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: פגיע
פגיע (VU)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: יסעוראים
משפחה: יסעוריים
סוג: יסעורי אוקינוס דרומי
מין: יסעור לבן-סנטר
שם מדעי
Procellaria aequinoctialis
ליניאוס, 1758
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יסעור לבן-סנטר (שם מדעי: Procellaria aequinoctialis) הוא מין של עוף ימי קטן ממשפחת היסעוריים החי בחצי הכדור הדרומי. בעבר נחשב מין זה לתת-מין של יסעור ממושקף (Procellaria conspicillata), כאשר הוא תואר לראשונה ב-1758 בידי קארולוס לינאוס.

ידועים 2 תת-מינים שלו:

  • Procellaria aequinoctialis aequinoctialis
  • Procellaria aequinoctialis steadi

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

זהו אחד היסעורים הגדולים ביותר, קטן רק משני מיני היסעור הענק. הוא מגיע לאורך של 51-58 ס"מ עם מוטת כנפיים של 134–147 ס"מ. משקל הזכרים הוא כ-1,390 גרם, בעוד הנקבות קטנות יותר ומשקלם כ-1,280 גרם. צבעו של היסעור כהה מפויח עם גרון וסנטר לבנים וחלק מהנוצות כסופות בחלק התחתון. הרגליים שלו חזקות עוטות קרומי שחייה ושחורות והמקור אפור-צהוב עם נחיריים מגודלים. היסעור הוא מעופף מתמחה בעל כנפיים חזקות היכולות לעמוד בסערות ולרוב הוא דואה וגולש איתם במקום לחתור.

תפוצה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תפוצתו של הסיעור היא לאורך דרום האוקיינוס השקט, האטלנטי וההודי וכן מדרים עד האוקיינוס הדרומי במגוון איים לאורך האזור הסאב-אנטארקטי ולעיתים מעופף צפונה לאזור הסובטרופי. לרוב הוא מצוי לאורך הים הפתוח, בו הוא מחפש מזון. בעונת הרבייה מתאספים יסעורים רבים באיי ג'ורג'יה הדרומית, בה מעל 2 מיליון עופות, 175 עד 226 אלף עופות באיי קרגלן ו-100 אלף עופות באי דיסאפוינטמט מאיי אוקלנד. עוד מושבות נמצאות בעוד מאיי אוקלנד, איי קמפבל, איי קרוזה, איי האנטיפודה, איי פוקלנד ואיי הנסיך אדוארד.

היסעור ניזון מקריל ומדגים כמו מקרל וסרדין כשהוא יכול לצלול לעומק רדוד אחריהם. לעיתים היסעורים עוקבים אחרי ספינות דיג כדי לחטוף את שללם, אך הדבר גורם להם להיפגע מהרשתות.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יסעור לבן-סנטר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ יסעור לבן-סנטר באתר הרשימה האדומה של IUCN