טיניקלינג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

טיניקלינג הוא ריקוד עם פיליפיני מסורתי שבו הרקדנים מקפצים במיומנות בין מוטות במבוק.

הוא נחשב לאחד הריקודים העתיקים ביותר בפיליפינים. באנגלית מכנים את הריקוד - ריקוד הבמבוק "Bamboo Dance".[1][2]

מקור הריקוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקור הריקוד באיי לייטה שבקבוצת איי ויסאיאן. אנשי לייטה מתארים את הריקוד כחיקוי של תנועת הציפור הייחודית בתנועותיה, בהליכה מסביב ובין ענפי העצים ובין גבעולי הדשא. ציפור זו נקראה "טיקלינג" שממנו קיבל הריקוד את שמו.

בריקוד אכן מחקים הרקדנים את תנועת הציפור באמצעות תנועות הרגלים בין מוטות הבמבוק. אולם אחד מסיפורי מוצאו של הטיניקלינג עשוי עובדה או מאגדה. הסיפור אומר שהטיניקלינג התחיל על ידי האנשים שעבדו בשדות ובאזורים בפיליפינים בתקופת הכיבוש הספרדי. הילידים איבדו את השליטה על אדמתם בגלל שיטת האנקומיינדה הספרדית ולכן נשלחו לעבוד באחוזות שהיו בבעלותם של שליחים של מלך ספרד. אנשים שעבדו לאט מדי נשלחו לענישה. עונשם היה לעמוד בין שני מוטות במבוק שנכרתו מהחורשה. את המוטות היו מקרבים על מנת להכות את רגליו של היליד. בעת הרחקת המוטות זה מזה, הנענש ניסה לקפוץ על מנת לחמוק מהסגירה הבאה. ככל שרגליו של האדם היו חבולות יותר, כך הוא יכול היה לבצע פחות עבודה, וככל שעשה פחות עבודה, כך הענישה גדולה יותר. היו אומרים שאדם שדידה לביתו לאחר הענישה נראה מרחקו כמו אנפה.

לונדון 2012

המוזיקה שמלווה את הריקוד ואת הקשות הבמבוק מבוצעת על ידי כלי פריטה בהשפעה איברית.[2]

מהלך הריקוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

המיקצב של הריקוד הוא 4/4.

בריקוד לוקחים חלק שני זוגות, בדרך כלל שני רקדנים ושתי רקדניות. זוג אחד תופס את עמדת הריקוד, הזוג השני לוקח על עצמו את הטיפול במקלות הבמבוק. כל אחד מבני הזוג כורע על הרצפה ואוחד בידיו את קצות מקלות הבמבוק כשהם פונים זה לזה.

אחת הציפורים בפיליפינים שתנועתן שימשה השראה לריקוד

אורך המקלות הוא כ-2.75 מ', ובתחילת הריקוד הם מונחים במקביל זה לצד זה על הרצפה.

הריקוד מכיל חמישה רצפי צעדים הנקבעים לפי פעימה הפעלת מקלות הבמבוק. כל צעדי הריקוד מורכבים משלוש קומבינציות של ארבעה צעדים בסיסיים. אלה נקראים סינגלים (צעדים בודדים), דאבלים (צעדים כפולים) והופ (צעדי דילוג).

כאמור זוג אחד מפעיל את מקלות הבמבוק והזוג השני מנסה להימנע מלהיפגע ממקלות הבמבוק. אם אחד מבני הזוג הרוקד שוגה - הזוגות מתחלפים.

מהירות הריקוד עולה ככל שמתקדם הריקוד.[3]

גרסאות נוספות לריקודים עם מוטות הבמבוק[עריכת קוד מקור | עריכה]

גרסאות לריקודים דומים ברחבי אסיה מסמלים קשרים גנטיים ותרבותיים קרובים של אנשים באזור. בדרום מזרח אסיה ריקודים דומים כמו ראנגקו אלו (Rangku Alu) של המנגארי והאמבונזים באינדונזיה,[4] ריקוד המוא-סאפ (Múa Sạp) משבט מויונג בווייטנאם, לאו קרא טופ מאי (Lao Kra Top Mai) מתאילנד, רובם קום עראק (Robam Kom Araek) מקמבודיה, קארן או צ'ין (Karen or Chin) ממיאנמר, אלאי סקאפ (Alai Sekap) בברוניי, ומגונאטיפ (Magunatip) של אנשי המוראט בבורנאו. וכן בצפון מזרח הודו, ריקודי במבוק שונים כמו ריקוד צ'רו (Cheraw dance) מאנשי המיזוראם וגם בדרום סין: הג'ואנג (Zhuang), דה צ'אי (Da Chai), ודומיהם.[5]

שבט קאיאן, מרכז בורניאו

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טיניקלינג בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Tinikling: The Philippine National Dance, web.archive.org, ‏2009-01-23
  2. ^ 1 2 דפנה רז, National Geographic Israel edition, Philippines, webcache.googleusercontent.com, ‏יולי 2017
  3. ^ Tinikling: The Bird-like National Dance Of The Philippines, SunnySideCircus, ‏2019-11-10 (באנגלית אמריקאית)
  4. ^ R. F. Rahmat, R. Ramadhan, D. Arisandi, M. F. Syahputra, Rangku Alu - A Traditional East Nusa Tenggara Game in Android Platform, Journal of Physics: Conference Series, Volume 978, Issue 1, article id. 012103 (2018). 978, 2018-03-01, עמ' 012103 doi: 10.1088/1742-6596/978/1/012103
  5. ^ Thuc Hanh Su Pham High School - Can Tho University, SAP DANCE - D1K8, thsp.ctu.edu.vn, ‏30 March 2021