טיוטה:התנהגות רציונלית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

התנהגות רציונלית

תיאוריית הכלכלה הסטנדרטית מניחה שכל בני האדם הם מקבלי החלטות רציונליים, בעלי כל המידע הרלוונטי הדרוש לקבלת החלטותיהם ובעלי היכולת לחשב את ערכן של האפשרויות המוצגות בפניהם. לאדם רציונלי לא תהיה מגבלה קוגניטיבית שתמנע ממנו לשקול את ההשלכות האפשריות של בחירתו העתידית.

בספרו "הרציונליזם בפוליטיקה" הפילוסוף הבריטי מייקל אוקשוט הגדיר מהי התנהגות רציונלית.

רציונליות ואי-רציונליות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוקשוט כתב שכשרוצים לדבר בשבחו של אדם נוהגים לומר שהוא מתנהג באופן רציונלי. במסורת החברתית שלנו, רציונליות נחשבת כתכונה ראויה לשבח ואי-רציונליות נחשבת כדבר שראוי להימנע ממנו. סוד קסמה של הרציונליות טמון בהיסטוריה של המגמות השכליות באירופה, במיוחד בחמש המאות האחרונות, בהן רווחה התפיסה לפיה יושר שכלי, אובייקטיביות והיעדר דעות קדומות הם סגולות אינטלקטואליות נדירות. כשמשתמשים במילה "רציונלי" בנוגע להתנהגות האנושית, מתייחסים בראש ובראשונה לאופן ההתנהגות כנגזרת למידת הצלחתו של אדם בהגשמת יעדיו.

אם כן, להתנהג באופן רציונלי פירושו להתנהג בתבונה.

ההתנהגות הרציונלית[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז המאה השמונה-עשרה הציגו מגוון של צורות התנהגות או תכניות פעילות ודיברו בשבחן בשל הרציונליות שלהן, וביניהן: חינוך רציונלי, חקלאות רציונלית ודת רציונלית. בתי ספר נפרדים לבנים ולבנות, למשל, לא עלו בקנה אחד עם תפיסת החינוך הרציונלי ולכן נתפסו כבלתי רציונליים.

הכוונה היא סימן ההיכר להתנהגות הרציונלית: פעילות רציונלית היא התנהגות אשר מבקשים להגשים בה מטרה שנהגתה מראש באופן בלתי תלוי, כלומר – פעילות תכליתית. המטרה עשויה להיות תוצאה חיצונית רצויה או הנאה מן הפעילות עצמה. התוצאות הנוספות שיהיו לפעילות התכליתית ייתפסו כדבר אי רציונלי מכיוון והן אינן חלק מן התכנית. כמו כן, התנהגות רציונלית היא התנהגות המיועדת במכוון להגשמת מטרה מפורשת, שדבר אינו מנחה אותה פרט לאותה המטרה. מטרתה של ההתנהגות הרציונלית לא תהיה רק מוגדרת אלא גם פשוטה, מכיוון שכאשר המטרה מורכבת, אי אפשר להוביל את הפעילות ביעילות אל הגשמת מטרתה. לפיכך, קיים צורך לנסח באופן מדויק את המטרה המבוקשת בהתנהגות הרציונלית. התנהגות רציונלית תכלול לא רק מטרה מוגדרת מראש שיש להגשים, אלא גם מבחר מוגדר מראש של אמצעים בהם יש להשתמש תוך כדי הפעלת חשיבה ומידת ריחוק. התנהגות גחמנית, למשל, לא תהיה רציונליות מכיוון שאין לה מטרה ואמצעים שנקבעו מראש.

הרציונליות של ההתנהגות נובעת ממה שאנו עושים לפני שאנו פועלים – פעילות נחשבת רציונלית בגלל האופן בו היא מתחוללת.


ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • מייקל אוקשוט, הרציונליזם בפוליטיקה, הוצאת שלם, 2011

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

https://www.shalempress.co.il/catalog/product.asp?id=162 דף הספר באתר ההוצאה (הוצאת שלם)