טווסון פלאוואן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןטווסון פלאוואן
מצב שימור
מצב שימור: פגיענכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: פגיע
פגיע (VU)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: תרנגולאים
משפחה: פסיוניים
סוג: טווסון
מין: טווסון פלאוואן
שם מדעי
Polyplectron napoleonis
לסון, 1831
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טווסון פלאוואן (שם מדעי: Polyplectron napoleonis) הוא מין ממשפחת הפסיוניים ומהסוג טווסון האנדמי ליערות הלחים של האי פלאוואן שבדרום הפיליפינים והוא מין מוכר בתרבות ילידי האי.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

הטווסון דומה במראהו לפסיון והוא קרוב משפחה שלו. הזכרים מגיעים לאורך של 19 ס"מ, עם זנב באורך 24 עד 25 ס"מ ולמשקל של עד 450 גרם, בעוד הנקבות מגיעות לאורך של לא יותר מ-17.5 ס"מ ולמשקל 322 גרם בקירוב. הנקבות קטנות מהזכרים וגם הרבה פחות בולטות מהם. הזכרים מזכירים במראם גם טווסים קטנים, תופעה שנתנה לסוג את שמו. הזכר פורש בעונת הרבייה זנב מפואר בעל "עיניים" כחולות עזות על רקע חום. הוא בעל ציצה אפורה מאחורי ראשו, נוצות גב "חשמליות" כחולות-סגולות וססגוניות ביותר. העורף שחור עד כהה ברובו אך עליו עיניות נוצצות בצבע ירוק-טורקיז מתכתי. הראש והצוואר שחורים, העיניים אדומות, עם פס גבות לבן מעליהן והלחיים לבנות. בניגוד לזכר הנקבה עמומה יותר במראה החום, כתום-בהיר אך היא עוטה גם מספר "עיניים" כחולות על הזנב, הגב והכנפיים.

הטווסון הוא פעיל יום אוכל כל הניזון מליקוט איזופודים, צבתנאים, טרמיטים, זחלים של חרקים, רבי-רגליים, רכיכות ולעיתים גם מצפרדעים קטנות, זרעים, ופירות יער.

בניגוד לפסיונים רבים, טווסון זה בעל אורח חיים מונוגמי לחלוטין ובני זוג מחדשים את קשרם מדי שנה. הנקבות מטילות בקן קרקעי עד 2 ביצים, עליהם שני ההורים שומרים עד שהאפרוחים בני שנתיים. בעונת הרבייה הזכרים מתנהלים בטריטוריאליות, אם כי לא כמו אצל פסיונים פוליגמיים.

מצב השימור של מין זה מוגדר כפגיע עקב אוכלוסייתו הקטנה, איזור מחייתו הקטן ואבדן בתי גידול. הוא נפגע גם מציד ומלכידה לצרכי סחר בחיות מחמד.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טווסון פלאוואן בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ טווסון פלאוואן באתר הרשימה האדומה של IUCN