חיים משה קנופף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חיים משה קנופף
חיים משה קנופף תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן. נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 6 בפברואר 1929
כ"ו בשבט ה'תרפ"ט עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 26 ביולי 2015 (בגיל 86)
י' באב ה'תשע"ה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הר המנוחות עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חיים משה קְנוֹפּף (כ"ו בשבט ה'תרפ"ט, 6 בפברואר 1929 - י' באב ה'תשע"ה, 26 ביולי 2015) היה איש תקשורת חרדי-ישראלי ממוצא פולני. חסיד גור, חבר הנהלת אגודת ישראל. מבעלי עיתון המודיע, מנהלו ועורכו הראשי.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בלודז' שבפולין לשפרה לבית ליכטנשטיין ולר' יהודה אריה קנופף, מחסידי גור. בעת מלחמת העולם השנייה היה בגטו לודז', ממנו נשלח לאושוויץ ומשם למחנה העבודה דרנהאו, שם נרצח אביו בפניו, ובו שהה עד השחרור. הוא שרד יחיד מכל משפחתו ושכב בבית חולים במשך כמה חודשים במצב אנוש. כשהחלים שב ללודז' לחודשים ספורים ומשם נסע לצרפת, למד בישיבתו של הרב חיים יצחק חייקין באקס-לה-בן, ויחד עם קבוצה של בחורים חסידיים שרצו לעלות לארץ ישראל, הצטרף להפלגת אוניית המעפילים "ביריה אקבל". עם הגיעם לנמל חיפה נעצרו בידי הבריטים ונשלחו למחנה המעצר בעתלית.

אחרי השחרור נכנס עם חבריו ללמוד בישיבת שפת אמת בירושלים, קנופף היה "קומדאנט" [מנהיג] של חבורת בחורים בישיבה. נישא ללאה בתו של נתן ברסקי נכד רבי נחמן מברסלב, ולזוג ארבעה בנים ובת.

בעודו בחור היה חבר במקהלת חסידות גור, הקאפלה של יעקב תלמוד. מיד לאחר נישואיו מונה בידי האדמו"ר ה"בית ישראל" לשמש כשליח ציבור בשבתות וחגים בבית המדרש המרכזי של החסידות בירושלים, משרה בה שימש כשישים שנה. מתקופת האדמו"ר ה"לב שמחה" (1984 ואילך) היה לחזן הראשי בחגים ובימים הנוראים בבית המדרש.

במקביל מונה קנופף על ידי האדמו"ר ה"בית ישראל" גם כבעל קורא בבית המדרש המרכזי של החסידות בירושלים, תחילה בחגים ובימים הנוראים, ובהמשך גם בכל שבתות השנה.

נפטר בגיל 86 בי' באב ה'תשע"ה, 26 ביולי 2015, ונקבר בהר המנוחות בירושלים.

פעילותו הציבורית והכלכלית[עריכת קוד מקור | עריכה]

קנופף נחשב לדמות מרכזית בחסידות גור; היה מקורב לאדמו"רי גור, וחבר בוועדות של בכירי עסקני החסידות, חבר הנהלה בקרן הבניין של בית המדרש ברחוב רלב"ח, בישיבת שפת אמת ובתלמוד-תורה גור בירושלים. הוא כיהן גם כיו"ר הנהלת מכון בית יעקב למורות, והיה חבר במרכז הארצי ובוועד הפועל של אגודת ישראל, במסגרת זו עסק רבות בענייני הכלל.

קנופף נמנה עם דור המייסדים של עיתון המודיע ושימש כחבר המערכת מיומו הראשון. בשנות ה-60 של המאה ה-20 רכש את השליטה בעיתון והחל לשמש כמנהלו ועורכו הראשי לצד משה עקיבא דרוק וישראל שפיגל. בשנותיו האחרונות ניהל בפועל את העיתון, בנו אלעזר קנופף.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]