חיים אשר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חיים אשר
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1924
עיראקעיראק בגדאד, עיראק
פטירה 2001 (בגיל 77 בערך)
מדינה עיראקעיראק עיראק, ישראלישראל ישראל
תאריך עלייה 1949
פעילות בולטת אלוף ישראל בסגנון יווני רומי
סגן ראש העיר רמלה
תקופת הפעילות 19592001 (כ־42 שנים)
מפלגה התנועה לאחווה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חיים (דוּמּה) אשר (19242001) היה איש ציבור ישראלי, אלוף ישראל בסגנון יוני-רומי בהיאבקות. כיהן כסגן ראש העיר רמלה.

הקים מפלגה עצמאית בשם "התנועה לאחווה" שסימנה ע.נ. (ראשי תיבות של עיראקים נאמנים), שמטרתה לדאוג לשוויון חברתי בעיקר לעולים החדשים שהגיעו לעיר רמלה[1].

ילדות ועלייה לארץ ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

אשר נולד ב-1924 בבגדאד שבעיראק למרים וציון לבית אשר. הוא גדל במשפחה מרובת ילדים וקשת יום. בגיל 8, הוא זנח את לימודיו לטובת עזרה במאפיית הפיתות שבבעלות אביו. כבן למשפחת אופים, הוא עבד קשה משעות הערב ועד השעות הקטנות של הלילה, דבר שמנע ממנו לבקר בבית הספר. מאוחר יותר, הצטרף לאחיו הבכור במאפייתו, שם הועסק כעוזר ולאחר זמן מה, הייתה המאפיה בבעלותו. בגיל 14, בשנת 1938, אשר נקרא לשרת בצבא העיראקי. הוא אולץ להתגייס לצבא העיראקי, אף על פי שלא היה בן 18, עקב ממדי גופו. בצבא, הוא שירת שנתיים בעיר בצרה.

את קריירת ההיאבקות שלו, הוא החל בזמן שירותו הצבאי, כאשר התאמן בזוארחנצ'י, שיטת אימונים פרסית עתיקה. בשנת 1943, בהיותו בגיל 19, התמודד לראשונה על התואר 'אלוף עיראק' והיה ליהודי היחיד שזכה בתואר זה[1]. מאוחר יותר, בהיותו בגיל 25, התחרה שוב כנגד אלוף עיראק ממוצא מוסלמי שהתמודד מולו, הכניעו ונטל ממנו את תוארו. עקב איומים על חייו, הוא ברח לאיראן, שם שהה חצי שנה. בשנת 1949, הוא עלה לישראל.

פעילות ספורטיבית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בבגדאד, שם החל את קריירת ההיאבקות שלו, הוא כונה "השור הבבלי". עם עלייתו ארצה פעל בעיר רמלה. לכבוד זכייתו באליפות ישראל, הוקם מועדון ספורט שהיה ממוקם ברחוב הגדוד העברי, אשר אותו ניהל. במקום התאמנו בעיקר צעירים ונזקקים[1]. שימש כמתאבק גם כאשר כיהן כסגן ראש העיר[2].

פעילות פוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

זמן קצר לאחר עלייתו ארצה, הקים אשר מפלגה עצמאית בשם "התנועה לאחווה" (ע.נ). המפלגה, שהוקמה ב-1959 בעיר רמלה, הייתה גוף שהורכב מבני עדות המזרח ומטרתו הייתה דאגה לשוויון חברתי בישראל עבור עולים חדשים שהגיעו לעיר רמלה. אשר היה ראש המפלגה והוא התמודד בבחירות באמצעותה ונבחר מספר פעמים למועצת העיר. פעילותו העיקרית הייתה בחתירה להקלה במסי עירייה, במציאת פתרון דיור למעוטי יכולת, באיתור תעסוקה למובטלים וחסרי פרנסה. כסגן ראש העיר היה אחראי על וועדת השמות והרחובות ופעל לראשונה להעניק שמות לרחובות העיר רמלה[3]

הנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אשר נפטר בשנת 2001 ובשנת 2010 התכנסה וועדת שמות והנצחה בעירייה אשר החליטה להסב את רחוב "הפועל" על שם חיים אשר. למרות תרומתו הרבה, טוענים בעיריית רמלה כי להצעה לקרוא לרחוב בעיר על שמו היו כמה מתנגדים מכיוון התושבים המתגוררים במקום. לאחר פרסום ההצעה, הביעו המתנגדים את עמדתם בכתב בפני ועדת שמות והנצחה, אך לאחר שיקולי המתנגדים מול התומכים, קיבלו חברי הוועדה את בקשת המשפחה והמליצו על שינוי שם הרחוב. החלטת הוועדה בעירייה הועברה לאישור משרד הפנים ובאוקטובר 2010 הרחוב שונה באופן רשמי.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]