ז'רמן ריבייר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ז'רמן ריבייר
Germaine Ribière
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 13 באפריל 1917
לימוז', ויין עילית, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 20 בנובמבר 1999 (בגיל 82)
הרובע הארבעה-עשר של פריז, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע לוחמת בתנועת ההתנגדות הצרפתית עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסידת אומות העולם
פרסים והוקרה חסידת אומות העולם (18 ביולי 1967) עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
יד ושם ז'רמן ריבייר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ז'רמן ריביירצרפתית: Germaine Ribière,‏[דרושה הבהרה] 1917, שאטלרו (אנ')‏ – 1999, פריז) הייתה צרפתייה קתולית, חברה בתנועת ההתנגדות הצרפתית וחסידת אומות העולם.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ריבייר הייתה סטודנטית צעירה שהתגוררה עם הוריה בלימוז'.

פעילות להצלת יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר כיבוש צרפת על ידי הגרמנים במאי 1940 עזבה ריבייר את לימודיה ואת בית הוריה והקדישה עצמה להצלת ילדים יהודים. היא הצטרפה למחתרת ההצלה שהקים האב רוז'ה בראון, שלימים הוכר גם הוא בתור חסיד אומות העולם, וכן למחתרת בה היו מעורבים פייר שאייה והבישוף ז'יל-ז'רו סאלייז'. ריבייר יצרה קשר עם משפחות של יהודים שהתגוררו בצרפת, ולאחר שביקשה וקיבלה את רשות ההורים הייתה מארגנת מקומות מסתור עבור ילדיהם במנזרים ובבתיהם של לא-יהודים. באחד המקרים ליוותה ילדים יהודים מהאזור הכבוש של צרפת לאזור משטר וישי ושם מצאה עבורם מקלט במוסד נוצרי שהסכים להסתיר אותם עד תום המלחמה.

ריבייר הייתה פעילה בארגון ההצלה "ידידות נוצרית" (Amitié Chrétienne), שנוסד בליון בשנת 1941 ונועד לסייע ליהודים ולנפגעים ונרדפים אחרים על ידי הכיבוש הנאצי ושלטונות וישי משתפי הפעולה. בינואר 1943 השתתפה ריבייר בפגישה מחתרתית בביתו של הכומר הפרוטסטנטי רולאן דה פורי בליון, פגישה שמטרתה הייתה לתכנן כיצד להזהיר יהודים מפני הגעה למשרדי ארגון ההצלה, עקב חשיפת ארגון ההצלה והטמנת מארב של הגסטפו בתוך המשרדים. הוחלט שלמחרת בבוקר תצא ריבייר בלבוש של מנקה ותנקה את המדרגות בכניסה לבניין וכן חלקים אחרים של הבניין, ותחת מסווה זה תזהיר כל יהודי שיתקרב מפני כניסה לבניין. המבצע הצליח ואף יהודי לא נתפס בבניין באותו היום.

לאחר המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר המלחמה הצטרפה ריבייר לכוחות של בעלות הברית שביקרו במחנות ריכוז בגרמניה וסייעה לניצולי השואה במשך מספר חודשים.

ריבייר השלימה את לימודיה והוסמכה בתור עובדת סוציאלית. בזכות מקצועה ובזכות האמון שזכתה לו מצד יהדות צרפת, הייתה ריבייר מעורבת בתיווך בפרשת ילדי פינאלי - שני אחים שהוסתרו והוטבלו לנצרות ועל כן ביקשו בעלי הסמכות במנזר בו שהו הילדים להחשיבם כנוצרים ולהשאירם בספרד. ריבייר הגיעה לספרד, מצאה את הילדים, העבירה אותם לצרפת ומשם העבירה אותם לדודם ולדודתם בישראל.

הכרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1967 הכיר יד ושם בז'רמן ריבייר בתור חסידת אומות העולם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך זה הוא קצרמר בנושא השואה ובנושא צרפתים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.