ויליאם גילברט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ויליאם גילברט
William Gilbert
לידה 24 במאי 1544
קולצ'סטר, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 30 בנובמבר 1603 (בגיל 59)
לונדון, ממלכת אנגליה עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים אנגליה
מקום לימודים קולג' סנט ג'ון עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה יחידת מדידה גילברט
תרומות עיקריות
בתגליות במגנטיות וחשמל. הוא המציא את המושג האנגלי Electricity לציון החשמל.
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ויליאם גילברט או גילברדאנגלית: William Gilbert;‏ 24 במאי 1544 - 30 בנובמבר 1603) היה רופא אנגלי ופילוסוף הידוע בתגליותיו במגנטיות ובחשמל. הוא טבע את המונח האנגלי "Electricity" לציון החשמל, ויש הרואים בו את אבי הנדסת החשמל או את אבי החשמל. הוא היה רופאה של אליזבת הראשונה, מלכת אנגליה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויליאם נולד בעיר קולצ'סטר שבמחוז אסקס למשפחה מקומית חשובה, למד בבי"ס מקומי וב-1558 נסע לקיימברידג' ללימודי התואר הראשון אותם השלים ב-1560. עבודתו העיקרית הייתה "על מגנטיות, גופים מגנטיים, והארץ המגנטית הגדולה", המכונה בפשטות "דה מגנטה" (De Magnete, Magneticisque Corporibus, et de Magno Magnete Tellure) שפורסמה ב-1600. זו הייתה עבודת המחקר המשמעותית הראשונה בפיזיקה שנעשתה באנגליה. בעבודה זו הוא תיאר הרבה מניסויו עם מודל כדור הארץ שלו הנקרא טֶרֵלָה. מניסויו הסיק שכדור הארץ מגנטי ועל כן המגנט מצביע צפונה. בספרו הוא גם הבחין בחשמל סטטי בשימוש בענבר. ביוון ענבר נקרא אלקטרון, ולכן הוא החליט לקרוא לתופעה זו Electric Force.

עבודתו של גילברט הייתה מקיפה ויסודית - הוא הפריך, באמצעות ניסויים, אמונות מיסטיות ישנות רבות הנוגעות למגנטיות - כמו האמונה שמחצב מגנטי טבעי יכול לרפא כאבי ראש והרעיון שאפשר לנטרל מגנט אם משפשפים אותו בשום. בין תגליותיו הגדולות היו גילוי חוקי המשיכה והדחייה המגנטיים, גילוי העובדה שכדור הארץ פועל כמו מגנט ענק והבנת ההבדל בין חשמל ובין מגנטיות.

גילברט טען נחרצות שחשמל ומגנטיות אינם צדדים שונים של אותה תופעה. בתור הוכחה הוא ציין את העובדה הלא נכונה שמשיכה חשמלית נעלמת עם חום ומשיכה מגנטית לא. יש הרואים חיוב בטעות זו, שברבות הימים הופרכה על ידי ג'יימס קלרק מקסוול, וטוענים שבהירות ההבדלים בין חשמל למגנטיות אצל גילברט אפשרה התקדמות מהירה יותר של המדע.

גילברט ידוע גם בשם גילברד, השם הרשום על המצבה שלו ושל אביו ובו נקרא בית ספר בקולצ'סטר הנקרא על שמו. על שמו של גילברד נקראה יחידה של פוטנציאל מגנטי במערכת היחידות cgs.

ויליאם גילברט נפטר בשנת 1603 כתוצאה ממחלת הדבר[1][2].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויליאם גילברט בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.