התרסקות המזל"ט בביירות (2019)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

התרסקות המזל"ט בבירות היא התרסקות שדווחה על ידי גורמים בלבנון וארגון חזבאללה כי בשעה 02:30 ב־25 באוגוסט 2019, שני כטב"מים התרסקו ברובע הדאחייה שבביירות, בירת לבנון.

לדברי אותם גורמים לבנוניים, ישראל שלחה כטב"מים צה"לים לשטח לבנון, מז"לטים שהתרסקו ברובע הדאחייה. חזבאללה הכחיש שהפיל מזל"טים צה"ליים או כיוון לכאלו. זה היה האירוע הראשון מסוג זה מאז מלחמת לבנון השנייה[1].

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביולי 2019 ישראל החלה לתקוף בעיראק את בסיסי המיליציה העיראקית אל-חשד א-שעבי הנתמכת על ידי ממשלות איראן ועיראק[2]. כמה בכירים עיראקים, איראנים וישראלים ייחסו את ההתקפות לישראל, אך בשלב הראשוני של "גל" התקיפות ישראל לא אישרה ואך גם לא הכחישה מעורבות בתקיפות. עם זאת ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, רמז על האחריות לתקיפות באוגוסט 2019 וטען כי "איראן אינה חסינה בשום מקום"[3]. בסופו של דבר, ישראל לקחה אחריות על התקיפה בסוף אותו החודש[4][5].

חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי טען כי הבחירות הקרובות בישראל, והערכות רבות לפיהן ארצות הברית עשויה להתחיל בשיחות עם איראן בנוגע לתוכנית הגרעין של האחרונה, יכולות להיות סיבות לכך שישראל "הגבירה את הלחץ"[6].

התקיפה[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי סוכנות הידיעות הלאומית הלבנונית וגורמים לבנונים, הכטב"מים הישראליים ביצעו טיסות בגובה נמוך מעל צידון ב-02:30, ב-25 באוגוסט 2019 ולבסוף התרסקו ברובע הדאחייה, הידוע כמעוז של המיליציה השיעית-לבנונית חזבאללה[7].

בחזבאללה נטען כי אחד הכטב"מים של צה"ל היה ממולכד ובשל כך נגרם נזק לרכוש בבנייין מרכז התקשורת של הארגון[8], בנוסף לטענה זו פורסם בתקשורת הלבנונית כי שלושה אזרחים נפגעו מרסיסים בשל התרסקות הכטב"ם[9].

תגובות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • דובר צה"ל אמר כי הצבא לא מתייחס ל"דיווחים זרים".[דרוש מקור]
  • חזבאללהחזבאללה מזכ"ל חזבאללה, חסן נסראללה תיאר את התקיפה כ"משימת התאבדות" והכריז כי הם יפילו מל"טים שיעופו מעל שמי לבנון[10]. מספר ימים לאחר התקיפה, הוציא הארגון הודעה בה נטען כי היה אחד הכטבמ"ים הכיל מטען רב עוצמה שהכיל כ-5.5 ק"ג חומר נפץ מסוג C4[11]
  • לבנוןלבנון ראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי טען כי שליחת הכטב"מים היא מתקפה גלויה על הריבונות של לבנון[12]
  • לבנוןלבנון נשיא לבנון, מישל עאון הצהיר כי "מה שקרה בסוף השבוע זו הכרזת מלחמה, זה מאפשר לנו לנקוט בזכותנו להגן על ריבונותנו, עצמאותנו ושלמותנו הטריטוריאלית"[13].

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "Two Israeli drones fall in Beirut suburbs, one explodes: army,..." 25 באוגוסט 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Drone Attack Hits Shiite Militia Base in Northern Iraq". Voice of America. 19 ביולי 2019. נבדק ב-30 באוגוסט 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ "Netanyahu hints Israel behind strikes on Iraq, says Iran not immune anywhere". Times of Israel. 20 באוגוסט 2019. נבדק ב-30 באוגוסט 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ "Netanyahu Confirms Israel Acting Against Iran in Iraq". Hamodia. 22 באוגוסט 2019. נבדק ב-30 באוגוסט 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "American officials confirm Israel behind strikes in Iraq - Report". The Jerusalem Post. 23 באוגוסט 2019. נבדק ב-30 באוגוסט 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ "Israel's shadow war with Iran risks triggering wider conflict, analysts say". NBC News. 29 באוגוסט 2019. נבדק ב-30 באוגוסט 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  7. ^ "Israeli warplanes flying at a low altitude over Lebanon's Sidon: Report". english.alarabiya.net.
  8. ^ חיזבאללה מכחיש שהפיל מל"טים: "נזק כבד נגרם למרכז התקשורת של הארגון", באתר ‏מאקו‏, 25 באוגוסט 2019
  9. ^ מעריב אונליין, ‏דיווח: צבא לבנון פתח באש לעבר מל"טים ישראליים; צה"ל: לא נגרם נזק, באתר מעריב אונליין, 28 באוגוסט 2019
  10. ^ Hezbollah chief: 'We will down Israeli drones in Lebanon skies'
  11. ^ יאסר עוקבי, ‏חיזבאללה: "כלי הטיס שהתרסקו בשטחנו - מל"טים מתאבדים", באתר מעריב אונליין, 27 באוגוסט 2019
  12. ^ "Hariri: Israeli drones in Beirut threaten Lebanon's sovereignty". www.aljazeera.com.
  13. ^ "Lebanon president: Israel drone attack a declaration of war". Aljazeera.
ערך זה הוא קצרמר בנושא לבנון ובנושא צה"ל. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.