הפדיברס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לפידברס אין סמל רשמי, אך סמל זה נפוץ בקרב הקהילות השונות המרכיבות אותו כסמל הפדיברס.

פדיברס (מאנגלית: Fedivese, הלחם בסיסים של 'פדרציה' ו'יוניברס') הוא אסופת שרתי רשתות חברתיות ורשתות לפרסום תוכן (תמונות, וידאו, בלוגים) המחוברים זה לזה ומקיימים ביניהם קשרי גומלין. כל שרת מהווה רשת חברתית כשלעצמו, אולם המשתמשים בשרתים השונים יכולים לתקשר האחד עם השני גם במידה ואינם יושבים על אותו השרת שכן השרתים חולקים פרוטוקולי תקשורת המתבססים על קוד פתוח משותף. כך, נוצרת למעשה מעין רשת חברתית מבוזרת ופדרטיבית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שרתות המציג כיצד הפלטפורמות השונות המרכיבות את הפדיברס מחוברות ובאמצעות אלו פרוטוקולים.

בשנת 2008 הקים איוון פרודרומו את הרשת החברתית identi.ca ופרסם את התוכנה GNU social ברישיון חופשי תוך שהוא מעצב את פרוטוקול התקשורת המכונה OStatus. על בסיס פרוטוקול זה הוקמו בהמשך הפלטפורמות פרנדיקה, הובזילה, מסטודון ופלרומה והרחיבו את הפדיברס. בהמשך התפתחו מספר פרוטוקולי תקשורת נוספים אשר אפשרו מידות משתנות של השתלבות בפדיברס.

בינואר 2018 הציגו World Wide Web Consortium את פרוטוקול ActivityPub המשפר את יכולות הפעולה ההדדית והשיתוף בין הפלטפורמות השונות. עד אוגוסט 2018 נתמך פרוטוקול זה על ידי כ-13 פלטפורמות, והוא הפך לפרוטוקול הדומיננטי המשמש את הפדיברס, כשמלבדו פועלים גם הפרוטוקולים: OStatus, Diaspora Network, ו-ZOT.

תוכנות[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוכנות השונות הפועלות בפדיברס, בדגש על פרוטוקול ActivityPub לפי תחומי פעילות מרכזיים

התוכנות הפועלות בפדיברס כולן הן תוכנות חופשיות וכאלו התומכות בקוד חופשי. חלקן מאופיינות בחוויית משתמש של מיקרו בלוגינג הדומה לזו של הרשת החברתית טוויטר (כמו מסטודון, מיסקי, GNU social, פלרומה וכו'). אחרות מזכירות יותר את הרשתות Google+ או פייסבוק (כמו פרנדיקה או הובזילה). ישנן גם כאלו המתמקדות בפרסום מדיה ותמונות ומזכירות את אינסטגרם או את youtube (כמו PIXELFED או Peertube)

התוכנות השונות בפדיברס נבדלות ביניהן בפרוטוקולי התקשורת בהן הן משתמשות ולפיכך גם ביכולת של המשתמשים בהן לתקשר זה עם זה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הפדיברס בוויקישיתוף