דר וסוחרת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דר וסוחרת
תחום הפצת תורה ויהדות
מייסדים שלום סעדון
תקופת הפעילות תשנ"ג (1993) – הווה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דר וסוחרת הוא ארגון להפצת שיעורי תורה ויהדות דרך הלוויין. ארגון זה התפרסם בשל העברת שיעורו המפורסם של הרב עובדיה יוסף במוצאי שבתות.

שמו של הארגון נגזר מהפסוק במגילת אסתר "עַ֛ל רִֽצְפַ֥ת בַּהַט־וָשֵׁ֖שׁ וְדַ֥ר וְסֹחָֽרֶת[1]" מגילת אסתר, פרק א', פסוק ו'.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארגון נוסד על ידי שלום סעדון והחל לפעול באדר תשנ"ג (1993) תחילה בשידורי ניסיון ולאחר תקופה שודר באופן קבוע דרך הלווין השיעור של הרב עובדיה יוסף מבית הכנסת היזדים בכל מוצאי שבת. בהמשך הועבר בלוויין גם שיעורו של הרב מבית הכנסת יחווה דעת בימי שלישי, בעין יעקב.

בשאר ימות השבוע מועברים שיעורים מרבנים שונים. ביום ראשון מועבר שיעור של הרב בניהו שמואלי. ביום שני שודר במשך שנים שיעורו של הרב מרדכי אליהו והחל מתשע"ז מועבר שיעורו של הרב אייל עמרמי. ביום רביעי מועבר שיעורו של הרב דניאל זר וביום חמישי שיעורו של הרב ראובן אלבז מבית המדרש ישיבת אור החיים.

השיעור נקלט בארץ וברחבי העולם, לכ-500 נקודות. ובאיראן ישנם כ-250 מוקדים.[2] הרב אוריאל דוידי רבה הראשי של פרס לשעבר, שעלה לישראל סיפר, כי בפרס ישנם בערך 15-17 אלף יהודים שומרי מסורת ומצוות והם כמהים לשמוע דברי תורה בשפה המובנת להם ולכן ביקשו שרב פרסי, היודע את שפת המדינה, יתרגם להם את שיעוריו של הרב יוסף, בשידוריו בלוויין.[3]

את שידורי דר וסוחרת היו מעבירים ערוצי הקודש רדיו כל האמת, רדיו קול הנשמה ועוד. כיום מועבר השיעור בכאן מורשת, ברדיו קול חי בערוץ 2000, ובקו המידע 'קול מרן'.

החיבור לערוץ נעשה באמצעות ממיר מיוחד אשר ניתן לקלוט בו רק את תדר הערוץ. צלחות הלווין מותקנות בבתים פרטיים, ובתי הכנסת.

החל משנת תשע"ג השיעור במוצ"ש מועבר על ידי הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף. לפני כל שיעור ישנו את "הרב המקדים" כשבכל שבוע יש רב אחר.

השיעור במוצ"ש[עריכת קוד מקור | עריכה]

החל משנת תשל"ג (1973) מסר מרן הרב עובדיה בכל מוצאי שבת תחילה בישיבת פורת יוסף ולאחר מכן בבית הכנסת היזדים את שיעורו השבועי, החל משנת תשנ"ב הועבר בשידור חי בערוצי הרדיו החרדים. ומשנת תשנ"ד (1994) הועבר בשידור חי דרך הלווין לכל העולם בייחוד לציבור החרדי ספרדי. שיעור זה הוגדר על ידי אריה דרעי[4] כ"שיעור התורה הגדול בתבל" בעולם היהודי. השיעור היה מורכב משיעור תורני הלכתי ובנוסף שולבו בסוף השיעור פרשת שבוע ומסרים אקטואליים אשר צוטטו פעמים רבות על ידי רשתות התקשורת. לאחר סיום השיעור היה הרב עורך מי שברך לקהל המאזינים דרך הרדיו ודרך הלווין.

בכל שבוע ישנו 'רב מקדים' שמוסר שיעור או שיחה בפרשת שבוע. בין הרבנים שהשתתפו: הרב יהושע ממן, הרב אליהו בקשי דורון, הרב יצחק אזרחי, הרב יצחק דוד גרוסמן, הרב ברוך מרדכי אזרחי, הרב אליעזר שלמה שיק, הרב ראובן אלבז, הרב ציון בוארון, הרב יעקב זמיר, הרב דוד לאו, הרב אשר וייס, הרב מרדכי נויגרשל, הרב בניהו שמואלי, הרב זמיר כהן, הרב בן ציון מוצפי, הרב שלמה מחפוד, הרב יצחק אלמליח, הרב שמואל רבינוביץ הרב שמעון אליטוב, הרב אליהו בר שלום, הרב בן ציון קוק, הרב יוסף חברוני, וד"ר אלי שוסהיים.

מדי שנה בתחילת חודש חשון נערך במסגרת השיעור השבועי עצרת אזכרה לרב עובדיה יוסף בהשתתפות רבנים שונים, בין היתר הרב ברוך מרדכי אזרחי הרב אברהם יוסף ועוד

אחד האירועים הבולטים בשיעור היה רצח רבין שהתרחש בעיצומו של שיעור. הרב עובדיה קטע את שיעורו לאחר שרשתות התקשורת היו צריכים את הלווין לשדר לעולם, מפעילי הלווין ניגשו לרב עובדיה ואמרו לו על כך, והרב ערך מי שברך לראש הממשלה יצחק רבין וסיים את השיעור.[5]

השיעורים בערוץ[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביום ראשון של הרב בניהו שמואלי

ביום שני שודר במשך שנים שיעורו של הרב מרדכי אליהו, לאחרונה (תשע"ז) מועבר שיעורו של הרב אייל עמרמי משכונת הר חומה.

ביום רביעי מועבר שיעורו של הרב דניאל זר ממוסדות 'אור דוד' בבני ברק.

ביום חמישי בשעה 22:00 שיעורו של הרב ראובן אלבז מבית המדרש 'ישיבת אור החיים', החל משנת תשע"ח בשעה 23:00 שיעורו של הרב ליאור גלזר מבית המדרש יביע אומר בבני ברק

בימי חודש אלול עד יום כיפור מועבר לאחר השיעור אמירת סליחות עם החזן משה חבושה.

החל מחודש טבת תשע"ו (2016) השיעורים מועברים בשידור חי גם דרך יוטיוב.

מדי שנה בערב יום כיפור, מועבר הסליחות ומעמד התרת נדרים בכותל המערבי בשידור חי. הארגון הוציא דיסקים של השיעורים בוידאו ובMP3. כמו כן הפיצה עלון שבועי ובו תוכני השיעור. החל משנת תשע"ד יוצא לאור עלון שבועי שנקרא 'בית מרן' ובו נכתב השיעור כפי שמועבר על ידי דר וסוחרת.

במשך השנים יצאו לאור ספרים מהשיעור

  • משיעורי הראש"ל - שיעורי הגר"ע יוסף, 3 כרכים (תשס"ג-ה)
  • השיעור השבועי - שיעורי הרב יצחק יוסף, 3 כרכים (תשע"ה-ז)

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ סוחרת היא מין אבן שיש משובחת ויקרה, ראו סחרת בוויקימילון
  2. ^ מקור
  3. ^ שיעורי הרב יוסף נקלטים גם באיראן, באתר ranaz.co.il
  4. ^ מרן הרב עובדיה יוסף זצוקל והרב יצחק כדורי זצוקל בעצרת התעוררות בצפת תשנו ., נבדק ב-2019-12-12
  5. ^ הרב עובדיה עורך מי שברך ליצחק רבין