דוד שאפל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דוד שאפל
David Shapell
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 4 בפברואר 1921
וולברום, רפובליקת פולין עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 8 בפברואר 2015 (בגיל 94)
ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דוד שאפלאנגלית: David Shapell;‏ 4 בפברואר 19218 בפברואר 2015) היה יזם ואיש נדל"ן אמריקאי יליד פולין מלוס אנג'לס, קליפורניה. הוא היה ניצול שואה והמייסד של אחת החברות הגדולות לפיתוח נדל"ן בדרום קליפורניה. הוא תמך בענייני צדקה יהודיים בארצות הברית ובישראל.

ראשית חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

דוד שאפל נולד כדוד שאפלסקי (Czapelski) בוולברום, שטעטל בפולין.[1] אביו היה בעל חוות אווזים.

במהלך מלחמת העולם השנייה נשלח שאפל למחנות עבודה סובייטים ובהמשך שירת בצבא האדום נגד הנאצים. עד סוף המלחמה נרצחו מרבית בני משפחתו על ידי הנאצים, למעט אח אחד, נתן שאפל, ואחות.

תקופת מה לאחר המלחמה גר בגרמניה,[2] והיגר לארצות הברית בראשית שנות ה-50.[3]

קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שאפל עבד תחילה אצל קרוב משפחה שהיה בעל חנות מכולת בדטרויט, מישיגן, לצד אחיו נתן.

בשנת 1955 עברו השניים ללוס אנג'לס והקימו יחד עם גיסם, מקס ווב, חברה לפיתוח נדל"ן. זו התפרסמה בשם Shapell Industries, והחברה הפכה לאחת היזמיות הגדולות בדרום קליפורניה. היא נרכשה על ידי האחים טול בשנת 2013.

פילנתרופיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שאפל תרם תרומות לצדקה לידידי צה"ל, ארגון התרמה לצבא ההגנה לישראל. הוא חנך את ישיבת "דרכי נועם" ואת הסמינר לנשים מדרשת רחל בירושלים. בשנת 2006 תרם להקמת המרכז החינוכי לנוער בנושא השואה והגבורה על שם משפחת דוד ופלה שאפל ביד ושם בירושלים.[4] באמצעות הקרן המשפחתית דוד ופלה שאפל, חנך את פרויקט הדיגיטציה של דוד ופלה שאפל בספרייה הלאומית בירושלים.[5] כמו כן, חנך את מרכז המשפחה לחקר הפרעות גנטיות על שם דוד ופלה שאפל במכון ויצמן למדע ברחובות.[6]

שאפל כיהן בחבר הנאמנים של מרכז שמעון ויזנטל בלוס אנג'לס. בשנת 2013 תרם 15 מיליון דולר למוזיאון ארצות הברית לזכר השואה בוושינגטון די. סי., שם נקרא על שמו מרכז האוספים והשימור.[7][8]

משנת 1979 ועד מותו ביקרו שאפל, אשתו ומשפחתו מדי שנה בוולברום או באושוויץ לזכר קרוביהם שהיו קרבנות גרמניה הנאצית.[7] במהלך ביקורים אלה אמרו תפילות קדיש והדליקו נרות לזכרם.

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שאפל היה יהודי אורתודוקסי. הוא היה נשוי במשך שישים וחמש שנים לפלה שאפל, ניצולת שואה ששוחררה ממחנה הריכוז ברגן-בלזן בסוף המלחמה. נולדו להם שלושה ילדים: רושל, בנג'מין ואירווין. הם התגוררו בלוס אנג'לס.[1]

מותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

שאפל נפטר ב-8 בפברואר 2015 בישראל לאחר מאבק בסרטן ריאות ובדלקת ריאות. הוא היה בן תשעים וארבע. הוא נקבר בבית העלמין ארץ החיים ליד בית שמש.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]