גבריאל גורמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גבריאל גורמן
לידה 3 בנובמבר 1939 (בן 84)
יאשי, ממלכת רומניה עריכת הנתון בוויקינתונים
תפקידים רופא עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה עיטור הכבוד של מולדובה (2020) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

גבריאל גורמן (נולד ב-3 בנובמבר 1939 ביאשי, רומניה) הוא רופא ישראלי מומחה להרדמה וטיפול נמרץ, ופרופסור אמריטוס של הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בעבר היה יושב ראש חטיבת ההרדמה ומנהל היחידה לטיפול נמרץ כללי במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה בבאר שבע, סגן דיקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון, ויושב ראש הוועד הארצי של איגוד הרופאים המרדימים בישראל. בנוסף פרסם ספרים רבים ברומנית ובעברית. תושב עומר משנת 1986.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גורמן נולד ביאשי, רומניה, למאיר גורמן – רופא פנימי, וויטי גורמן – רוקחת. אחותו, לגורמן אחות, מילה, שהייתה לימים רופאת ילדים. בשנת 1950 עברה המשפחה לבוקרשט, וב-1961 סיים לימודי רפואה באוניברסיטה לרפואה ע"ש קרול דווילה בעיר. ב-1977 עמד במבחן ECFMG (אנ') האמריקאי לקבלת זכויות עבודה בארצות הברית ובקנדה.

עם תום לימודיו השתלב כרופא מתמחה, וכעבור מספר שנים כרופא מומחה בהרדמה וטיפול נמרץ במכון הלאומי לאונקולוגיה בבוקרשט.[1].

ב-1972 עלה לישראל וגר בחיפה. באותה שנה הצטרף כרופא מומחה להרדמה ולטיפול נמרץ כללי בבית החולים רמב"ם בחיפה. ב-1973 הכיר משרד הבריאות במומחיותו במקצועות ההרדמה ובכך נפתחה הדרך לקריירה ארוכת שנים בתחום זה בארץ. ב-1976 הקים את היחידה לטיפול נמרץ כללי בבית החולים רוטשילד בחיפה וכיהן כמנהלה עד 1986.

ב-1991 עבד אצל פרופ׳ תומס גסטש שהקים את חטיבת ההרדמה וטיפול נמרץ בבית החולים סורוקה בבאר שבע. בשנת 1991 מונה גורמן למנהלה עד לשנת 2001. לאחר סיום הכהונה השלישית כיושב ראש החטיבה, חזר לנהל את היחידה לטיפול נמרץ כללי בבית החולים עד לשנת 2005, מועד יציאתו לגמלאות.

ב-2006 הקים את בית הספר הבינלאומי למדריכי הרדמה (ISIA-International School of Instructors in Anesthesiology), אותו ניהל עד 2012.

בין השנים 2006–2016 ניהל את מערך ההרדמה וטיפול נמרץ כללי וחדרי ניתוח בבית החולים "מעייני הישועה" בבני ברק.

גורמן נשוי לארטה ואב לשניים.

פעילות אקדמית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1986 הצטרף ד"ר גורמן לצוות בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע כמרצה בכיר. בשנת 2000 מונה כפרופסור מן המניין. במהלך חמש השנים הבאות (2000–2005) שימש סגן דיקן בפקולטה למדעי הבריאות. הוא התמקד בחקר ניתור ובקרה בטיפול נמרץ, במדידת עומק ההרדמה הכללית ובטכנולוגיה של מכשור חדש בהרדמה. בנוסף עסק בנושא הסטרס המקצועי של הרופא המרדים ובהשתלת איברים. כמו כן חקר את תולדות ההרדמה בישראל.

לצד פעילותו המחקרית, עסק גורמן בהוראת סטודנטים לרפואה ורופאים מתמחים בתחום ההרדמה. ה"אני מאמין" שלו[2], שבא לידי ביטוי בגישתו ההוראתית כמו גם במאמריו, מתייחס לרב-תחומיות של מקצוע ההרדמה הדורש מהרופא המרדים כישורים רבים ומגוונים, כגון חוש קליני, אמפתיה לחולה, רגישות פסיכולוגית כמו גם גמישות מחשבתית והסתגלות לפיתוחים טכנולוגיים.[3].

ד"ר גורמן הוא מחברם של ספרי לימוד בנושא הרדמה[4] וטיפול נמרץ כללי[5] בעברית עבור סטודנטים ומתמחים, ספר על חינוך והוראה בתחום הרדמה בישראל[6] שיצא לאור בעברית ובאנגלית ומדריך[7] לסטודנטים ורופאים מתמחים בנושא ההרדמה. הספר "נשמה יתרה"[8] מציג את סיפורם של מייסדי מקצוע ההרדמה בישראל. בנוסף פרסם 11 פרקים בספרים מדעיים שיצאו לאור מחוץ לישראל ו-126 מאמרים בעיתונות מדעית. גורמן משמש עורך ראשי בעיתונים מדעיים[9] בישראל ומחוצה לה (בארצות הברית, הולנד, רומניה ואיטליה). משנת 2014 הוא עורך מדור קבוע בשבועון "חיי הרפואה" (Viata Medicala),[10] היוצא לאור ברומניה. כמו כן, הוא מבקר מאמרים מדעיים (reviewer) בכתבי עת בארצות הברית, איטליה, רומניה וישראל.

פעילות קלינית ואקדמית מחוץ לישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנות פעילותו היה ד"ר גורמן חלק מצוותי בתי חולים וסגלי הוראה אוניברסיטאיים במדינות שונות בעולם. ב-1974 עבד כרופא מומחה בבית החולים האוניברסיטאי בגרוניננגן, הולנד. פעמיים הצטרף כחוקר קליני לשנת השתלמות בבית החולים הכללי בטורונטו, קנדה (1980–1981 ו-1984–1985). היה פרופסור אורח בפקולטה לרפואה ע"ש סט. מרי בלונדון, אנגליה (1993); במרכז הרפואי בית ישראל, ניו יורק, ארצות הברית (1997) ובאוניברסיטה טורונטו, קנדה (1998).

הוקרה ופרסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

פעילותו המשמעותית למען קהילות רופאי ההרדמה, במיוחד במדינות מזרח אירופה זיכתה את פרופסור גורמן בתואר דוקטור לשם כבוד במספר מדינות:

1995 – אוניברסיטה לרפואה בוקרשט, רומניה

2012 – אוניברסיטה לרפואה טרגו-מורש, רומניה

2012 – אוניברסיטה לרפואה טבליסי, גאורגיה

2013 – אוניברסיטת קישינאו, רפובליקה מולדובה

2014 – אוניברסיטה לרפואה ופרמקולוגיה יאשי, רומניה

2014 – עיטור "קומנדור רומניה" על ידי נשיא רומניה על תרומתו לקידום הרפואה ברומניה "על ידי הקמת מסגרת השתלמות לרופאים רומנים במוסדות רפואיים בישראל והשתתפות פעילה מאוד בכנסים ובסימפוזיונים בתחום ההרדמה וטיפול נמרץ, שאורגנו ברומניה, בהם פרופ' גורמן לקח חלק כמארגן וכמרצה".

ארגון כנסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שנים שם הכנס תפקיד תדירות מיקום
1989-2000 כנס בינלאומי של חטיבת ההרדמה וטיפול נמרץ חבר ועדה מארגנת כנס שנתי מרכז רפואי סורוקה, באר שבע
1994 הכנס האירופאי להרדמה וטיפול נמרץ יו"ר וועדה מארגנת כנס 4 שנים ירושלים, ישראל
1998-2005 כנס בינלאומי להרדמה, טיפול נמרץ וטיפול בכאב חבר הוועדה המדעית כנס שנתי טריאסטה, איטליה
2005 הכנס הבינלאומי של איגוד הרופאים המרדימים בישראל נשיא הכנס כנס תלת-שנתי תל אביב, ישראל
2007-2015 כנס בינלאומי של אגוד הרופאים המרדימים, רפובליקה מולדובה יו"ר הכנס כנס תלת-שנתי קישינאו, מולדובה
2010 כנס הראשון להרדמה של הרופאים המרדימים בארצות הבלקן יו"ר הוועדה המדעית בלגרד, סרביה
2013-2018 כנס בינלאומי של אגוד הרופאים המרדימים בגאורגיה יו"ר הכנס כנס דו-שנתי טביליסי, גאורגיה
2018 הכנס ה-28 של ESCTAIC נשיא כנס שנתי קישינאו, מולדובה
2019 הכנס הבינלאומי השני להרדמה אמבולטורית יו"ר הוועדה המדעית כנס דו-שנתי ציריך, שווייץ

פעילויות אחרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ד"ר גורמן משמש יועץ למנהל בית החולים סורוקה, נשיא החברה האירופית לטכנולוגיה ומחשוב בהרדמה וטיפול נמרץ (ESCTAIC[11]), עורך ראשי של עלון האיגוד האירופאי להרדמה ולטיפול נמרץ (ESA),[12] יועץ רפואי ראשי של החברה INSHINE HEALTH CARE[13] בסין, ויושב ראש של כנסים וסימפוזיונים בישראל ומחוצה לה. הוא סייע רבות לקידום תחום ההרדמה בקרב רופאים צעירים ממדינות מתפתחות ממזרח אירופה. בשנת 1993 הקים מיזם חינוכי, ראשון מסוגו, בנושא הרדמה וטיפול נמרץ מתוקצב על ידי הפדרציה העולמית להרדמה (WFSA). מיזם זה שנמשך עד 2005, הביא למרכז הרפואי סורוקה 160 רופאים מומחים צעירים מעשר מדינות להשתלמות בתקופות של בין חודש לשנה. למעשה היה זה המגע הראשון שלהם עם הרפואה המערבית. תרומתו הייחודית בהנגשת מסגרות השתלמות עבור רופאים צעירים בתחום ההרדמה ממדינות מתפתחות באה לידי ביטוי במסמכי ההערכה ובקבלת דוקטור לשם כבוד.

ב-2006 מונה ד"ר גורמן ליושב ראש המרכז הלאומי להשתלות. בתפקיד זה כיהן עד לשנת 2009.

פעילות ספרותית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנוסף לפעילותו המקצועית, חיבר גורמן מספר ספרים ברומנית ובעברית.[14] משנת 2013 הוא מפרסם אותם בכתב העתBAABEL[15] וחותם בשם ספרותי – גבריאל בן מרון.[16][17] מרבית סיפוריו עוסקים בחוויות שעבר במהלך עבודתו. הגיבורים ביצירותיו הם בעלי אישיות מורכבת, הנקלעים למצבים מסובכים בשל זהויות תרבותיות, חברתיות או מקצועיות המתנגשות ביניהן. חלק מגיבוריו הם יהודים ממוצא רומני, חילונים בדרך כלל, הקשורים לתרבות ולמסורת היהודית. למרות השכלה רחבה וחובקת עולם, הגירה וניסיון הסתגלות, מגורים במקומות שונים בעולם וחשיפה לאנשים חדשים, העבר אינו מרפה אלא משמש ציר מרכזי בחייהם האישיים והמקצועיים.

יצירות ברומנית
שנה שם היצירה (תרגום) שם מקורי תקציר בית הוצאה לאור
2015 העולם כולו שמחה...מהולה בעצב Haz de necaz אוסף סיפורים עליזים על רופאים ורפואה אונ' לרפואה טירגו מורש, רומניה
2013 יומנו של חייל פציפיסט Jurnalul unui pasnic razboinic יומן אוטוביוגרפי – על שירות חובה בצה"ל בשנת 1974 (פורסם בשם גבריאל גורמן) "הספר", בוקרשט, רומניה
2011 בגדים לחגים מיוחדים Straie de zile mari סיפורי חגים יהודיים
2005 בסתיו סופרים את הכשלונות Toamna se numara esecurile שני מיני-רומנים: על אהבה בלתי אפשרית או לא ממומשת
2005 שקיעת השחר Amurgul zorilor ביוגרפיה ("תולדות חיי") – בשיתוף פעולה עם מר יואן קריסטופור Napoca Star, קלוז', רומניה
2002 כדור הארץ שטוח כצלחת Pamantul e plat ca o farfurie יהודי קומוניסט ברומניה, בעל תפקידים חשובים, בגללם מוותר על עקרונותיו "הספר", בוקרשט, רומניה
2001 אומנות הזיקית Arta cameleonismului על יהודי ממוצא רומני בארץ ישראל
1999 עתידן של השנים עברו Viitorul anilor trecuti דמות היהודי בשלטון הקומוניסטי ברומניה
1999 תולדות מקבילות Istorii suprapuse ביוגרפיה – במקביל לקורות החיים של מורו ורבו פרופ' ליטרצ'ק; פורסם בשם גבריאל גורמן; בשיתוף עם גב' דורה פטרילה Du Style
יצירות בעברית
שנה שם היצירה תקציר בית הוצאה לאור הערות
2009 השמש שוקעת בדרום אוסף סיפורים קצרים על החיים בדרום וארץ וסיפוריהם שלדמויות ססגוניות מבאר שבע, בירת הנגב אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומוסד ביאליק פורסם בשם גבריאל בן מרון
2013 הקרון הנודד רומן. התאקלמותו והשתלבותו של עולה חדש מרומניה בנוף האינטלקטואלי של ישראל אוניברסיטת בן-גוריון בגנב
2013 יומנו של חייל פציפיסט יומן אוטוביוגרפי – על שירות חובה בצה"ל כרופא צבאי אחראי על הפעילות בהר חרמון פורסם בשם גבריאל גורמן

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גבריאל גורמן בוויקישיתוף

פרופ' גבריאל גורמן, הרגע בו כמעט הרגתי ילד: רופא מרדים מתוודה, באתר ynet, 16 ביולי 2009

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Institut National de Oncologie, המוסד הלאומי לאונקולוגיה, בוקרשט (ברומנית)
  2. ^ Gurman, G.M.,MD, The Modern Anaesthesiologist- A Multifaced Professional, ESA-European Society of Anaesthesiology
  3. ^ Gurman, G.M., MD, To be a successful anaesthesiologist – what does it mean?, European Society of Anaestesiology Issue 72
  4. ^ גבריאל גורמן, הרדמה, בית הוצאה של אוניברסיטה בן גוריון בנגב, 1988
  5. ^ גבריאל גורמן, טיפול נמרץ כללי, מהדורה ראשונה, אקדמון, 1991. (בעברית)
  6. ^ גבריאל גורמן, חינוך והוראה בתחום הרדמה בישראל, בריאות, 1992
  7. ^ גבריאל גורמן (עורך), אנסטזיולוגיה- מדריך לסטודנט, לסטאז'ר ולרופא המתמחה המתחיל, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, 2005 (הקישור אינו פעיל, 2018-02-26) (אורכב 26.02.2018 בארכיון Wayback Machine)
  8. ^ גבריאל גורמן, נשמה יתרה (Visionaies and Dreamers), אוניברסיטת בן גוריון בנגב, 2008. (במהדורה דו-לשונית, עברית אנגלית)
  9. ^ Gabriel M. Gurman, ?We are too few...why so few, ESA Newsletter Issue 64, 2016
  10. ^ פרופ' גבריאל גורמן, [שבועון רפאוי Viata Medicala], http://www.viata-medicala.ro/
  11. ^ European Society of Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care
  12. ^ ESA Homepage, www.esahq.org
  13. ^ [In Shine Healthcare Group Global Cooperation], http://www.inshinegroup.com/EN/global_com3.aspx?nid=69, ‏2016
  14. ^ עודד בר-מאיר, הרומן הבאר שבעי של פרופ' גבריאל גורמן, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 23 ביולי 2009
  15. ^ גבריאל בן מרון, כתב עת ספרותי, באתר מגזין BAABEL (ברומנית)
  16. ^ גבריאל גורמן, סיפוריו, באתר מגזין BAABEL (ברומנית)
  17. ^ OCLC-WORLDCAT, Most widely held works by Gabriel Ben Meron