גבעת טליה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גבעת טליה
גבעת טליה ומאגר קשת בצילום מתל חושניה
גבעת טליה ומאגר קשת בצילום מתל חושניה
מידע כללי
סוג הר הר געש
גובה 748 מטר
מדינה ישראלישראל ישראל
מיקום רמת הגולן, ישראל
רכס הרים קו התלים הישראלי המערבי
מספר הר געש -0300-03
מסלול ההעפלה הקל ברגל
קואורדינטות 32°58′45″N 35°48′41″E / 32.9793°N 35.8113°E / 32.9793; 35.8113

גבעת טליה או תל טליה כפי שהיא קרויה בפי תושבי האזור, היא גבעת געש בעלת שתי פסגות ברמת הגולן, ליד המושב קשת. מהפסגה המערבית הגבוהה יותר (748 מטר מעל פני הים) תצפית מרשימה על נופי מרכז הגולן, הגליל העליון והתחתון וקו התלים הישראלי המזרחי של הגולן.

גבעת טליה היא חלק מקו התילים השני (המערבי יותר) הכולל מדרום את התילים: גבעת אורחה ותל פרג' ומצפון התילים: גבעת האלה, גבעת התאנים, תל חושניה ותל רמתניה. גבעת טליה בנויה מטוף וסוקוריה שהם תוצרי פעילות געשית. במורדות הגבעה במיוחד לכיוון דרום יש נביעות של מעיינות קטנים הנובעים בקו המגע בין הטוף הנקבובי לבין שכבת הבזלת האטימה.

הגבעה נקראה בערבית בשם תל א-טליע[1] (תל החלוצים). הגבעה לא הייתה מיושבת בעבר. בקרבת הגבעה עברה דרך עתיקה שהוליכה מכיוון חושניה לכיוון תל פארס והחורן. במלחמת יום הכיפורים נכבשה גבעת טליה על ידי הצבא הסורי. הגבעה, כמו עוד תילי געש בסביבתה, שימשה להיאחזות הצבא הסורי ובניית קו הגנה כנגד כוחות המילואים הישראלים. האזור נכבש מחדש על ידי צה"ל אשר המשיך ודחק את הסורים מזרחה אל מעבר לגבול.

לקראת סוף חודש אב ה'תשל"ח (1978) התיישבו חברי מושב קשת על מורדותיה המערביים של גבעת טליה.

אתרי זיכרון בסביבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדרום וממזרח לגבעה נטועים מטעים של דובדבנים ורימונים הנושאים את השם "מטע יואל" לזכרו של חבר מושב קשת יואל אטון. מצפון מזרח לגבעה נמצא מאגר המים הקטן ביותר בגולן הנקרא מאגר קשת. בקצה הצפוני של האגם פינת ישיבה לזכר הנער ברוך אפשטיין שנהרג בתאונה.

אל מרומי תל טליה מוביל שביל עם שלטי הסבר על הגאולוגיה, הבוטניקה וההיסטוריה של האזור. השביל והתצפית בראש התל נבנו לזכרו של סרן ערן שמיר, סגן מפקד סיירת הצנחנים שנהרג בקרב בלבנון, שהיה מדריך בבית ספר שדה "קשת יהונתן" שבמושב קשת.

במורדות הגבעה לכיוון דרום מערב ממוקם "גן אריה" שלאורכו טיילת יפה, מים זורמים ובריכות קטנות. הגן קרוי על שמו של אריה בן טובים מקבוצת יבנה שהיה מראשוני קשת ונהרג בפיגוע טרור. מדרום לגן אריה מצוי אזור "נביעות ארנון" אליו מנוקזים מי המעיינות שבאזור לתוך בריכות גדולות עם צמחיית מים מיוחדת. מקום זה נושא את שמו של סרן ארנון פלאי והקמתו נעשתה בעזרת משפחת פלאי.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]