בלנקנזה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בלנקנזה (פרוור)
Blankenese
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה
עיר-מדינה המבורגהמבורג המבורג
רובע אלטונה
תאריך ייסוד 1060
שטח 8.3 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בפרוור 13,637 (2020)
קואורדינטות 53°33′30″N 9°48′40″E / 53.55843°N 9.81123°E / 53.55843; 9.81123 
https://blankenese.de/
מיקום בלנקנזה
מיקום בלנקנזה (אדום) באלטונה (אדום כהה) ובהמבורג כולה
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בלנקנזהגרמנית: Blankenese) הוא פרוור ברובע אלטונה בחלק המערבי של המבורג, גרמניה. עד 1938 הייתה בלנקנזה עירייה עצמאית בהולשטיין. שוכנת על הגדה הימנית של נהר האלבה. אוכלוסייתה מנתה 13,637 נפש, נכון לשנת 2020. כיום היא אחת השכונות האמידות בהמבורג.[1][2][3]

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גלויה ישנה

בלנקנזה הייתה כפר דייגים על גדת נהר האלבה.

בשנת 1060, הארכיבישוף אדלברט מברמן בנה בית מגורים של פרובוסט באתר יישוב ישן בגבעת סילברג (Süllberg). מאוחר יותר בנו רוזני הולשטיין טירה באתר.

עד 1927 הייתה בלנקנזה עיירה עצמאית בהולשטיין, ולאחר מכן אוחדה עם העיר אלטונה על פי חוק. בשנת 1938 אוחדה אלטונה עם המבורג על פי חוק המבורג רבתי.

במהלך מלחמת העולם השנייה היה בפרוור מחנה צוערים של קציני לופטוואפה, שהפך למטה 85 Group Signals עבור חיל האוויר המלכותי ב-1945. [4]

לאחר מלחמת העולם השנייה פעל בעיר בית יתומים לילדים יהודים ניצולי השואה, בית הילדים בבלנקנזה.[5]

מקור השם[עריכת קוד מקור | עריכה]

השם "בלנקנזה" נובע מהביטוי הגרמני, בגרמנית תחתית, blank ness, כלומר "צוק לבן" - אחד ממאפייני הנוף של המקום, על נהר האלבה.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בלנקנזה: מבט מגבעה

על פי רישומי 2006 של המשרד הסטטיסטי של המבורג ושלזוויג-הולשטיין, בלנקנזה משתרעת על שטח של 8.3 קמ"ר.

בלנקנזה ממוקמת דרומית לסילדורף (Sülldorf), מזרחית לריסן (Rissen) ומערבית לנינשטטן (Nienstedten). מדרום לבלנקנזה נמצאת הנקודה הרחבה ביותר של נהר האלבה (2.8 ק"מ) המספקת אפשרויות תיירות ונופש שונות. שם שוכן גם מפעל איירבוס.

הנופים מהחלקים הפונים לנהר בבלנקנזה הביאו לכך שבאזורים אלה יש נכסים נחשקים ומחירי נדל"ן גבוהים. בבתי המגורים על צלע רחובות זעירים להולכי רגל בלבד ו-4,864 מדרגות. בסטרנדווג (Strandweg) שוכן מלון סטרנד, שנבנה ב-1902, וכן בתי קפה ומסעדות. יש שני מגדלורים, גן רומי, מוזיאון בובות, פארקים ושבילי הליכה.

פארקים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • הפארק של באור
  • פארק ביסמרקשטיין
  • פארק גוסלר
  • הספארק (Hessepark)
  • הירשפארק (פארק צבאים)
  • סוון-סימון-פארק

חינוך[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברובע בית ספר יסודי, 3 תיכונים ובית ספר מחוזי.[6]

ספורט[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז 1997 נוסעים מדי שנה רוכבי האופניים הטובים בעולם דרך בלנקנזה במסלול ה-EuroEyes Cyclassics, מרוץ הטור העולמי היחיד של גרמניה. רחובות בלנקנזה נכללים בדרך כלל במסלול מספר פעמים, מכיוון שהרוכבים צריכים לחצות את הגבעה התלולה של וסברג (Waseberg), שנמצאת גם היא ברובע, שלוש פעמים. זה הקושי העיקרי במירוץ. [7]

מועדון הכדורגל של SV Blankenese נוסד בשנת 1903) ומועדון FTSV Komet Blankenese נוסד ב-1907.

תשתית[עריכת קוד מקור | עריכה]

משרד מקומי של מחוז אלטונה בשם Customer Center Blankenese שוכן ב-Erik Blumenfeld Platz. בית המשפט המחוזי המקומי (Amtsgericht Hamburg-Blankenese) שוכן בדורמיינשטראסה (Dormienstrasse).

קונסוליית הכבוד של מרוקו שהוקמה בהמבורג בשנת 1960 ממוקמת ברחוב אין דה בארגן (In de Bargen). [8]

מסחר[עריכת קוד מקור | עריכה]

המזח של בלנקנזה

הרחובות Blankeneser Landstrasse ו-Blankenese Bahnhofstrasse ("רחוב תחנת הרכבת") מהווים את הצומת העיקרי של פעילויות מסחריות בבנקנזה. החנויות, הבנקים וסניפי הדואר פתוחים בשעות עבודה רגילות מיום שני עד שבת, אך שוק האיכרים הציבורי הפופולרי פתוח רק בימי שלישי, שישי ושבת.

מערכות בריאות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בית החולים Tabea GmbH, הממוקם בקסטרברגשטראסה (Kösterbergstrasse), כולל 32 מיטות ומתמחה בניתוחי ירך וברך וניתוחי דליות.

ברובע יש 73 רופאים בפרקטיקה פרטית ו-5 בתי מרקחת.[6]

תחבורה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תחנת בלנקנזה

לבלנקנזה יש רכבת תחתית של S-Bahn וברובע שוכנת תחנת בלנקנזה ומספר תחנות אוטובוס של ארגון התחבורה הציבורית. לפי נתוני המחלקה לכלי רכב (Kraftfahrt-Bundesamt), היו רשומות ברובע 6,333 מכוניות פרטיות (486 מכוניות לכל 1000 איש).[6] בקיץ 2008, תחנת הרכבת המרכזית בבלנקנזה נבנתה מחדש.

בבלנקנזה מפליגות הסעות רבות ביום. ישנם מצופים רבים בנהר המסייעים להנחות את כל גודלי כלי השיט, שכן בחלק זה של הנהר יש רכסים תת-מימיים רבים.

מגדלורים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מגדלור בלנקנזה

נכון ליולי 2020 ישנם ברובע ארבעה מגדלורים: המגדלור הישן והחדש Blankenese Low Lighthouse, בגובה 42 מ' ושלושה סיפוני רציפים למבקרים ברחוב שטרנדווג (Strandweg), מגדלור בגובה של 32 מ' עם רציף דומה ליד מסעדות מעבורת, מגדלור בגובה 40 מ' ב-Bauerspark ומגדלור בגובה 62.25 מ' במרינת הסירות. שני זוגות המגדלורים מאותתים על נהר האלבה עבור ספינות מגיעות. שני המגדלורים החדשים הוקמו בקיץ 2020 בגלל הרחבה של אפיק הנהר. שני המגדלורים הישנים אמורים היו להיהרס בסתיו 2020. [9]

מפעלי מים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מפעל המים על הבאורסברג.

על הגבעה של באורסברג ממוקם מפעל מים באותו שם מאז 1859, המספק מים לפרוורים המערביים של המבורג ולעיירה הסמוכה שנפלד (Schenefeld).

שלדי אוניות טרופות[עריכת קוד מקור | עריכה]

פולסטארנן

שני כלי שיט שקועים מחוץ למיצר השיט הבינלאומי הראשי. הם יועדו להסרה מכיוון שהם עלולים להוות סכנה לתנועת נופש ימי. עם זאת, הם פופולריים בקרב המקומיים, ולכן הושארו שם:

פולסטיירנן[עריכת קוד מקור | עריכה]

שרידי הסקונר הפיני בעל ארבעה תרנים "פולסטיירנן" (Polstjernan, כוכב הקוטב), שעלה באש ב-20 באוקטובר 1926 בתעלת קיל של היום ונגרר על ידי חברת החילוץ Harmstorf שבסיסה בבלנקנזה. מיקום: ליד הגדה הנקראת "פאלקנשטיינר אופר" (Falkensteiner Ufer), בית מס. 26. [10] ניתן להגיע בשפל. מטען העץ של הספינה עלה באש כאשר מנוע התפוצץ בעת מעבר תעלת הקייזר וילהלם (תעלת קיל של היום). כמה ימים לאחר מכן נגררה לבלנקנזה, שם עגנה זמנית. חברת הביטוח חלקה על אחריותה והספינה נותרה מונחת שם מאז. מכיוון שהשלד נטה לצוף בתנאי שיטפון, הוא עוגן למקומו בגרוטאות מתכת מחלקי צוללת לאחר מלחמת העולם השנייה ומאז שימש כשובר גלים. [11]

אווה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוווה

כמה מטרים משם שוכנים שרידי הדוברה אווה (Uwe), ששקעה שם בשנת 1975 בעקבות התנגשות בספינה Wiedau. אווה נקרעה לחתיכות ובעוד רוב נתחיה נגררו לנמל, התברר ששדרתה הייתה כבדה מדי והיא נותרה בין פולסטיירנן לבין המגדלור של בלנקנזה. [12] [13]

נוכחות באינטרנט[עריכת קוד מקור | עריכה]

לבלנקנזה יש אתר המפרסם תמונות ואירועי חדשות עדכניים עבור תושביה.

בנוסף, אפשר לצפות בשידור חי ממצלמות רשת ממעלה וממורד נהר האלבה, החל מהנמל עד קוקסהאפן (Cuxhaven). מצלמות רשת אלה [14] מאפשרות למבקרים וירטואליים בבלנקנזה לצפות בספינות המכולות המסחריות הרבות המפליגות במעלה ובמורד האלבה בזמן אמת.

יחסים בין-לאומיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערים תאומות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לבלנקנזה ברית ערים תאומות עם:

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בלנקנזה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "Refugee crisis: Hamburg's wealthy take to the streets in posh protest at planned migrant hostel". 7 באפריל 2016. נבדק ב-25 במרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Germany Inside Out - Hamburg". נבדק ב-25 מרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Top 10 Super Rich European Cities".
  4. ^ Florence Gould.
  5. ^ תערוכה על בתי ילדים לאחר השואה, באתר יד ושם
  6. ^ 1 2 3 Source: statistical office Nord of Hamburg and Schleswig-Holstein (2006)
  7. ^ Vattenfall Cyclassics: The Big Preview, Cycling Weekly
  8. ^ List of the Consular corps, the trade missions, cultural institutes and international institutes in the Free and Hanseatic city of Hamburg, Senate of the Free and Hanseatic city of Hamburg, Chancellery of the Senate (April 2008)
  9. ^ "Neue Leuchttürme für Blankenese". NDR.de. נבדק ב-2020-07-11.
  10. ^ http://www.hamburg.de/geotourismus-geologie/1685648/wrack-der-polstjernan-altona/ | Wreck Polstjernan
  11. ^ http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?200268 | Wreck Description
  12. ^ http://www.atlasobscura.com/places/blankenese-shipwrecks
  13. ^ http://www.schulcommsy.de/wikis/276082/2626342/Main/TextDieWracksWeiter
  14. ^ "Schiffswiki.de". Unser-wedel.de. אורכב מ-המקור ב-2012-02-18. נבדק ב-2012-10-18.