ארכאנודון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןארכאנודון

איור של גולגולת ארכאנודון
תקופה
אמצע - סוף האאוקן 43–39 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
סוג: ארכאנודון
מינים

Achaenodon robustus

שם מדעי
Achaenodon
קופ, 1873
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארכאנודון (שם מדעי: Achaenodon) הוא סוג נכחד של יונק מהסדרה מכפילי פרסה שהתקיים באמצע עד לסוף תקופת האאוקן באמריקה הצפונית שלפני 43 עד 39 מיליון שנה מזמננו בקירוב.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

היונק הקדום דמה במעט לחזיר בר אך היה גדול ובעל מבנה מגושם יותר. הוא הגיע לאורך שני מטרים, לגובה של מטר בכתפיים ולמשקל מוערך של 170 עד 285 ק"ג בקירוב, מהחיות הגדולות ביותר באמריקה של האאוקן. ליונק זה היו לסתות חזקות מאוד והגולגולת הייתה עבה ושרירית ומעט נמוכה. מבנה השיניים כלל טוחנות רחבות באחורי הפה שסייעו לאכילת צמחייה, שיניים חותכות במרכז הלסת וניבים בחלק הקדמי. לעומת מכפילי הפרסה המודרניים היו לו 4 אצבעות ברגליו והרגליים היו קצרות יחסית, האחוריות ארוכות מעט יותר מהקדמיות.

לא ברור לאיזו קבוצה הוא שייך, אך מבנה הרגליים מרמזים על קירבה למכפילי הפרסה. ייתכן היה מאבותיהם של האנטלודונטיים דמויי-החזיר או לקבוצה קדומה יותר. כיום משייכים אותו לקבוצה צטנקודונטמורפה, יחד עם ההיפופוטמיים והיונקים שהתפתחו ללווייתנאים.

היונק הקדום חי באמריקה הצפונית וניזון כנראה מצמחייה. עקב גודלו הוא לא היה טרף קל, מאחר שלא היו הרבה חיות גדולות באמריקה של האאוקן. למעשה עד הופעת הארכיאותריום הוא היה מכפיל הפרסה הגדול ביותר באמריקה הצפונית.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארכאנודון בוויקישיתוף