אקסמו (הוצאת ספרים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אקסמו
Эксмо
נתונים כלליים
מייסדים Oleg Novikov עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1991–הווה (כ־33 שנים)
חברות בנות
  • Corpus
  • Mann, Ivanov and Ferber
  • Elena Shubina
  • AST
  • Alpina Publisher
  • בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המטה מוסקבה עריכת הנתון בוויקינתונים
משרד ראשי מוסקבה
ענפי תעשייה הוצאה לאור
מוצרים עיקריים סיפורת, ספרי עיון, שירה, ספרות ילדים
 
www.eksmo.ru
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בית ההוצאה לאור "אקסמו"רוסית: Издательство «Эксмо́») הוא חברת הוצאת ספרים רוסית שנוסדה על ידי אולג נוביקוב ואנדריי גרדאסוב בשנת 1991. מנכ"ל ההוצאה: יבגני קאפייב.

ההוצאה הפכה במהרה למובילה בשוק הספרים הרוסי בזכות שיתוף פעולה עם סופרים פופולריים כמו אלכסנדרה מרינינה, איליה דרוויאנקו, טטיאנה גרמש-רופה, דריה דונצובה ואחרים. בשנת 2012 הפכה להוצאת הספרים הגדולה ביותר בפדרציה הרוסית לאחר שהשתלטה על מתחרתה העיקרית: AST.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1991 פתחו אולג נוביקוב ואנדריי גרדאסוב חברה שהפיצה ספרים במוסקבה באזורים שונים. לאחר שלמדו את גודל הביקוש, הם פתחו בשנת 1993 הוצאה לאור משלהם. ספריה הראשונים של אקסמו היו רומנים מאת הסופרים ולנטין פיקול, ולדימיר פיודורוב ודמיטרי צ'רקסוב.

כאשר החל תפוצה של ספרים שהודפסו מחדש, אקסמו החלה לחפש סופרים רוסים חדשים, "בעיקר מחברי ספרות עמוסת פעולה". רב המכר הראשון היה הרומן Antikiller מאת דניל קורצקי שעובד בהמשך לקולנוע לזיכיון בכיכובו של גושה קוצנקו. לאחר מכן החברה הוציאה לאור את ספריהם של סופרים רבים ובאמצע שנות התשעים הפכה ההוצאה לאחת המובילות בשוק הספרים.

עד שנת 1998 הרחיבה אקסמו באופן משמעותי את מגוון הספרות שפרסמה, וכבשה כמעט את כל הנישות בשוק הספרים, למעט ספרי לימוד בבתי ספר. בנוסף לסיפורי בלשים, החלה ההוצאה להפיק ספרי פנטזיה, ספרות ילדים ופרוזה מודרנית. בשנת 2005 הוענק לאקסמו תואר הכבוד של "מנהיג הכלכלה הרוסית". מכירותיה של "אקסמו" הסתכמו ב-150 מיליון דולר בשנת 2006 (כאשר בשנה שקדמה לה - 120 מיליון דולר).

בשנת 2007 הוציאה ההוצאה 11,683 כותרי ספרים עם תפוצה כוללת של 93.4 מיליון עותקים. באותה השנה הוצאת הספרים קבלה את הפרס Eurocon (פרסי ESFS) עבור "המדפיס הטוב ביותר". בשנת 2008 הוציא המו"ל את הספר הראשון עם הערות שוליים בתשלום. כדי לברר את המשמעות של מילה זו או אחרת בספרו של וסילי גולובאצ'יוב "דילוג לעתיד", התבקש הקורא לשלוח SMS בתשלום.

על פי לשכת הספרים הרוסיים, בשנת 2008 בית ההוצאה היה המוביל בתעשייה מבחינת כותרים ומחזורי מכירות. על פי הערכתה, בשנת 2008 אקסמו חלשה על 15% משוק הספרים הרוסי. בספטמבר 2008, אקסמו ביצעה מיתוג מחודש כדי לעזור לחברה להתבסס בשוק. חברת ההוצאה הקימה את חברת "אקסמו מדיה" ותכננה להשקיע 30 מיליון דולר בהשקת מגזינים מיוחדים.

בתחילת אוקטובר 2008, השלימה את הרכישה של 25% מהוצאת "מאן, איבנוב ופרבר", המתמחה בספרות עסקית (שווי הערכה של העסקה היה מיליון דולר). החברה מהווה רשת קמעונאית מאוחדת לבעלי מניות של החברה "ספר חדש". בשנת 2009 נרכשה החנות המקוונת של ספרים אלקטרוניים Litres.ru.

ב-9 בנובמבר 2015, בהתבסס על תלונה של הוצאת אקסו, בית המשפט העירוני של מוסקבה החליט לחסום את אתר Rutracker זאת בעקבות דרישת ההוצאה לאסור הדלפה לאינטרנט של ספריהם של יוליה אורלובסקאיה, וסילי גולובצ'יוב, אלכסיי אורלוב ואלכסיי קלוגין מההפצה למרות העובדה שהאתר משתף פעולה עם בעלי זכויות היוצרים, תוך הסרת הפצות לא חוקיות לבקשת בעל זכויות היוצרים למשך 5 ימים.

מיזוג עם AST[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2010 מצב בשוק הספרים ברוסיה היה כאשר שתי חברות גדולות, אקסמו ו-AST, היו המובילות בשוק ההוצאה לאור, שרכשו את הזכויות לפרסם ספרים של סופרים פופולריים רבים. בשנת 2012, על פי תוצאות ביקורת המס של רשויות המס הפדרליות, ספגה קבוצת הוצאת AST תביעות בסך כולל של 6.7 מיליארד רובל. כמה חטיבות של החברה הגישו בקשה לפשיטת רגל. מנהל אקסמו אולג נוביקוב הודיע על רכישה אפשרית של AST. ביוני 2012 הוא הודיע על קבלת אופציה לשליטה ב-AST. מנהלי אקסמו מונו לתפקידי מפתח ב-AST, ומתחילת יוני החלה אקסמו לנהל את עסק ההוצאה לאור של AST. למעשה, בוצע מיזוג של שתי חברות ההוצאה לאור הגדולות במדינה.

ביקורת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפרת זכויות יוצרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקטוריה סולומאטינה, סופרת שכותבת תחת שם הבדוי ויקטוריה פלטובה, הצליחה להשיג פיצויים כספיים מאקסמו בסכום של חמש מאות אלף רובל בגין העובדה שאחרי שהסופרת סיימה את החוזה עם אקסמו, "הוצאה לאור זו המשיכה לשחרר תחת שמה יצירות של אנשים אחרים".

העיתונאים איליה ברבאנוב ונדז'דה פרוסנקובה האשימו את ולדימיר מרקין, דובר ועדת החקירות הפדרלית, בגנבה ספרותית על כך שטען שכתב את הספר "פשעי הפרופיל של המאה ה-21 ברוסיה". מרקין הודה שהוא עצמו לא כתב את הספר "פשעי הפרופיל של המאה ה-21 ברוסיה"; לדבריו, כל עבודת ההדפסה הופקדה על "אקסמו".

העלמת מס[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2003 ננקטו הליכים פליליים נגד הנהלת ההוצאה. עוד בשנת 2002, באזור רוסטוב, הוחרמה הוצאת ספר מוברח שהגיע לדרום רוסיה מטעם חברות מזויפות, בעוד אקסמו עסקה למעשה במכירת מוצרי הספרים. תוכנית כזו אפשרה להתחמק מתשלום מיסים. החקירה נמשכה כשלושה חודשים. לטענת הרשויות, "נמצא ראש הקבוצה הפלילית - עובד לשעבר של "אקסמו".

"סטיליניסט" ו"הרנסאנס של סטלין"[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2011 ההוצאה ספגה ביקורת על פרסום ספרות שהאדירה את סטלין ומקורביו. בסדרות "סטליניסט" ו"הרנסאנס של סטלין" הואדרו תפקידם של סטלין וחברי שלטונו. כמה מאנשי תרבות במדינה חתמו על מכתב פתוח במחאה על עמדה זו של המו"ל.

בהתייחס למצב אמר מנהל ההוצאה לאור אולג נוביקוב כי "הוא רואה את עצמו מחויב לעמוד בטעמם של קוראיו, ולא לצנזר אותם." בתשובה לשאלת העיתונאית אם יפרסם את מיין קאמפף במקרה כזה, השיב נוביקוב כי לא ראה "פוטנציאל מסחרי בספר זה". אך הוא לא הביע רתיעה תרבותית מעצם הרעיון, תוך התעלמות מכך שיצירה זו של אדולף היטלר אסורה על פי חוק להדפסה ברוסיה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]